Spaanse regering neemt pakket nieuwe maatregelen voor zelfstandigen

Spaanse regering neemt pakket nieuwe maatregelen voor zelfstandigen
Beeld: Freepik
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De derde week (van de vier) van de noodtoestand is begonnen in Spanje en de regering heeft met name voor de zelfstandige ondernemers een nieuw pakket van economische maatregelen genomen. Er zijn in Spanje meer dan 3 miljoen ‘autónomos’ waarvan er veel zwaar getroffen zijn door de corona-crisis. Al sinds het begin van de crisis vraagt de sector om financiële hulp maar tot dinsdag 31 maart bleef het bij een ww-uitkering voor die zelfstandigen die 75% minder verdienen.

De maatregelen werden door drie ministers aangekondigd in de dagelijkse persconferentie, dit keer na de ministerraad van dinsdag. De maatregelen werden bekend gemaakt op de dag dat 3,2 miljoen de maandelijkse kosten voor de sociale zekerheid hebben betaald voor de maand maart. Veel zelfstandigen kunnen dit waarschijnlijk niet of kunnen dit maar net betalen maar de komende zes maanden kunnen zij even op adem komen.

Zes maanden

Op 31 maart werden er meer dan 50 maatregelen aangekondigd maar we concentreren ons op de zelfstandige ondernemers in Spanje. De zelfstandigen en kleine en middelgrote ondernemingen (autónomos en pymes) hoeven de komende 6 maanden de maandelijkse kosten (cuota a la Seguridad Social) niet te betalen (moratoria de 6 meses), als ze daar voor kiezen.

De maandelijkse Sociale Zekerheid kosten dienen echter wel betaald te worden wanneer de noodtoestand weer voorbij is ofwel zes maanden later. Het gaat dus niet om een kwijtschelding van de maandelijkse lasten maar om een ‘uitstel van betaling‘ zonder rente van zes maanden (moratoria).

En maart?

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe het zit met de reeds betaalde kosten over de maand maart die op 31 maart bij 3,2 miljoen zelfstandigen van de bankrekening zijn gehaald. Uit de kranten kan opgemaakt worden dat het deel dat betaald is over de niet gewerkte dagen in maart, teruggestort wordt op de rekening van de zelfstandige werknemers, maar dat moet wel aangevraagd worden door de zelfstandige zelf.

Werkloosheidsuitkering

Eerder werd al een soort van ‘paro de los autonomos’ of werkloosheidsuitkering aangekondigd voor de autónomos die stoppen met het betalen van de vergoeding voor zelfstandigen zonder zich te hoeven uitschrijven bij de Spaanse belastingdienst of de Sociale Zekerheid. Deze uitkering is 70% van de basis wat neerkomt op een minimum van 661 euro bruto.

LEESTIP: Financiële hulp Spaanse zelfstandigen vanwege noodtoestand

Schulden   

Mochten zelfstandige ondernemers schulden hebben bij de Sociale Zekerheid omdat ze de verplichte maandelijkse kosten niet hebben betaald, dan hoeven zij tot 30 juni geen rente te betalen over de te betalen schulden met de mogelijkheid om de betaling van de schulden uit te stellen.

Hypotheek   

Zelfstandigen hoeven ook de hypotheeklasten voor lokalen, winkelruimtes en/of kantoorruimtes niet te betalen tot de maand na het opheffen van de noodtoestand. Deze maatregel was al genomen voor de kwetsbare personen die het slachtoffer zijn geworden van een ERTE ofwel een tijdelijk ontslag of die personen die vanwege de corona-crisis definitief zijn ontslagen.

Huur

Ook voor die zelfstandigen die een lokaal, winkel of kantoor huren zijn er speciale maatregelen getroffen. Meer informatie volgt zodra het koninklijk decreet is gepubliceerd.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.