skip to Main Content
Spaanse consumentenprijsindex (IPC) gestegen naar 2 procent in mei
123RF

Spaanse consumentenprijsindex (IPC) gestegen naar 2 procent in mei

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Spaanse IPC (CPI) gestegen naar 2%

123RF

MADRID – De Índice de Precios al Consumidor (IPC) ofwel consumentenprijsindex (CPI) is volgens het Spaanse Bureau van de Statieken (INE) naar 2% gestegen in de maand mei. Dat is bijna het dubbele van de 1,1% in de maand april. Als boosdoeners worden voornamelijk de stijgende brandstof- en olieprijzen gezien maar ook de elektriciteitsprijzen die omhoog zijn gegaan.

De consumentenprijsindex (CPI) in het Spaans dus afgekort IPC is een belangrijke maatstaf voor het meten van de gemiddelde prijsontwikkeling in Spanje. Het Instituto Nacional de Estadística (INE) publiceert maandelijks informatie over de CPI (IPC). In essentie kan men met een stijging naar 2% ervanuit gaan dat het leven duurder is geworden in Spanje.

Dankzij de stijging van de olieprijzen met als gevolg de stijging van brandstofprijzen en als consequentie ook een hogere elektriciteitsrekening, is het IPC op 2% komen te staan deze maand mei. Dat is bijna het dubbele van de 1,1% in de maand april van dit jaar. In maart was het nog 1,2% en in februari 1,1% terwijl januari eindigde op een 0,6%. Sinds het begin van dit jaar is de IPC dus met maar liefst 1,4% gestegen.

De IPC van mei is de hoogste van de afgelopen 13 maanden en de hoogste sinds april 2017. Een van de grootste boosdoeners is de olie die sinds het begin van dit jaar 13% duurder is geworden waardoor ook de benzine- en dieselprijzen in Spanje flink zijn gestegen.

Wat is de IPC (CPI)

In de maandelijkse informatie van het INE wordt in beknopte vorm beschreven wat de consumentenprijsindexcijfers zijn, hoe ze worden vastgesteld, welke verschillende CPI-reeksen worden berekend en hoe ze worden toegepast in de praktijk.

De CPI geeft de prijsontwikkeling weer van goederen en diensten die Spaanse huishoudens aanschaffen voor consumptie. Het wordt veel gebruikt door het bedrijfsleven en de overheid, onder andere bij loononderhandelingen, de indexering van huren en lijfrenten en voor de aanpassing van belastingtabellen.

De inflatie wordt gemeten als de procentuele stijging van de CPI in een bepaalde periode ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Prijsstijgingen zijn voor de lage inkomens altijd slecht en er wordt te weinig of niets aan gedaan.. Alleen de eigen zakken vullen is belangrijker Een primitieve inslag wat heerst tussen de oren geen visie. Ik blijft het zeggen en schrijven . Stekeblind zijn zij die daarboven denken op deze kortzichtige manier te kunnen handelen. Altijd door gemaakte ellende waar het zich ook bevindt komen deze interne problemen voor. Een zieke krankzinnige wereld. Cijfers altijd maar die domme cijfers. De kern van corruptie en gevormde ellende aanpakken , zodat het niet zover komt. Waar en wanneer komen er mensen die over een gezonde visie beschikken en de boel gaan opknappen. Politiek hoort niet in het leven , zeker de huidige politiek niet , te vaag en te corrupt. Er wordt al zolang gestemd en er komen geen verbeteringen . Dat zegt wel veel over de inhoud van het politieke spelletje. Als het maar niet weer op grote schaal vast gaat lopen .

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken