Spaanse regering neemt pakket nieuwe maatregelen voor zelfstandigen

Spaanse regering neemt pakket nieuwe maatregelen voor zelfstandigen
Beeld: Freepik

MADRID – De derde week (van de vier) van de noodtoestand is begonnen in Spanje en de regering heeft met name voor de zelfstandige ondernemers een nieuw pakket van economische maatregelen genomen. Er zijn in Spanje meer dan 3 miljoen ‘autónomos’ waarvan er veel zwaar getroffen zijn door de corona-crisis. Al sinds het begin van de crisis vraagt de sector om financiële hulp maar tot dinsdag 31 maart bleef het bij een ww-uitkering voor die zelfstandigen die 75% minder verdienen.

De maatregelen werden door drie ministers aangekondigd in de dagelijkse persconferentie, dit keer na de ministerraad van dinsdag. De maatregelen werden bekend gemaakt op de dag dat 3,2 miljoen de maandelijkse kosten voor de sociale zekerheid hebben betaald voor de maand maart. Veel zelfstandigen kunnen dit waarschijnlijk niet of kunnen dit maar net betalen maar de komende zes maanden kunnen zij even op adem komen.

Zes maanden

Op 31 maart werden er meer dan 50 maatregelen aangekondigd maar we concentreren ons op de zelfstandige ondernemers in Spanje. De zelfstandigen en kleine en middelgrote ondernemingen (autónomos en pymes) hoeven de komende 6 maanden de maandelijkse kosten (cuota a la Seguridad Social) niet te betalen (moratoria de 6 meses), als ze daar voor kiezen.

De maandelijkse Sociale Zekerheid kosten dienen echter wel betaald te worden wanneer de noodtoestand weer voorbij is ofwel zes maanden later. Het gaat dus niet om een kwijtschelding van de maandelijkse lasten maar om een ‘uitstel van betaling‘ zonder rente van zes maanden (moratoria).

En maart?

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe het zit met de reeds betaalde kosten over de maand maart die op 31 maart bij 3,2 miljoen zelfstandigen van de bankrekening zijn gehaald. Uit de kranten kan opgemaakt worden dat het deel dat betaald is over de niet gewerkte dagen in maart, teruggestort wordt op de rekening van de zelfstandige werknemers, maar dat moet wel aangevraagd worden door de zelfstandige zelf.

Werkloosheidsuitkering

Eerder werd al een soort van ‘paro de los autonomos’ of werkloosheidsuitkering aangekondigd voor de autónomos die stoppen met het betalen van de vergoeding voor zelfstandigen zonder zich te hoeven uitschrijven bij de Spaanse belastingdienst of de Sociale Zekerheid. Deze uitkering is 70% van de basis wat neerkomt op een minimum van 661 euro bruto.

LEESTIP: Financiële hulp Spaanse zelfstandigen vanwege noodtoestand

Schulden   

Mochten zelfstandige ondernemers schulden hebben bij de Sociale Zekerheid omdat ze de verplichte maandelijkse kosten niet hebben betaald, dan hoeven zij tot 30 juni geen rente te betalen over de te betalen schulden met de mogelijkheid om de betaling van de schulden uit te stellen.

Hypotheek   

Zelfstandigen hoeven ook de hypotheeklasten voor lokalen, winkelruimtes en/of kantoorruimtes niet te betalen tot de maand na het opheffen van de noodtoestand. Deze maatregel was al genomen voor de kwetsbare personen die het slachtoffer zijn geworden van een ERTE ofwel een tijdelijk ontslag of die personen die vanwege de corona-crisis definitief zijn ontslagen.

Huur

Ook voor die zelfstandigen die een lokaal, winkel of kantoor huren zijn er speciale maatregelen getroffen. Meer informatie volgt zodra het koninklijk decreet is gepubliceerd.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
9 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Is er al iets bekend over kleine zelfstandigen die huren?

Ik woon 3 jaar in spanje heb geen vast inkomen gehad in de 3 jaar
Kan ik nu ergens terecht om een soort bijstand

Jullie zeggen dat autonomos 6 maanden de cuota a la Seguridad Social niet hoeven te betalen, maar zoals ik het begrijp uit de Spaanse kranten is dat je alleen maar uitstel van betaling kunt krijgen, of begrijp ik dat verkeerd?

Inderdaad, is uitstel van betaling, dat is hier niet duidelijk gezegd.

En zou je het dan na 6 maanden dubbel moeten betalen ofzo voor 6 maanden?

Nonsens! Bijdrage van maart is reeds van mijn rekening en verhoogd met € 60!

Er staat in de kranten dat het vanaf volgende maand ingaat Adriana

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.