Search
menu
Search

Beren ontwaken uit winterslaap/rust in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Beren ontwaken uit winterslaap/rust in Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTANDER – In Spanje kan men nog bruine beren in het wild tegenkomen die vrij rondlopen in onder andere de Pyreneeën, de Picos de Europa en het Cantabrische Gebergte. Volgens de stichting Fundación Oso Pardo (FOP) leven er in het Cordillera Cantábrica nog zo’n 300 beren in het wild die nu aan het ontwaken zijn uit hun winterslaap of winterrust.

Volgens de stichting FOP is het uitstekend nieuws dat de bruine beren (osos pardo) weer aan het ontwaken zijn en ook nog eens in gezonde toestand. Dat is volgens de stichting ter bescherming van de Spaanse beren een lichtpuntje want de wilde beren hebben het moeilijk en zijn, ondanks een kleine groei in aantallen, een bedreigde diersoort.

De ‘osos pardo’ komen op diverse plaatsen in het noorden van Spanje voor. Dat is in het Cantabrische Gebergte en de Picos de Europa in de regio’s Galicië, Asturië, Castilla y León en Cantabrië. In de Pyreneeën zijn nog beren te vinden in Navarra, Aragón en het noorden van Catalonië. In totaal wordt er gesproken van minder dan 500 beren in heel Spanje waarvan het merendeel (280) in het Cantabrische Gebergte leeft.

Van beren wordt onterecht gedacht dat ze een winterslaap houden. Het gaat hierbij echter meer om een winterrust; de hartslag vertraagt weliswaar van 40-50 naar 10 hartslagen per minuut, maar de lichaamstemperatuur blijft vrij constant en daalt slechts zo’n 5 graden. Een beer kan dan ook gemakkelijk wakker worden gemaakt in de winter, in tegenstelling tot andere dieren die wel een winterslaap houden.

De beren die winterrust houden zoeken grotten of beschutte moeilijk toegankelijke schuilplaatsen op om gedurende de winter te rusten. Ondanks de winterrust worden er in januari toch kleine beren geboren maar duurt het tot april/mei voordat moeder, vader en baby beren uit de schuilplaats komen wanneer de baby beren rond de 5 kilo wegen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?