skip to Main Content
Krijgt Spanje een “Frankenstein” overgangsregering na motie van wantrouwen? (UPDATE)
El Pais

Krijgt Spanje een “Frankenstein” overgangsregering na motie van wantrouwen? (UPDATE)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Wat is een "Frankenstein" regering in Spanje

El Pais

MADRID – Ooit gehoord van een “Frankenstein” regering? Waarschijnlijk niet en het lijkt erop dat dit een nieuwe politieke term is die deze week is uitgevonden nadat de PSOE partij een motie van wantrouwen heeft ingediend tegen de regering-Rajoy wiens partij door de rechtbank afgelopen donderdag omschreven werd als een politieke formatie die gedurende tientallen jaren een schaduwboekhouding heeft gehad en er sprake is geweest van illegale financiering.

De laatste dagen is er veel politieke spanning in Spanje en de kans is groot (maar niet 100% zeker) dat Spanje binnenkort nieuwe verkiezingen tegemoet kan zien omdat minister-president Mariano Rajoy na een motie van wantrouwen gedwongen wordt om af te treden. In de politieke discussies die deze week gevoerd worden komt de term “gobierno Frankenstein” naar voren maar wat is dat nu weer?

UPDATE: Pedro Sanchez van de PSOE heeft samen met andere partijen de motie van wantrouwen gewonnen en is nu, tot aan de volgende verkiezingen, de opvolger van minister-president Mariano Rajoy (PP). LEES HIER

Het is de regering van de Partido Popular (PP) die dus nu een motie van wantrouwen op donderdag en vrijdag tegemoet ziet, die de term “Frankenstein” regering bedacht heeft. Met deze term omschrijven de politici van de PP de coalitie die de socialistische PSOE partij is aangegaan of wellicht aangaat met Unidos-Podemos en de nationalistische partijen, waaronder ook Catalaanse ERC en PDeCAT, Compromís en de Baskische PNV.

Om genoeg stemmen ofwel zetels in het parlement te kunnen krijgen, wat er meer dan 176 moeten zijn, heeft de PSOE partij de steun nodig van andere partijen waaronder de kleinere partijen. Dit zou dan inhouden dat de PSOE, die het artikel 155 steunde in Catalonië, hand in hand moet gaan met de ERC en PDeCAT partijen, iets wat door de PP en ook Ciudadanos niet geaccepteerd wordt.

Motie van wantrouwen

Volgens artikel 113 van de Spaanse grondwet (constitución Española) kan een motie van wantrouwen alleen succesvol zijn als er tenminste 176 stemmen/zetels zijn die deze steunen, een absolute meerderheid.

De PSOE heeft 85 zetels wat dus niet genoeg is. Samen met Unidos-Podemos die 67 zetels heeft zouden er 152 stemmen zijn wat dus nog steeds niet genoeg is.

Om dan toch op of over de verplichte 176 zetels te komen moeten de PSOE en Unidos-Podemos nog meer zetels hebben. Ciudadanos heeft 32 zetels waarmee het totaal dus op 184 zetels zou komen te staan. Ciudadanos wil echter niet meegaan met de motie van wantrouwen omdat e de regering niet aan Pedro Sanchez willen geven en alleen nieuwe verkiezingen willen zien.

Als Ciudadanos blijft weigeren kunnen de PSOE en Podemos hand in hand gaan met de Catalaanse partijen ERC met 9 zetels en de PDeCAT met 8 zetels waarmee men op 169 zetels komt wat nog steeds niet genoeg is. Men moet de hulp vragen van Compromis die met 4 zetels al heeft aangegeven mee te doen waarbij het succes afhangt van de Baskische PNV partij die 5 zetels heeft waarmee het totaal op 178 zetels zou komen te staan. De optie van de Catalaanse partijen als bondgenoten is de minst wenselijke voor de PSOE.

Op donderdag wordt het debat gevoerd in het Spaanse parlement en op vrijdag wordt er gestemd omtrent de motie van wantrouwen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Te begrijpen,maar of dit de oplossing is,zie meer in nieuwe verkiezingen,zodat wij het volk kunnen beslissen, en niet een
  Paar rancuneuze politicu

 2. Te begrijpen,maar of dit de oplossing is,zie meer in nieuwe verkiezingen,zodat wij het volk kunnen beslissen, en niet een
  Paar rancuneuze polity

 3. Ik houd m´n hart vast. Spanje met haar banken is failliet. Zodra Italie politiek en financieel instort, en dat staat te gebeuren, dan krijg je een EU domino effect. Spanje is het tweede steentje. Indien we wederom een sociale regering krijgen die het volk van alles gaat beloven maar daar geen geld voor heeft, wat dan? Nog hogere belastingen? Nog lagere lonen? Nog meer vertrekkende jeugd naar het buitenland? Want voor hen is hier geen toekomst. De zon schijnt weer lekker maar een gewaarschuwd mens telt voor twee!

  1. Evert, uw betoog ontgaat mij daar waar het de inbreng van de PSOE betreft. Voor wat ik uit de kranten heb begrepen is een belangrijk deel van de Spaanse bevolking alle corruptie schandalen, waar PP politici bij betrokken zijn, zat! Het is derhalve meer dan logies dat deze regering “ weg “ wordt gestemd! Het vervolg gaan we meemaken.

   1. Beste Jan, in dit geval zijn het niet de PP politici en de corruptieschandalen (want hier zit de PSOE) ook vol van, maar vorige week is de PP als partij veroordeeld als corrupt!! En dit is nog nooit voorgekomen. Dus, zoals u zegt, meer dan logisch.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken