skip to Main Content

Spaanse komkommers toch niet de oorzaak van EHEC-bacterie

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Duitse autoriteiten vermoeden dat Spaanse komkommers toch niet verantwoordelijk zijn voor de uitbraak. ”De bron blijft ongeïdentificeerd”, aldus Cornelia Prüfer-Storcks, de hoogste gezondheidsambtenaar van Hamburg. Op twee Spaanse komkommers in Hamburg, die aanvankelijk werden gezien als de bron van ziekteverwekkers, werden wel EHEC-bacteriën gevonden – maar niet de variant O104 die momenteel honderden mensen ziek heeft gemaakt en tot inmiddels 16 doden heeft geleid. Daardoor begint de zoektocht naar de bron van de besmetting opnieuw.

De schade is echter al aangericht en de Spaanse groente en fruit sector ziet enorme verliezen door de nu schijnbaar te vroeg getrokken conclusies. Volgens de sector, die met name in Almería actief is, worden er per week verliezen geleden rond de 200 miljoen euro. Daarnaast zijn er al diverse landen zoals Rusland, Oostenrijk en ook België die geen komkommers en zelfs andere groenten afkomstig uit Spanje meer invoeren.

De Spaanse minister van Landbouw is boos dat Duitse politici direct Spaanse telers de schuld gaven van de besmetting met de bacterie EHEC. ‘We zijn teleurgesteld over de manier waarop Duitsland de situatie aanpakt’, zei Aguilar. Ze noemde het ‘erg ongelukkig’ dat Duitse politici naar Spanje wezen ‘zonder betrouwbare gegevens.’

Spanje wil dat de Europese Unie het inkomstenverlies voor de Spaanse tuinders door de EHEC-affaire vergoedt. Aguillar zei dat de export van groenten en fruit vrijwel is stilgevallen. ‘Dat kost ruim 200 miljoen euro per week’, zei de minister tijdens beraad van de EU-ministers van Landbouw in Hongarije. ‘De situatie is zeer ernstig. We hebben een Europese oplossing nodig voor een Europees probleem.’

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend