skip to Main Content
Is Spanje het ideale (zon)vitamine D land?
123rf

Is Spanje het ideale (zon)vitamine D land?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Vitamine D is belangrijk voor een menselijk lichaam omdat het de opname van calcium verhoogt wat van belang is voor behoud van sterke botten en tanden en om spieren soepel en sterk te houden. Vitamine D speelt ook een rol bij het verbeteren van je weerstand, ondersteunt je immuunsysteem en draagt het ook nog bij aan de aanmaak van cellen en weefsels in je lichaam. Vitamine D is dus een veelzijdige vitamine waarvan het belangrijk is om voldoende binnen te krijgen.

Het goede nieuws is dat vitamine D een relatief makkelijke vitamine is om in je lichaam te krijgen aangezien vitamine D via zonlicht aangemaakt kan worden. Aangezien Spanje een ideaal land is wat betreft de zon vragen wij ons af of het land het ideale vitamine D land is. Vitamine D wordt ook wel zonvitamine genoemd en daar zou men in Spanje genoeg van moeten hebben.

Spanje heeft gemiddeld 320 dagen zon per jaar waardoor het land dus ideaal is om vitamine D bij te tanken. Er zijn dus minder sombere dagen dan zonnige dagen in Spanje. De zon is niet alleen goed voor je humeur maar zorgt ook voor vitamine D in je lichaam.

Daarnaast wordt je van de Spaanse blauwe lucht ook vrolijk. De Nederlandse en Belgische grijze luchten werken deprimerend. Blauw licht heeft een activerend effect op onze hersenen en een blauwe lucht gecombineerd met de zon werkt positief op je lichaam.

Zonvitamine

Vitamine D wordt dus aangemaakt door de zonnestraling en in de maanden april tot oktober (in Nederland en België) en in Spanje wellicht in een langere periode (of zelfs het hele jaar door) is de beste tijd om buiten in de zon te zijn tussen 11 en 15 uur, in Nederland en België wat in Spanje op andere tijdstippen is wanneer het minder warm is.

Met slechts een half uur in de zon wordt al een groot deel zoniet alle benodigde Vitamine D aangemaakt. Belangrijk daarbij is wel dat het hoofd en de handen niet bedekt zijn.

Om vitamine D via de zon binnen te krijgen is het dus belangrijk om naar buiten te gaan en aangezien het op veel plaatsen in Spanje vaak (maar lang niet altijd) zonnig weer is, is het naar buiten gaan om een wandeling te maken of om op een terrasje te zitten aantrekkelijker.

Het aanbrengen van zonnebrand crèmes of lotions doet de productie van vitamine D met 97% (factor 8) tot 99% (factor 15) afnemen. Wil je langer dan een half uurtje in de zon, dan is het verstandig om na het eerste half uurtje jezelf wel te beschermen.

Er wordt ook wel eens gesproken over een schaduw-regel. Je maakt alleen door zonlicht vitamine D aan als je schaduw korter is dan je lengte, of vanaf zonkracht 3. Dat is in Nederland pas vanaf mei/juni maar in Spanje eerder en gaat ook langer door

Vis

Wordt de dagelijkse zon in Spanje ook nog eens gecombineerd met de heerlijk verse vis dan kun je zeker zijn van voldoende vitamine D. Weliswaar komt de vitamine D in kleine hoeveelheden voor in voeding maar een combinatie van zon en voeding is ideaal.

De vitamine D zit voornamelijk in vette vis (pescado azul) zoals zalm, makreel, sardines, tonijn, meerval en paling maar is ook in kleinere hoeveelheden aanwezig in vlees, eieren en melkproducten.

In Nederland wordt sinds 1961 al vitamine D toegevoegd aan margarine, halvarine en andere bak- en braadproducten maar deze worden in Spanje niet zoveel gebruikt. Vitamine D is ook aanwezig in de olijfolie welke veel meer gebruikt wordt in Spanje.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 14 reacties
 1. misschien moeten de mensen die hier negatieve reacties posten eerst eens wetenschappelijke onderzoeken lezen over het nut van vitamine D3 ( zorgt voor opname in het bloed van o.a.calcium )en niet te vergeten vitamine K2-MK 7 ( zorgt er voor dat calcium vanuit je bloed terecht komt op de plekken waar het moet zijn/nodig is: in je botten en tanden) als je dat gedaan hebt weet je tenminste waar je het over hebt.
  En mensen die het hebben over verbranden er staat ook in het artikel dat je 30 minuten in de zon moet tussen 11u en 15u eerst zonder bescherming van zonnebrandcrème en je daarna pas moet insmeren. Dus de kans dat je verbrand is dan niet groot, de kans is groter dat als je je wel in smeert dat je de opname van vitamine D bijna helemaal blokkeert. En dan ben je verder van huis ….maar dat lees je wel als je gaat zoeken naar gevolgen van vitamine D3 tekort en wetenschappelijke stukken leest over het nut van vitamine D3 en K2-MK7.

  1. Wel eens gedacht aan magnesium!? Zonder extra inname van dit mineraal doet vitamine D3 niet veel. En hoeveel vitamine d3 zou je dan moet je slikken voor een optimaal resultaat, 2000 iu of 4000 iu of nog meer!? Overigens krijgen baby´s in Spanje wel degelijk vitamine d3 druppels toegediend.

 2. misschien moeten de mensen die hier negatieve reacties posten eerst eens wetenschappelijke onderzoeken lezen over het nut van vitamine D3 ( zorgt voor opname in het bloed van o.a.calcium )en niet te vergeten vitamine K2-MK 7 ( zorgt er voor dat calcium vanuit je bloed terecht komt op de plekken waar het moet zijn/nodig is: in je botten en tanden) als je dat gedaan hebt weet je tenminste waar je het over hebt.
  En mensen die het hebben over verbranden er staat ook in het artikel dat je 30 minuten in de zon moet tussen 11u en 15u eerst zonder bescherming van zonnebrandcrème en je daarna pas moet insmeren. Dus de kans dat je verbrand is dan niet groot, de kans is groter dat als je je wel in smeert dat je de opname van vitamine D bijna helemaal blokkeert. En dan ben je verder van huis ….maar dat lees je wel als je gaat zoeken naar gevolgen van vitamine D3 tekort en wetenschappelijke stukken leest over het nut van vitamine D3 en K2-MK7.
  Groeten Gerda

 3. Men spreekt hier van niet in de zon komen van 11 tot 16h
  Welk uur bedoeld men dan?
  UTC of UTC +1 (winteruur) of UTC +2 (zomeruur) ??
  ps: UTC is het vroegere GMT

 4. Hahaha wat een overdreven reacties allemaal. Er staat een half uur in de zon waarbij handen en hoofd onbedekt zijn. Dat wat anders dan een paar uur onbeschermd bakken aan het strand. Ik werd in NL behandeld voor vage pijnklachten met vitamine D shots, die redelijk hielpen. Sinds ik in Spanje woon voel ik me vele malen beter. Ik ben beslist geen strandmens. Een half uurtje wandelen met dunne kleding, w.o. een dunne lange broek, zorgt dat ik niet verbrand maar wel aan mijn dosis kom. Kom op mensen, even leren lezen alvorens te stijgeren…

 5. Ik begrijp ook niet goed wie dat artikel geschreven heeft; er is mij altijd geleerd om tussen 11u00 en 15u00 uit de zon te blijven wegens kankerrisico bij jarenlange blootstelling. Dus voor 11u00 of na 16u00 komt het wel goed….Ik denk dat mijn dermatoloog zou schrikken bij lezing van dat artikel!!….

 6. Daar waar in NL cirka 80 procent een zwaar (.) tekort heeft is dit in Spanje natuurlijk anders . Weet wel dat de oudere huis steeds minder D kan opnemen .

 7. Welke dwaas heeft dit geschreven? Tussen 11.00 en 15.00 buiten in de lente, zomer? Je verbrand levend. Absoluut zonnecreme op, je huid kleurt al binnen een half uur rood.
  En voor vitamine D is het helemaal onzin, dat krijg je zowieso al genoeg in Spanje. Ook in de winter. Zelfs zoveel zon dat kinderen tussen 0 en 4 geeneens extra vitamnine D druppels nodig hebben in Spanje, en babies die zitten/ zet je geeneens in de zon.

 8. Een overdreven blootstelling aan de zon is schadelijk voor je huid.
  In de zomer verbrand je heel snel. Door je UV blootstelling te beperken kun je een belangrijk verschil maken en huidkanker helpen voorkomen. Het voorjaar is bij uitstek ideaal om lekker bruin te worden. De UV straling is dan nog niet zo hoog en de zon nog niet zo heet.

  1. Als je snel huidkanker wilt oplopen wel. Tussen 11.00 en 16.00/17.00 is het daar echt ideaal voor, dan krijg je de meeste schadelijke straling binnen, succes gegarandeerd dus. Zelfs met bescherming wordt het streng afgeraden om tijdens die uren te zonnen. Helemaal perfect als je een blonde hollander of belg met lichte huid en blauwe ogen bent, dan kun je het beste de ambulance alvast reserveren.

   Maar als je gewoon gezond wat zon wilt opnemen dan moet je dat mét bescherming voor 10.00 uur en na 18.00 uur doen, dan heb je de minste kans op huidkanker en wordt je bruin i.p.v. als een kreeft te verbranden.

   Het is dus maar waar je voorkeur naar uitgaat, huidkanker en verbranden op het heetst van de dag, of gezond genieten van de zon.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken