skip to Main Content
BTW in Spanje voor stierenvechten omlaag maar niet voor het bioscoopkaartje

BTW in Spanje voor stierenvechten omlaag maar niet voor het bioscoopkaartje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Deze vrijdag gaat men in het Spaanse parlement stemmen of men akkoord gaat met de staatsbegroting van de Spaanse regering. Al wekenlang wordt er gesproken tussen de politieke partijen om met de regerende Partido Popular tot een overeenkomst te komen. Ciudadanos, de partner van de PP, heeft nu ingestemd met de begroting waardoor de kans groot is dat de PP samen met kleinere partijen de meerderheid zal halen. Een van de beslissingen is het verlagen van de IVA (btw) voor het stierenvechten maar de IVA voor het bioscoopbezoek blijft hetzelfde.

Als het aan de PP ligt zullen deze vrijdag de Presupuestos Generales del Estado 2017 aangenomen worden met de instemming van de partijen Ciudadanos, PNV, CC, NC waarmee ze op 178 van de 176 benodigde stemmen komen. Buiten alle andere aspecten van deze staatsbegroting staat ook dat de IVA (btw) van 21% naar 10% gaat voor de cultuur. Maar dan alleen voor “espectáculos en vivo” ofwel live optredens/evenementen. Hieronder bevindt zich ook het stierenvechten wat dus goedkoper gaat worden terwijl een bezoek aan de bioscoop hetzelfde zal blijven kosten want dat is geen “live” optreden of evenement.

In 2012 wist de PP de IVA op cultuur te verhogen van 10% naar 21%, dit onder luid protest van de sector. Nu dient de conservatieve regering een stapje terug te nemen anders zouden andere partijen niet instemmen met de staatsbegroting. Een van de onderwerpen is de IVA (btw) voor de cultuur waarbij deze nu dus verlaagt gaat worden van 21% naar 10% voor alle culturele “live evenementen”. Hieronder bevinden zich dus concerten, optredens bij discotheken en bars en ook het stierenvechten. De IVA zal ook omlaag gaan voor bibliotheken, musea en kunstgalerijen.

Volgens de partij Ciudadanos ligt het aan hen dat de milieubelastingen en de belastingen op suikerhoudende dranken niet omhoog gaan. Daarnaast klopt Ciudadanos zichzelf op de borst dat dankzij hun onderhandelingen een algemene IVA verhoging van 21% naar 23% voorkomen is. Het probleem is en blijft echter dat Brussel dat wel wil zien want Spanje moet meer geld gaan ophalen.

Volgens de berekeningen zal Spanje nu met de verlagingen van de IVA in de cultuur 45 miljoen euro minder gaan ophalen wat betreft “live evenementen” en nog eens 10 miljoen minder vanwege de IVA verlaging bij het stierenvechten. Zou Spanje de IVA verlagen voor de bioscoop, dan zouden daar nog eens verliezen aan inkomsten van 100 miljoen bijkomen.

Het was de vertegenwoordiging van de Ciudadanos partij die het nieuws bekend mochten maken van de PP. Naast de IVA verlagingen wordt er ook gesproken over 1,9 miljard euro aan hulp voor de midden en lagere klasse in Spanje, 2,1 miljard euro om Spanje te moderniseren (wat dat dan ook mag betekenen), 500 miljoen euro om jongeren financieel te helpen, 480 miljoen euro om de zelfstandigen te helpen en nog veel meer andere kosten.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Een grof schandaal om het martelen en doden van zoofdieren goedkoper te maken, in plaats van te verbieden. Maar ja als de premier vooraan zit bij het stierenvechten en div. politici verweven zijn met stierefokkers of stierenvechters, is er nog een lange weg te gaan, voordat er aan deze ellende een einde komt. Zo jammer voor Spanje, dat een hele slechte naam heeft op het gebied van dierenwelzijn.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken