skip to Main Content
Alarmerende toename van lachgas ballonnen als drugs op het eiland Ibiza

Alarmerende toename van lachgas ballonnen als drugs op het eiland Ibiza

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

IBIZA – De autoriteiten op het feesteiland Ibiza hebben een flinke en alarmerende toename gemerkt van de lachgas (gas de la risa) ballonnen die men als alternatieve drugs nuttigt. Er worden regelmatig verkopers van de lachgas patronen aangehouden maar het lijkt erop dat het dweilen met de kraan open is. Een van de belangrijkste redenen is het feit dat het een goedkope drug is die niet helemaal illegaal is want de verkoop van gaspatronen is op zich toegestaan.

Op Ibiza zijn lachgaspatronen te koop vanaf 5 euro wat de lachgasballonnen als drugs een goedkoop alternatief ten opzichte van andere drugs maakt. Dat wil echter niet zeggen dat het niet gevaarlijk is en regelmatig moeten er mensen geholpen worden door de medische diensten. Voorzover bekend zijn er nog geen doden te betreuren en dat is dan weer goed nieuws.

De lachgaspatronen of lachgasballonnen die al gevuld zijn, zijn vaak te koop op feesten of gewoon op straat waar tientallen verkopers in de populaire uitgaansgelegenheden gaspatronen verkopen voor weinig geld. Het feit dat lachgas goedkoop is en daarnaast niet in strijd met de wet, zorgt ervoor dat er steeds meer gebruikers en verkopers komen op Ibiza. Het is dus met recht de zomer drug van 2017.

Toch is het gebruik van lachgas als een drug niet iets nieuws want in de jaren 90 van de vorige eeuw werden er al lachgasballonnen verkocht maar niet op zo’n massale schaal is tegenwoordig. Op een gegeven moment verdween het lachgas echter uit de drugswereld maar keerde het mondjesmaat in 2016 weer terug als low cost alternatief om in de roes te geraken.

Inname

Lachgas wordt in principe altijd ingeademd via een ballon die opgeblazen is met lachgas. De lachgas komt uit een patroon of cilinder en wordt via een speciale spuitbus in de ballon geleegd. Een lachgas ballon bevat gemiddeld 8 gram distikstofmonoxide (N2O) of óxido nitroso in het spaans of 4,3 liter lachgas onder atmosferische druk. In Spanje gebruikt 86% van de lachgas gebruikers minder dan 10 ballonnen per gelegenheid. Rond de 91% van de lachgas gebruikers gebruikt dit maandelijks of minder frequent. Tijdens vakanties zoals op Ibiza stijgt het gebruik van lachgas weer.

Je kunt lachgas niet direct uit de spuitbus inademen. Je bevriest dan je lippen. Recreatief gebruik van lachgas gaat dus altijd via een ballon. Gebruikers doen dit door langzaam in en uit te ademen in de ballon. Van te voren neem je een beetje lucht mee naar binnen. Lachgas voel je vrijwel direct. Het effect merk je enkele minuten en dan zakt het weg. Gebruik van lachgas is niet aantoonbaar met behulp van drugstesten.

Op straat

Over het algemeen worden de gaspatronen gekocht bij winkels of via internet maar als ze op zijn kan men terecht bij de straatverkopers die tegenwoordig overal te vinden zijn. De politie pakt regelmatig verkopers op onder het mom dat men niet op straat mag verkopen. Het verkopen en kopen van lachgas is blijkbaar niet illegaal maar het inademen van lachgas weer wel, al wordt daar niet naar gekeken door de politie. Met name de Britten zijn helemaal gek van de lachgas als drug want daar is het illegaal en het is ook deze groep toeristen die de drug naar Ibiza heeft gehaald.

Risico’s

Bij een doorsnee gebruik van lachgas van minder dan 10 ballonnen per maand zijn er op zich geen gezondheidsproblemen en verloopt het gebruik van lachgas zonder problemen. Helaas menen velen dus dat lachgas volkomen veilig is maar er zijn wel degelijk risico’s verbonden aan het gebruik van lachgas zoals:

 • Wanneer de lachgas direct vanaf de spuitbus wordt ingenomen kun je je mond en luchtwegen bevriezen. Daarom worden ballonnen gebruikt om het gas in op te vangen.
 • Je kunt je verwonden doordat je je bewegingen minder goed onder controle hebt, of flauwvalt.
 • Je kunt misselijk en duizelig worden doordat je minder zuurstof binnenkrijgt.
 • Het combineren van lachgas met drugs geeft een grotere kans op een bad trip, of paniekaanval.
 • Als je verkouden bent kan het trommelvlies beschadigen doordat lachgas uitzet in lucht en daardoor extra druk geeft. Dat kan leiden tot oorpijn en gehoorschade.
 • Bij chronisch gebruik van lachgas treedt een tekort aan vitamine B12 op. Dit kan tot neurologische stoornissen leiden. Deze effecten zijn (deels) omkeerbaar.
 • Lachgas uit slagroompatronen is lachgas wat niet bedoeld is voor menselijke consumptie. Het is nog onduidelijk of dit eventueel extra risico’s met zich meebrengt t.o.v. het veel beter onderzochte medisch lachgas. Vooralsnog zijn daar trouwens geen concrete aanwijzingen voor.
 • Er zijn vermoedens dat er minuscule metalen deeltjes van de patroon mee kunnen komen in de ballon. Het is onbekend of dit daadwerkelijk kan gebeuren en wat de risico’s daarvan zijn.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Het leven wordt steeds lastiger en moeilijker, per jaar loopt het gezeik op voor het kleinste puntje. Mensen zoeken een uitweg in deze nare realiteit. Verslavingen zullen dan ook enkel alleen maar toenemen in de toekomst en dit uiteraard zo goedkoop mogelijk. De politiek heeft hier de grote hand door per jaar steeds meer weg te halen bij de mens onder het moto bezuinigen waardoor mensen in de problemen komen. Deze groep wordt trouwens met het jaar snel groter, de grootste groep zoekt nog altijd een uitweg in het nuttigen van veel alcohol.

 2. Naar het schijnt is lachgas wel gevaarlijk maar doden zijn er tot nu toe nog niet geweest.
  Hoe lang zal het nog duren vooraleer er toch een dode te betreuren valt?
  En inderdaad ja, de Britten kunnen er wat van maar anderen ook….
  Dit is ook een plaag in oa. Mallorca, daar hebben ze zelfs etiketten gekleefd hebben bij het Ministerie van Toerisme met het opschrift : gesloten! Ze zijn het daar ook meer dan beu.
  Wat is dat toch allemaal vraag ik me dan af?
  Is het zo moeilijk om u te gedragen als je in verlof bent?

  1. Ja Chris, alles heeft met opvoeding en gezond verstand te maken.
   Hier aan zee ( Belgie ) zie je ook wat tijdens de zomervakantie want veel toeristen kunnen zich niet gedragen. Respecteer een ander en de natuur en geef het goede voorbeeld aan je kinderen, denk ik dan. Als je uitgaat kan je je heel goed vermaken zonder een last voor iemand anders te worden.
   Begrijp ook niet dat mensen zich moeten bezatten om een leuke avond te hebben.
   Leuk gezelschap, lekker etentje, toffe babbel is toch aangenaam voor iedereen.Lachgas is zeer gevaarlijk en vraag mij af waarom dit nodig is !!!!!!!!

 3. Die Britten toch he, ze zijn ook van alle markten thuis….en zij spenderen naar ik verneem veel geld in Spanje maar ja…de rest moet je er maar bijnemen….

  1. vroeger was het op het voetbal!!! steeds hommeles met de supporters nu dit en ga maar eens in Benidorm kijken

 4. Ik hoef niet high te worden, maar waar kun je die patronen normaal gezien kopen, ik heb ze nog nergens gevonden?
  Kan ik eindelijk mijn slagroomspuit weer gebruiken, voor van de lekkere luchtige slagroom op mijn zelfgemaakte ijs, bijvoorbeeld.
  Groetjes

 5. Het lachen vergaat je wel op Ibiza, als je daar die prijzen ziet. Dus met lachgas hou je nog een beetje de lol erin. Ik snap het dus wel.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken