Sigaretten roken in Spanje is 1.000 euro goedkoper dan in Nederland en België

Sigaretten roken in Spanje is 1.000 euro goedkoper dan in Nederland en België
Beeld: Canva

Sigaretten roken in Spanje is 1.000 euro goedkoper dan in Nederland en België

MADRID – Zoals op onderstaande overzicht van Pidodi.com te zien is, is Spanje een van de EU-landen waar het roken van sigaretten goedkoper is dan in andere EU-landen zoals Nederland en België. Een roker in Spanje die per dag één pakje sigaretten rookt geeft jaarlijks 1.825 euro uit, dat is circa 11% van het gemiddelde netto inkomen. Sigaretten roken in Spanje is echter nog steeds goedkoper dan in Nederland en België.

Volgens Picodi.com kost een pakje sigaretten in Spanje gemiddeld 5,00 euro (tussen de 4,90 en 6,00 euro volgens numbeo.com ) en geeft een gemiddelde roker van één pakje sigaretten per dag 1.815 euro per jaar uit. Dat is 11% van het gemiddelde netto jaarsalaris (gemiddeld 1.556,54 per maand volgens numbeo.com ). Roken kost jaarlijks in Spanje 913 euro minder dan in België en 1.105 euro minder dan in Nederland. 

In België kost een pakje sigaretten gemiddeld 7,50 euro (tussen de 6,00 en 8,00 euro volgens numbeo.com ) en geeft een roker van één pakje sigaretten per dag jaarlijks 2.728 euro uit. Dat is 11% van het gemiddelde netto jaarsalaris (gemiddeld 2.324,02  euro per maand volgens numbeo.com ). Roken kost jaarlijks in België dus 913 euro meer dan in Spanje. 

In Nederland kost een pakje sigaretten gemiddeld 8,00 euro (tussen de 7,00 en 8,20 euro volgens numbeo.com ) en geeft een roker van één pakje sigaretten per dag jaarlijks 2.920 euro uit. Dat is 9% van het gemiddelde netto jaarsalaris (gemiddeld 3.014,54  euro per maand volgens numbeo.com ). Roken kost jaarlijks in Nederland dus 1.105 euro meer dan in Spanje.

Uit gegevens van Picodi.com blijkt dat het jaarlijkse aantal gerookte sigaretten 7,41 biljoen (7.410.000.000.000) bereikt wat neerkomt op 18 sigaretten per dag voor elke actieve roker, ongeveer een pakje van 20. Van de landen die in de studie van Picodi.com zijn opgenomen, betalen rokers in Australië het meest voor hun sigaretten. Een pakje van 20 sigaretten kost daar bijna 24 euro. Deze hoge prijs is het gevolg van een bewust beleid van de Australische overheid om het aantal rokers terug te dringen door een extra hoge accijns te vragen. Nieuw-Zeeland (21 euro per pakje), Ierland (14 euro) en Groot-Brittannië (13,44 euro) behoren ook tot de landen met de duurste sigaretten.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.