Voorspelling gezondheidsexpert over coronavirus in Spanje in de herfst: “het wordt ingewikkeld”

Voorspelling gezondheidsexpert over coronavirus in Spanje in de herfst: “het wordt ingewikkeld”
Beeld: Freepik

Voorspelling gezondheidsexpert over coronavirus in Spanje in de herfst: “het wordt ingewikkeld”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Het coronavirus grijpt nog steeds om zich heen in Spanje, terwijl de centrale regering en de regionale overheden maatregelen blijven invoeren om de besmettingen af te remmen. Dat wordt bemoeilijkt door de verspreiding van de Delta-variant. Rafael Bengoa, expert in publieke gezondheid en voormalig bestuurslid van de Organización Mundial de Salud (Wereldgezondheidsorganisatie), voorspelde op de televisiezender Telecinco dat ook de herfst in Spanje moeilijk zou kunnen worden. 

“De besmettingshaarden die we in de herfst zullen zien nadat we de vijfde corona-golf bedwongen hebben, zullen die met de Delta-variant zijn. Die zullen we erg strikt moeten zien in toom te houden”, zei een bezorgde Bengoa op Telecinco. Bengoa waarschuwde de Spaanse bevolking. “We moeten opletten met te snelle versoepelingen. Tijdens de vorige corona-golven hebben we die fout gemaakt en ook nu zijn nog steeds onvoldoende mensen gevaccineerd. Er is nog steeds niet voldoende immuniteit om alles los te laten.”

Bengoa maakte zich ook zorgen over de terugkeer naar school. “De kinderen en adolescenten die besmet zullen raken deze zomer, zullen op school aankomen met het virus. We moeten doorgaan veilige ‘bubbels’ te creëren en de klassen bijna overdreven goed ventileren.” Volgens de expert moet nog worden beslist of kinderen vanaf 2 jaar ook moeten worden gevaccineerd. Dat ligt momenteel op tafel bij de internationale gezondheidsorganisaties en zou tegen eind dit jaar of begin volgend jaar kunnen beslist worden.

Volgens Bengoa maakte de wereld de fout deze pandemie te beschouwen als een pandemie van de oudere bevolking. “De jongeren waanden zich onoverwinnelijk, maar velen onder hen (bij kinderen tussen de 2 en 10 procent) zullen aanhoudende gevolgen ondervinden. Vermoeidheid, hoofdpijn, slaapgebrek en concentratiestoornissen die jaren aan kunnen slepen.”

Ook over de derde dosis van het vaccin had de expert een duidelijke mening. Voor personen boven de 75 jaar zou die volgens Bengoa onvermijdelijk zijn, voor de rest van de bevolking zal men vanaf volgend jaar zien of dat wel of niet nodig is.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.