skip to Main Content
Douwe Egberts topman Frankrijk noemt Spanje een fascistische staat waarna een boycot op koffie is ontstaan

Douwe Egberts topman Frankrijk noemt Spanje een fascistische staat waarna een boycot op koffie is ontstaan

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Xavier Mitjavila Moix is de General Manager van Jacobs Douwe Egberts in Frankrijk en hij heeft zo een eigen mening over buurland Spanje. Op zijn persoonlijke Facebook account plaatste hij een foto met daarop de tekst “Spain is a fascist state” samen met een geel lintje om de vrijheid van de in zijn ogen politieke gevangenen te eisen. Het is niet de eerste keer dat Moix zijn separatistische mening geeft op de sociale media.

Het duurde echter niet lang na deze laatste melding of andere internetgebruikers reageerden op zijn uitlatingen om de General Manager van Douwe Egberts, welke in Spanje de koffie merken Marcilla, Saimaza, Tassimo en Senseo verkoopt, aan te vallen en uit te maken voor van alles en nog. Daarop besloot Xavier Mitjavila Moix zijn eigen Facebook account te sluiten om verdere aanvallen en kritiek, iets waar de man rekening mee had kunnen houden, te stoppen. De in Frankrijk wonende separatistische activist had het bericht ook op Twitter geplaatst waar hij inmiddels de foto verwijderd heeft om daarna ook zijn account te wissen. Ook zijn profiel op LinkedIn is verdwenen.

De plaatsing van zijn opmerking dat Spanje een fascistisch land is kan hem persoonlijk en wellicht nog meer zijn uiteindelijk Nederlandse baas duur komen te staan want er is inmiddels een boycot opgeroepen om geen Douwe Egberts ofwel Marcilla, Saimaza, Tassimo en Senseo producten meer te kopen in Spanje. Op Facebook en met name Twitter riepen beledigde Spanjaarden op tot de boycot #BoicotSaimaza en #BoicotMarcilla waarbij dus Douwe Egberts, het werk wat men in Spanje niet kent, niet vermeld wordt. Aan de andere kant zijn er uiteraard ook mensen die het wel eens zijn met hem.

Daarnaast eisen mensen op internet dat het bedrijf maatregelen neemt om de Spanje beledigende General Manager te bestraffen. Voorlopig heeft het bedrijf nog niets gezegd hierover en wacht men geduldig af totdat de storm overwaait maar een boycot van koffieproducten in Spanje voor iets wat een werknemer in Frankrijk roept is natuurlijk niet te wensen.

Vanwege alle tumult en mogelijke boycot van DE producten heeft Jacobs Douwe Egberts een officieel communiqué op haar website gezet waarin ze aangeven dat de Franse General Manager niet voor het bedrijf JDE praat. Lees het bericht hier.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 36 reacties
 1. Spanje is een zéér mooi en leuk land, maar zeg niets over de politiek die er gevoerd

  word of je wordt direct scheef bekeken

 2. Betogingen uit elkaar slaan, andere vormen van meningsuiting verbieden, bedrijven boycotten, politieke tegenstanders opsluiten, (dreigen met) militair ingrijpen, …
  Ik woon in Spanje voor het mooie weer en omdat ik hier met mijn pensioentje goed kan rondkomen, maar de politiek maakt me wel een beetje bang !!

  1. ILLEGALE betogingen! Waar men vernielingen aanricht komt politie tussenbeide, is in élk land zo.
   Meningsuiting verbieden? Ze hebben toch hun LEGALE verkiezing kunnen houden?
   Bedrijven boycotten? Het zijn nét de bedrijven die zélf weggegaan zijn.
   Politieke tegenstanders opsluiten? Dezen werden opgesloten voor misdrijven zoals bvb fraude. Is óók in elk land zo.
   Dreigen met militair ingrijpen? Hahaha: waar, wanneer mag ik vragen want nu verspreid jij fake news.
   Maar zoals eerder aangehaald: we kennen jouw separistische voorkeur, al moet je dan maar feiten verdraaien

   1. Minister van Defensie uitte deze bedreiging net voor de DUI! Hij kon ook de bedreiging naar Torrent vermelden of één van de vele andere bedreigingen van afgevaardigden van de regering…

  2. 1) Er is geen betoging uit elkaar geslagen, de politie heeft in opdracht van de rechter opgetreden bij het referendum wat illegaal was 2) meningsuiting in Catalonië wordt niet verboden, zijn het niet duizenden mensen die zonder problemen kunnen protesteren op straat. Daar tegenover staat dat als je niet de mening hebt van de seperatisten je wel problemen kunt verwachten 3) bedrijven boycotten? dat doen mensen die zich Spaans voelen omdat ze zich aangevallen voelen in hun trots waarbij iedereen in Spanje uitgemaakt wordt voor fascist, zoals deze meneer van DE Frankrijk doet 4) politieke tegenstanders worden niet opgesloten maar wel politici die de wetten overtreden en die net zoals jij en ik die iets doet wat niet mag voor de wet strafbaar zijn 5) dreigen met militair ingrijpen? wanneer dan? dat is wel het laatste wat de Spaanse regering wil doen 6) waar woon je in Spanje? zeker buiten Catalonië waardoor je het echte leven in Catalonië niet meekrijgt. Bang moet je zijn voor een politiek die zich bezig houdt met een land te verdelen en een regio te verdelen zoals de separatistische partijen hebben gedaan. Bang moet je zijn voor politici die menen met een minderheid van stemmen (en dan heb ik het over echte personen en niet zetels) proberen een hele regio af te scheiden van Spanje en alle ruim 7,5 miljoen inwoners naar een onzekere toekomst zal leiden.

  3. Het meervoudig politiegeweld, de ‘ley mordaza’, de oproep tot boycot van DE, de opgesloten politici en de militairen ‘op oefening’ in Catalonië zijn onweerlegbare feiten die niet thuishoren in een democratie. Dit proberen te ontkennen of goed te praten is veelzeggend. Maar goed, ieder zijn mening.

   1. Die oefeningen waar jij op doelt waren reeds aangekondigd, lang voor heel die toestand begon. En dat weet jij volgens mij heel goed. Politici waar jij op doelt zijn opgesloten omdat ze de wet hebben overtreden, of staan die volgens jou boven de wet?
    Je blijft constant dezelfde foute redenering herhalen, trachtend toch je gelijk te halen niettegenstaande dat er velen hier met harde bewijzen komen (de volhouder wint? Kinderachtig dan hoor). Maar goed: wij zullen steeds terug reageren met dezelfde échte bewijslast, waar het jou van ontbreekt)
    Zoals eerder gezegd: de kop in het zand steken voor de échte feiten of steeds feiten/bewijzen bewust negeren, dát is pas de werkwijze van de aanhangers van een fascistisch bestel…ieder zijn mening

   2. meervoudig politiegeweld? noem het maar op (en dan neem ik aan dat je het niet over de Mossos hebt). Ley mordaza heeft niets met Catalonië te maken maar met heel Spanje, oproep boycot DE zijn een paar personen en is bij lange na niet zo massaal als het verbranden van foto’s van de Koning en nu ook rechter Llarena en zelfs de familie van deze rechter te bedreigen. opgesloten politici heb ik uitgelegd in mijn antwoord waarom ze vast zitten (hoe vaak moeten we die waarheid nog uitleggen), militairen op oefening doen ze al jaren en net zoals in andere delen van het land dus dat heeft niets met provoceren te maken en werd ook niet zo gezien in Catalonië. Militairen oefenen, ook in Nederland en België gebeurt dat. Spanje is nu juist wel een democratie getuige het feit dat men in Catalonië sinds 1983 acht keer verkiezingen heeft mogen houden, mag demonstreren etc. dat getuigt van een democratie.

    1. Als redactie zijnde zou het je sieren wat meer objectief te zijn en niet zo ostentatief kant te kiezen!

     1. Zoals gewoonlijk klets jij weer uit je nek. Ik ben opgegroeid in regio Tarragona (sinds 1960). Er zijn nooit provocaties geweest hier tegen de Catalanen. Ze hebben als regio zelfs meer vrijheden waar bvb het Vlaams gewest enkel maar jaloers op kan zijn.
      Wat betreft de redactie: die hebben ook het recht op een mening of mag dát ook niet sep lover-boy? Als het je stoort ga dan naar andere Spanje-sites of beter nog: zet je eigen ‘Catalonië Vandaag” op!
      Zo zie je maar weer: de seps zitten heel hard te roepen dat ze hun mening niet mogen ventileren maar hey: hier op SV mag de redactie het plots niet want het past niet in hún straatje

     2. jawel dat doe ik wel, ben absoluut tegen de onafhankelijkheid van de regio waar ik woon en daar kom ik ook voor uit. Het slaat allemaal nergens op en ze zijn langzaam ervoor aan het zorgen dat de regio naar de klote gaat, families niet meer met elkaar praten en zelfs kinderen plots niet meer met elkaar spelen. Ik woon er alweer meer dan 20 jaar dus ik heb zelf gemerkt dat het de laatste jaren alleen maar erger is geworden met dat Catalaanse gebeuren en al helemaal nadat Mas en later Puigdemont aan de macht kwamen en de CUP te belangrijk werd voor zo’n klein partijtje. Dus beste Olivier, ik kies wel partij en ben absoluut tegen afscheiding 🙂

   3. Volledig mee eens! Ik woon in Barcelona en zie voortdurend provocatie tegen Catalanen. Huizen waar Catalaanse vlaggen hangen worden voortdurend gevandaliseerd, mensen uitgescholden als ze Catalaans praten, …

    1. En wat dacht je van de provocatie tegen de andersdenkenden, de Catalaanse die NIET voor onafhankelijkheid zijn. Die worden erger aangevallen dan andersom ben ik bang.

 3. Weer een nieuw item koffie en politiek,wie had dat gedacht,
  Met de bekende klager voorop, we weten het nu wel leo

  1. Inderdaad, vind ik ook erg maar ik ageer tegen die seps-loverboys wanneer die zoals gewoonlijk fake news of gewoon flagrante leugens posten!
   Juan74 is voogens mij paaseieren aan het zoeken, weinig reactie van hem haha

 4. Ik kan me vergissen, maar is Douwe Egberts niet in Duitse handen nu ??

  1. Als Marry Emma iets meldt heeft ze gelijk, dus even opzoeken 🙂

   “In 2011 werd besloten om Sara Lee op te splitsen in een deel dat zich richtte op vlees en in de Verenigde Staten was gevestigd, en een deel dat zich specialiseerde in koffie en thee, Douwe Egberts (tijdelijk bekend onder de naam CoffeeCo). Douwe Egberts ging in maart 2012 als volledig Nederlands bedrijf naar de beurs (onder de naam D.E Master Blenders 1753).

   In september 2013 neemt een groep Duitse investeerders onder leiding van Joh. A. Benckiser (JAB) alle aandelen van D.E Master Blenders 1753 over en wordt D.E Master Blenders 1753 een particulier bedrijf. In mei 2014 wordt aangekondigd dat D.E Master Blenders 1753 en Mondelēz International het voornemen hebben hun koffiebedrijven te combineren. Het nieuwe bedrijf zal Jacobs Douwe Egberts (JDE) gaan heten.

   Op 5 mei 2015 wordt bekend dat de Europese Commissie, onder voorwaarden, goedkeuring heeft verleend aan het samengaan van Douwe Egberts en Jacobs. Op 6 juli 2015 is de fusie voltooid. Met het nieuwe bedrijf is de grootste pure “player” in koffie ter wereld een feit.”

   Nu zijn er in een multinational meerdere aandeelhouders en wat blijkt nu dat de hoofdaandeelhouder de steenrijke Duitse familie Reimann is die via een investeringsholding de meerderheid van Jacobs Douwe Egberts heeft.

 5. Spaanse rechteisen laat me niet lachen Spanje lapt gewoon alle mensenrechten aan hun laars gevangenissen liggen al jaren onder vuur de regering maakt al het geld op van de pensioenen moet er nog respect zijn voor Spanje begint heel erg te lijken op Griekenland wij zullen weer bij moeten springen anders willen ze en spexit

 6. Het duurt 260 jaar om een goede naam op te bouwen welke in 1 tweet te grabbel wordt gegooid. Temeer door de lauwe en laffe reaktie van het moederconcern.
  IPV hun eigen haggie te verdedigen hadden ze stelling kunnen nemen dat ze zich distancieren van de uitspraak, en dat Spanje een democratische rechtstaat is dat voldoet aan alle europese rechtseissen.
  Maar… daar had DE even niet aan gedacht.

 7. Vooral de lauwe en laffe reactie van het moeder concern van DE in NL geeft voor mij de doorslag. Volgens het moederbedrijf gaat het om een persoonlijke mening en betreft het een buitenlandse vestiging.
  IPV afstand te nemen van de uitspraak en te rectificeren.
  Ik hoef voorlopig geen DE koffie meer.

 8. Franse uitdrukking: il a dit la vérité, il sera executé.
  Is het toeval dat wij tijdens onze laatste vakantie in Andalucia geen crema catalana meer vonden?
  Heeft iemand meer ‘bewijs’ nodig dat men zich ginder dan toch maar best in twee landen gaat organiseren? Zoals destijds België zich afscheidde van Nederland, door middel van een opstand (dat is iets gewelddadiger dan een vreedzaam referendum). Terwijl we daarna toch terug zeer goede buren geworden zijn!

  1. Sommige lieden kunnen alleen maar klagen, en afgeven op
   Spanje,wat doen ze hier nog, (Lees Leo), man probeer
   Eens positief in het leven te staan, misschien voel je je dan ook
   Beter, positief denken is heel goed tegen je gestresstheid.
   Ga, dat eens proberen, en houd op met die kant noch wal
   Rekende opmerkingen

 9. L.s.,

  In mijn kindelijke eenvoud neem ik aan dat D.E. de afkorting is van domme ezel. Wat een platvloerse brutaliteit om het vriendelijke en gastvrije Spanje zo te betitelen. Ik hoop dat een ieder alles wat van D.E. afkomstig is nu niet meer en nooit meer meer aanschoft (sorry, aanschaft ?)

  1. Ik blijf mijn koffie en Douwe Egberts trouw en Niemand kan mij van gedachten doen veranderen en aan LUC, dit heb ik ook al gemaild wat er gebeurt is in 1830 met het buiten zwieren van de Nederlanders

 10. Dit laat weer eens zien welke idioten deze “onafhankelijkheid” een warm hart toedragen of steunen. Grote bedrijven hebben hun administraties al buiten Catalonie geplaatst. Toerisme is gekelderd. Waar blijft het “onafhankelijkheids bestuursplan”? Is er niet. Corrupte mafkezen zijn het. En een deel van het arme volk trapt er in. De rest lijdt financiele schade. Er zijn alleen maar verliezers. Behalve in Andalucia. Daar is het veel drukker met toerisme.

 11. We kennen ondertussen allemaal jouw voorkeur voor de separisten Miel. Net zoals die andere lafbekken die naar het buitenland vluchten doet deze eigelijk hetzelfde: snelsnel zijn accounts wissen. Ik drink geen koffie anders had ik waarschijnlijk ook die merken geboycot!

  1. Hola wat zie ik: een reacte van Miel is verwijderd? Is hij dan weer eens stout geweest?

     1. Toch niet, mijn oorspronkelijke reactie is inderdaad verdwenen maar waarom weet ik niet. Wat is er mis met:
      “Zeer dom ! Die oproep tot boycot geeft hem eigenlijk gelijk maar hij zou toch moeten weten dat je als handelaar niet altijd en over iedereen je mening mag zeggen. Zeker niet als het over fascisten gaat !” ?

 12. Hoe is die man ooit general manager bij DE in Frankrijk geworden ?? Dit kost ook in NL een kop.

 13. Niet echt slim nee van deze jongen Die hele boycot mode is ook wel weer heel erg bekrompen natuurlijk want de moderne produktie ketens zorgen er voor dat men zichzelf vaak in de voet schiet.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken