Spaanse regering stapt naar de rechter om 60.000 euro vaccinatieplicht boete in Galicië

Spaanse regering stapt naar de rechter om 60.000 euro vaccinatieplicht boete in Galicië
Beeld: Freepik

Spaanse regering stapt naar de rechter om 60.000 euro vaccinatieplicht boete in Galicië

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de centrale regering is de wet die de regionale overheid van Galicië recent heeft aangenomen en waarin staat dat er boetes gegeven kunnen worden tot 60.000 euro aan die personen die geen corona-vaccinatie willen plaatsen, anticonstitutioneel. Daarom stapt de regering van Pedro Sánchez naar de rechter omdat de regionale PP-wet indruist tegen het landelijk beleid.

De problemen zijn ontstaan nadat de regionale overheid van Galicië de wet Ley de salud de Galicia heeft aangepast om een juridische basis te hebben om iemand te verplichten tot een corona-vaccinatie. 

Dat staat loodrecht op het landelijke beleid waarin men duidelijk heeft aangegeven dat er geen vaccinatieplicht is en ook niet zal komen in Spanje.

In de regionale wet heeft de PP opgenomen dat er boetes tot 60.000 euro gegeven kunnen worden als iemand weigert een vaccin te plaatsen en zelfs iemand kan verplichten om in thuisquarantaine te gaan. Ook kunnen boetes gegeven worden tot 3.000 euro als iemand een mondkapje weigert te dragen.

Dat wil niet zeggen dat dit ook meteen gaat gebeuren maar met de nieuwe regionale gezondheidswet in Galicië wil men een juridische basis hebben om dat eventueel wel te kunnen invoeren als het niet willen plaatsen van een corona-vaccin kan leiden tot een gezondheidsbedreiging.

De Spaanse regering is echter van mening dat de regionale wet in Galicië indruist tegen artikel 116 van de Spaanse grondwet waarin de regels staan rondom de noodtoestanden of ‘estados excepcionales’. De regionale overheden hebben niet de bevoegdheid om tijdens een noodtoestand dit soort wetten aan te nemen.

Boetes

Er kunnen zoals eerder vermeld verschillende soorten boetes gegeven worden volgens de nieuw aangenomen regionale gezondheidswet in Galicië. Deze kunnen in de ergste gevallen oplopen tot 60.000 euro maar over het algemeen liggen de boetes tussen de 1.000 en 3.000 euro voor o.a:

  • Het niet dragen van een mondkapje of het niet correct gebruik daarvan.
  • Deelnemen aan een ‘botellón’ ofwel in groepsverband alcohol drinken op straat.
  • Het weigeren van een corona-test terwijl dat wel is opgedragen door de autoriteiten.
  • Het weigeren van het plaatsen van een corona-vaccinatie
  • Het niet opvolgen van de regels wat betreft de lockdowns.
  • Het deelnemen of organiseren van illegale feesten binnen en buiten.
  • Het niet houden aan de openingstijden in geval van de horeca.

Maar er kunnen volgens deze nieuwe problematische regionale wet ook boetes gegeven worden tot 60.000 euro wanneer het niet dragen van een mondkapje of het niet willen plaatsen van een corona-vaccin kan leiden tot een gezondheidsbedreiging. Dat geldt ook als iemand zich niet houdt aan de verplichte thuisquarantaine.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.