Zangeres Shakira in de clinch met de Spaanse belastingdienst

Zangeres Shakira in de clinch met de Spaanse belastingdienst
Beeld: 123rf

Zangeres Shakira in de clinch met de Spaanse belastingdienst

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De Colombiaanse zangeres Shakira (Shakira Isabel Mebarak Ripoll) ligt al een tijdje onder vuur in Spanje. Volgens de Spaanse belastingdienst zou ze zich op minstens zes manieren aan belastingontwijking hebben schuldig gemaakt. Op die manier wist de zangeres mogelijk 14,5 miljoen euro belastingen te vermijden. Zelf ontkent de Colombiaanse echter alles. 

Shakira blijft van zich afbijten in het proces rond haar vermoedelijke fiscale fraude. Dat proces duurt ondertussen al bijna drie jaar. Volgens de rechtbank lag Shakira’s fiscale residentie jarenlang in Spanje, maar droeg zij gedurende de jaren 2012, 2013 en 2014 niet voldoende bij aan de Spaanse belastingdienst. De zangeres verdedigt zich dat ze gedurende die jaren in de Bahamas verbleef en Spanje slechts “sporadisch” bezocht. In de Bahamas kocht ze een huis dat ze zogezegd als haar eerste verblijf zag.

Volgens de belastingcontroleurs klopt dat verhaal echter niet. Zij beschikken over voldoende bewijzen dat Shakira in Barcelona een leven leed naast haar partner, de profvoetballer Gerard Piqué. Ze zou eerder sporadisch Spanje verlaten hebben, en telkens terug zijn gekeerd naar Barcelona, de stad die het koppel als hun thuis beschouwde.

Volgens de rechter gebruikten Shakira en haar partners een “reeks handelsondernemingen” die het kapitaal van Shakira beheerden. De zangeres zelf figureerde alleen als kopstuk in de ondernemingen “die steevast gevestigd waren in gebieden die als belastingparadijs worden bestempeld.”

De verdediging beweert dat er geen bewijs is dat Shakira tussen 2012 en 2014 “meer dan 183 dagen in Spanje verbleef”, de wettelijke voorwaarde om in Spanje ‘fiscaal inwoner’ te zijn, of met andere woorden verantwoording te moeten afleggen aan de Spaanse belastingdienst.

De advocaten van Shakira stappen nu naar het hooggerechtshof in Barcelona om de uitspraak aan te vechten. Daar zal moeten worden beslist of de schuld kwijtgescholden wordt of niet.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.