74-jarige man reist met tractor en tonvormige houten caravan door Spanje

74-jarige man reist met tractor en tonvormige houten caravan door Spanje
Beeld: Tom McGuigan / Nius

74-jarige man reist met tractor en tonvormige houten caravan door Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

CARTAGENA – In Spanje kun je op vele manieren vakantie vieren, maar bijna niemand is zo origineel als de Duitse Hubert. Hij trekt door het land met zijn tractor. Hij gaat dertig kilometer per uur en stopt waar hij maar wil of kan. Hubert Wirth is een gepensioneerde Duitser van 74 jaar die twee maanden geleden uit Duitsland vertrok en nu dus in Spanje te vinden is. 

Waar hij ook maar komt verbazen de mensen zich. ‘Het is een heel ongewoon voertuig’ zegt Hubert, die achter zijn tractor ook nog een caravan in de vorm van een ton heeft. De caravan was eerst een mobiele sauna, maar Hubert is een timmerman en hij heeft de sauna verbouwd tot een klein huisje met wielen. En in dat huisje is zelfs een televisie met satelliet te vinden. 

 “Ik vertrok uit Duitsland op 31 oktober” vertelt Hubert. Hij is al door Frankrijk getrokken en toen hij eenmaal de grens met Spanje over was ging hij richting Santiago de Compostela. Vanaf Santiago ging hij vervolgens naar Lissabon en trok toen naar het zuiden door Portugal. Daarna ging hij de grens met Spanje weer over en verkende hij Andalusië, waar hij al Sevilla, Cádiz, Almería en Cartagena gezien heeft. ‘De Spanjaarden zijn geweldige mensen, zelfs de politie’ grapt Hubert. 

Het is niet de eerste keer dat Hubert een reis zoals deze maakt. In 2018 ging hij van Duitsland naar Rusland met zijn tractor en caravan om het wereldkampioenschap voetbal te kijken. Deze reis duurde vier weken. In die tijd had hij nog wel een andere tractor; een Lanz Bulldog uit 1936.

In 2016 moest hij van tractor wisselen. Nu heeft hij een Massey Ferguson 273 uit de jaren 80 van Amerikaanse fabricage. Hij verbruikt bijna twintig liter per honderd kilometer. ‘Waarom ga ik met de tractor?’ ‘Omdat het zo langzaam gaat. Met dertig kilometer per uur, zonder snelweg, kan ik mooie wegen over het platteland nemen en ook de dorpen en haar bewoners zien’ aldus Hubert. 

De rest van het plan van Hubert is om nu vanuit Cartagena weer naar het noorden te reizen en dan via Barcelona naar Frankrijk terug te keren. Daar wil hij nog langs Toulouse en Lyon en dan weer terug naar huis.

Ga naar de inhoud