menu: rubrieken, zoeken & meer

Mondkapjesplicht-wet op strand en in de natuur wordt geanalyseerd en niet overal toegepast

Mondkapjesplicht-wet op strand en in de natuur wordt geanalyseerd en niet overal toegepast
Beeld: Freepik

Mondkapjesplicht-wet op strand en in de natuur wordt geanalyseerd en niet overal toegepast

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op dinsdag werd door middel van een publicatie in de staatscourant BOE aangekondigd dat er een mondkapjesplicht geldt in de openbare ruimtes zowel binnen als buiten. Daaruit kan de conclusie getrokken worden dat het ook als het mogelijk is om 1,5 meter afstand te bewaren, altijd verplicht wordt om een mondkapje te dragen, ook zoals veel kranten schrijven op het strand, bij het zwembad en in de natuur. Maar dat heeft voor nogal wat commotie gezorgd, binnen en buiten Spanje.

Het Ministerie van Volksgezondheid en de regionale overheden hebben afgesproken dat deze laatste aanpassing van de wet geanalyseerd gaat worden . In de tussentijd zal het verplicht dragen van een mondkapje op de stranden op Balearen en Canarische Eilanden niet gehanteerd worden mits men voldoet aan de regionale regels.

In de BOE-A-2021-4908 van dinsdag 30 maart staat bij ‘Capítulo II’ bij ‘Artículo 6’ het verplichte gebruik van mondkapjes vermeld en omschreven. In punt 1 staat dat het gebruik van mondkapjes voor personen van 6 jaar en ouder verplicht is in o.a. het volgende geval:

Op de openbare weg, in open lucht ruimten (buitenlucht) en in elke afgesloten ruimte voor openbaar gebruik of die open is voor het publiek (vía pública, en espacios al aire libre y en cualquier espacio cerrado de uso público). 

Met andere woorden er geldt een mondkapjesplicht in elke open of gesloten publieke ruimte, ongeacht of de 1,5 meter (distancia interpersonal de 1,5 metros) gehandhaafd kan worden.

Weliswaar staat er niet letterlijk in de staatscourant BOE vermeld dat het dragen van mondkapjes verplicht is op het strand en in de natuur, het feit dat er staat dat het dragen van mondkapjes op de openbare weg en in open ruimtes waaronder de stranden en natuur verplicht is, geeft aan dat het zonnen en wandelen alleen nog mag met een mondkapje, ongeacht of er sprake is van anderhalve meter afstand.

Commotie

Maar met name deze verplichting om een mondkapje te dragen op het strand, bij het zwembad en in de natuur wordt door de regionale overheden als onnodig en overdreven gezien. Er is ook veel commotie en verwarring ontstaan bij zowel inwoners van Spanje als buitenlanders. 

Daarom is men woensdag tijdens de wekelijkse bijeenkomst van de gezondheidsexperts overeengekomen dat de aanpassing van de wet geanalyseerd gaat worden en wellicht aangepast. Dat moet dan op woensdag 7 april gaan gebeuren.

Balearen en Canarische Eilanden

Op de Balearen en Canarische Eilanden heeft men in afwachting van de aanpassing alvast besloten dat men het toestaat om zonder mondkapje op het strand, bij het zwembad en in de natuur aanwezig te zijn. 

Daarvoor moet dan wel gelden dat bij het zonnen of zwemmen je in aanwezigheid van familie of samenwonenden bent en als andere strandgangers op 2 meter afstand zijn. Als men op het strand of bij het zwembad loopt moet wel het mondkapje gedragen worden.

Op de Balearen en Canarische Eilanden blijft men dezelfde regels hanteren die nu ook al gelden en die per autonome regio weer anders zijn. 

In de Valencia regio hanteert men via de regionale corona-maatregelen al de regel dat er een mondkapjesplicht geldt maar met het oog op de zomerperiode wil men ook liever geen mondkapjesplicht op het strand, zwembad en in de natuur zien.