Zangeres Shakira in de clinch met de Spaanse belastingdienst

Zangeres Shakira in de clinch met de Spaanse belastingdienst
Beeld: 123rf

Zangeres Shakira in de clinch met de Spaanse belastingdienst

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Colombiaanse zangeres Shakira (Shakira Isabel Mebarak Ripoll) ligt al een tijdje onder vuur in Spanje. Volgens de Spaanse belastingdienst zou ze zich op minstens zes manieren aan belastingontwijking hebben schuldig gemaakt. Op die manier wist de zangeres mogelijk 14,5 miljoen euro belastingen te vermijden. Zelf ontkent de Colombiaanse echter alles. 

Shakira blijft van zich afbijten in het proces rond haar vermoedelijke fiscale fraude. Dat proces duurt ondertussen al bijna drie jaar. Volgens de rechtbank lag Shakira’s fiscale residentie jarenlang in Spanje, maar droeg zij gedurende de jaren 2012, 2013 en 2014 niet voldoende bij aan de Spaanse belastingdienst. De zangeres verdedigt zich dat ze gedurende die jaren in de Bahamas verbleef en Spanje slechts “sporadisch” bezocht. In de Bahamas kocht ze een huis dat ze zogezegd als haar eerste verblijf zag.

Volgens de belastingcontroleurs klopt dat verhaal echter niet. Zij beschikken over voldoende bewijzen dat Shakira in Barcelona een leven leed naast haar partner, de profvoetballer Gerard Piqué. Ze zou eerder sporadisch Spanje verlaten hebben, en telkens terug zijn gekeerd naar Barcelona, de stad die het koppel als hun thuis beschouwde.

Volgens de rechter gebruikten Shakira en haar partners een “reeks handelsondernemingen” die het kapitaal van Shakira beheerden. De zangeres zelf figureerde alleen als kopstuk in de ondernemingen “die steevast gevestigd waren in gebieden die als belastingparadijs worden bestempeld.”

De verdediging beweert dat er geen bewijs is dat Shakira tussen 2012 en 2014 “meer dan 183 dagen in Spanje verbleef”, de wettelijke voorwaarde om in Spanje ‘fiscaal inwoner’ te zijn, of met andere woorden verantwoording te moeten afleggen aan de Spaanse belastingdienst.

De advocaten van Shakira stappen nu naar het hooggerechtshof in Barcelona om de uitspraak aan te vechten. Daar zal moeten worden beslist of de schuld kwijtgescholden wordt of niet.

Ga naar de inhoud