skip to Main Content
Spaanse gezondheidszorg niet meer in de wereld top tien
123RF

Spaanse gezondheidszorg niet meer in de wereld top tien

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Gezondheidszorg Spanje uit de wereld top tien

123RF

MADRID – De gezondheidszorg in Spanje behoort niet meer tot de tien beste ter wereld, aldus het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Spanje is van de 8e positie gezakt naar de 19e plaats en krijgt van de beschikbare 100 nu 92 punten. Bij de samenstelling van de jaarlijkse ranglijst is gekeken naar de gezondheidsstelsels in 195 landen.

Spanje heeft op de ranglijst van dit jaar een totaal van 92 punten van de 100 gekregen, goed voor een 19e plaats. Dat is 11 plaatsen lager dan vorig jaar toen Spanje nog op de 8e plaats en dus binnen de top 10 stond van het Healthcare Access and Quality Index rapport.

IJsland en Noorwegen staan dit jaar met 97 punten bovenaan de lijst gevolgd door Nederland, Luxemburg, Oostenrijk, Finland en Zwitserland met 96 punten en Zweden, Italië en Andorra met 95 punten. Spanje staat dit jaar met 92 punten op gelijke hoogte met Nieuw Zeeland, Denemarken, Duitsland en Frankrijk.

Het Spaanse gezondheidssysteem valt volgens The Lancet op in een aantal aspecten zoals bijvoorbeeld de gezondheidszorg voor tetanus, diabetes, blindedarmontsteking, difterie of epilepsie.

The Lancet registreert echter diverse tekortkomingen zoals in de behandeling van sommige soorten kanker, met name huid (57 van de 100 punten), baarmoeder (60 punten), ziekte van Hodgkin en testikel (79 punten).

The Lancet vergelijkt de sterftecijfers van 32 geneesbare ziekten door een score van 0 tot 100 toe te kennen op basis van of de medische zorg adequaat is.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 14 reacties
 1. gisteren thuis gekomen na een maand hospital Denia waarvan 10 dagen op intensive care. Top!!

 2. ? Prive ? Als voorbij de 65j bent kan je geen verzekering krijgen, wij zijn 82 en 85 jaar oud dus kunnen niet naar een prive kliniek gaan. We waren toen in de 70 maar ze wilde ons niet meer.

 3. De Seguridad Social staat bekend om zijn lange wachttijden. Particuliere zorg via de “Spaanse” ziektekostenverzekeraars zou veel sneller en adequater zijn. Wellicht is het handig om dit onderscheid in de reacties te maken.

  1. Mensen die prive verzekerd zijn zouden hier helemaal niet eens moeten reageren, dit bericht gaat over de SS en niets anders.

 4. We hebben vorig jaar in Calpe een prive kliniek bezocht en hebben er goede ervaringen mee
  Binnen een paar dagen kon een MRI scan worden gemaakt.
  Dit lukt je in nederland toch niet voor een niet levensbedreigende aandoening lijkt mij.
  De kosten waren ongeveer de helft van nederland, de combinatie van reisverzekering en ziektekostenverzekering vergoedde naderhand de door ons betaalde bedragen ( die we hadden voorgeschoten )

 5. Ook in Spanje heb ik geen goede ervaringen . Een vlek op mijn huid werd als niet belangrijk beschouwd. Een tweede opinie in Vlaanderen constateerde eerste graad huidkanker. Dit werd ASAP succesvol verwijderd.

 6. Wij hebben meer da 15 maanden moeten wachten voor een afspraak in de pijnkliniek va Almeria en nu weeral meer dan 6 weken voor een echografie in het plaatselijk hospitaal. Vooraleer men een afspraak krijgt is de patiënt misschien overleden, dat zijn pas besparingen.

  1. Vlaanderen zit volgens mij bij de beste van de EU. Maar Wallonië vind ik persoonlijk erg en ik denk dat België daardoor plaatsen verliest.

 7. Ach, weer een ouderwets potje PP hakken van Leo. Het is iets minder geworden , maar nog steeds bij de top van Europa en kennelijk evengoed als het vaak geprezen Denemarken. Ja, Leo, gaat ie lekker man?

 8. Met dank aan de PP die veels te veel bezuinigd heeft op de gezondheidszorg. je moet eens weten wat voor ramp er gaande is. Er zijn ook niet genoeg bedden meer de wachttijden zijn verdriedubbeld, het is 1 grote chaos. Ja dan ga je plaatsen zakken en terrecht want zo als het voorheen was is het echt niet meer en dan spreek ik uit eigen ervaring.

 9. Heb hier toch wel andere ervaringen hoor. Ik heb in verschillende hospitaals geweest en daar waren bvb de apparaten echt ouderwets. Bij sommige bladerde de verf er zelfs af.
  Na een operatieve ingreep (uitgevoerd door een proffesor zelf!) werd ik daarna voor verdere opvolging doorverwezen naar de specialisten in België die me vertelden dat de uitvoering eigenlijk verouderd was.
  Ook de énorme wachtrijen zijn een verschrikking. Wellicht zijn de prive klinieken beter want daar ben ik (nog) niet geweest.

  1. Helaas zijn de priveklinieken voor de meeste mensen onbetaalbaar, dus zijn ze aangewezen op de publieke gezondheidszorg met inderdaad de lange wachtlijsten en nog andere nadelen.

  2. de privé klinieken zijn inderdaad veel moderner. Je komt er veel vlugger aan de beurt en de verzorging optimaal. Soms denk je in een luxe hotel te zijn. 1 nadeel de prijs is navenant

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken