skip to Main Content
Werelddag zonder tabak 2017 wordt ook in Spanje gevierd maar…

Werelddag zonder tabak 2017 wordt ook in Spanje gevierd maar…

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Vandaag, woensdag 31 mei 2017, is het Werelddag zonder tabak, iets wat over de hele wereld gevierd wordt en eigenlijk een dag zonder tabak zou moeten zijn. Waarschijnlijk zullen veel Spanjaarden zich daar echter niets van aantrekken en gewoon hun sigaretten roken, iets wat steeds vaker ook gebeurd bij jongeren. Onderzoeken hebben immers uitgewezen dat de Spaanse jeugd de Europese jongeren zijn die het jongste beginnen met roken.

Meer dan één miljoen jongeren tussen 16 en 24 jaar rookt elke dag waarbij ruim 80% aangeeft al voor hun twintigste begonnen te zijn met het roken van sigaretten. Daarnaast zijn de Spaanse kinderen de Europeanen die het jongste beginnen met roken, namelijk met 13,5 jaar. Daarnaast is het alarmerend te noemen dat steeds meer jongeren hun sigaretten omruilen voor marihuana en sneller geneigd zijn deze drugs te gaan roken omdat het soms goedkoper is dan tabak en makkelijker te koop is als je jonger bent dan 18 jaar.

In Spanje rookt nog steeds zo’n 23% van de bevolking waarbij het merendeel de leeftijden heeft tussen 25 en 50 jaar. 27% van deze rokers hebben toegegeven wel eens geprobeerd te hebben met het stoppen met roken sinds de invoering van de antitabakswet in 2005 en later de wetswijziging van 2010. Onderzoeken wijzen uit dat het roken de belangrijkste oorzaak is van voortijdige en vermijdbare sterfgevallen waarbij er jaarlijks zo’n 60.000 mensen om het leven komen (meer dan 160 per dag dus) in Spanje waarbij de doodsoorzaak gelinkt kan worden met tabak.

Naast het aantasten van de gezondheid en het verkorten van iemands leven, zorgt het roken ook voor een enorme kostenpost aangezien de gemiddelde roker een pakje per dag rookt wat neerkomt op zo’n 150 euro per maand.

Werelddag zonder tabak (internationaal: World No Tobacco Day) is een wereldwijd initiatief van de lidstaten van de World Health Organization (WHO). De werelddag is opgericht in 1987 en vindt jaarlijks plaats op 31 mei. Het is bedoeld om wereldwijde aandacht te vestigen op de wijdverbreide prevalentie van roken en de negatieve effecten op de gezondheid, die op dit moment leiden tot 5,4 miljoen doden wereldwijd per jaar.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Toen de sigaretten 56 BFR kosten ben ik gestopt, simpel, dat had ik gezegd tegen veel mensen, en zo was dat ook, heden daags nog steeds niet gerookt.
  Dit is een kwestie van karakter te hebben ! Mensen zitten of staan in de winter buiten te roken, dan denk ik ” och arme die sukkelaars ”
  Ben ooit een vriend bezocht in hospitaal, een sonde met bruin sap kwam in een glazen bokaal terecht BRUIN SMERIG SAP, bah om van te braken !

 2. Heb vandaag gewoon gerookt
  Ik heb heb het schijt aan al die anti ………
  Alleen jammer dat de jeugd vroeg begint.

 3. Roken hoort bij de Spanjaarden
  Muziek aan, tv aan, luid praten , een Spaans biertje met een tapa en een sigaretje
  Ik zou het niet anders willen zien
  Dit beslissen ze zelf en betalen hun rookgerief ook zelf

 4. In Spanje rookt nog steeds zo’n 23% van de bevolking Schrijft u.
  Als ik het zo om me heen zie zou ik zeggen dit moet zijn 23% van de bevolking rookt nog niet.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken