Gemiddelde ouderdomspensioen Spanje in maart is 1.158 euro

Gemiddelde ouderdomspensioen Spanje in maart is 1.158 euro
Beeld: 123rf

Gemiddelde ouderdomspensioen Spanje in maart is 1.158 euro

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Spaanse Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de gegevens bekend gemaakt over de pensioenen in de maand maart. In dat rapport staat te lezen dat het gemiddelde ouderdomspensioen die maand 1.157,98 euro is en het gemiddelde algemene pensioen voor de tweede opeenvolgende keer boven de 1.000 euro is gekomen, te weten 1.008 euro. Er zijn op dit moment 9.799.395 pensioengerechtigden in Spanje wat de Spaanse staat elke maand meer dan 9,87 miljard euro kost (in maart 2020).

Het gemiddelde ouderdomspensioen (pensión de jubilación) in Spanje is in de maand maart van dit jaar gestegen naar 1.157,98 euro. Gekeken echter naar de verschillende pensioenen die er zijn (ouderdomspensioen = jubilación, nabestaandenpensioen = viudedad en orfandad, arbeidsongeschiktheidspensioen = incapacidad permanente) is het gemiddelde maandbedrag 1.008 euro, een stijging van 2,16% ten opzichte van maart 2019.

Alle bedragen zijn overigens bruto bedragen, daar moeten dus nog de sociale lasten en belastingen vanaf gehaald worden. Bekijk het rapport (PDF) hier .

Autonome regio’s

Het gemiddelde ouderdomspensioen in Spanje is 1.157,98 euro en het gemiddelde algemene pensioen is 1.008 euro. De hoogte van de pensioenen in Spanje is echter erg afhankelijk van de autonome regio én van de provincie waar men woont. Dat klinkt voor velen raar en onbegrijpelijk maar Spanje zit nu eenmaal complex in elkaar met de autonome regeringen die vaak hun eigen regels en wetten kunnen opstellen.

Het hoogste gemiddelde pensioen is te vinden in de deelstaat Baskenland (País Vasco) met gemiddeld 1.252,55 euro gevolgd door Asturië met 1.187,99 euro, Madrid regio met 1.184,33 euro en Navarra met 1.157,91 euro. 

Het laagste gemiddelde pensioen is te vinden in Extremadura met 839,43 euro, Galicië met 856,96 euro, Murcia met 888,68 euro, Andalusië met 902,84 euro, Canarische Eilanden met 923,84 euro, de Valencia regio met 929,01 euro en de Balearen met 934,20 euro.

Bron: Rapport maart 2020 (PDF)

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.