Search
menu
Search

Bruine beer valt voor de eerste keer sinds jaren een mens aan in Asturië

Bruine beer valt voor de eerste keer sinds lange tijd een mens aan in Asturië
Beeld: Voorbeeldfoto / 123rf

Bruine beer valt voor de eerste keer sinds jaren een mens aan in Asturië

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

OVIEDO – Het afgelopen weekend is een 75-jarige vrouw aangevallen door een bruine beer in een natuurpark bij Cangas del Narcea in de autonome regio Asturië. Het is de eerste keer sinds zeer lange tijd dat een ‘oso pardo’ een mens aanvalt. De vrouw werd in haar gezicht geslagen door de beer die haar ook probeerde mee te sleuren waardoor ze verwondingen opliep.

De 75-jarige vrouw in kwestie wandelde met vrienden in een natuurgebied tussen`de gemeenten Sonande en Llamedo bij Cangas del Narcea toen ze plotseling werd aangevallen door een beer. 

Volgens de getuigen stond de beer plotseling op zijn achterpoten op het pad en sloeg hij de wandelende vrouw meerdere keren met zijn voorpoten. De ooggetuigen zeggen verder dat de beer probeerde de gevallen vrouw mee te sleuren maar het maken van veel geluid en het zwaaien met de armen van de andere wandelaars kon dat voorkomen.

Uiteindelijk liep de 75-jarige vrouw een bekkenbreuk op en moest ze behandeld worden voor meerdere verwondingen in haar gezicht en armen. De beer in kwestie rende snel weg nadat hij was geschrokken door het geluid van de vrienden van de aangevallen vrouw.

Aanvallen Spanje 

Het is de eerste keer sinds jaren dat een ‘oso pardo’ ofwel bruine beer een mens aanvalt in Spanje. Volgens cijfers van de Universiteit van Oviedo hebben er wereldwijd tussen 2000 en 2015 in totaal 664 aanvallen van beren plaatsgevonden waarvan 183 in Noord Amerika, 291 in Europa en 190 in Azië.

In Spanje heeft de Fundación Oso Pardo aangegeven dat er de afgelopen 30 jaar 8 aanvallen zijn geweest. De aanvallen van beren vonden plaats in de Pyreneeën, Picos de Europa en het Cantabrisch Gebergte waar circa 500 beren leven. 

Vijf aanvallen vonden plaats in de provincie Palencia (Castilië en León) terwijl er in León (Castilië en León), Cantabrië en Lerida (Catalonië) elk een aanval werd geregistreerd de afgelopen 30 jaar.

De laatste keer dat er een aanval werd gemeld was in 2018 toen een 77-jarige man een gebroken rib en een verwondingen in zijn gezicht opliep nadat hij oog in oog kwam te staan met een ‘oso pardo’.

In veel gevallen ging het om aanvallen van beren als bescherming van jonge beren en in sommige gevallen omdat honden te dicht bij de beren kwamen of omdat een beer gevangen werd en zich verdedigde.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?