Search
menu
Search

Drone piloot is de verrassende nieuwe baan dit jaar in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Drone piloot is de verrassende nieuwe baan dit jaar in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De opkomst van de drones is niet meer te stoppen maar sinds dat het in Spanje verplicht is om een vliegbewijs te hebben als piloot van grote drones, is de vraag naar cursussen voor de baan als drone-piloot flink toegenomen. Niet alleen is de vraag naar drone lessen toegenomen, ook het aantal bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in de Aeronave Remotamente Pilotada (ARP) lessen is gestegen.

Sinds december 2017 is er een koninklijk besluit (Real decreto 1036/2017) waarin nieuwe regels staan vermeld wat betreft het vliegen met drones boven Spaans grondgebied. Dankzij deze nieuwe wetten zijn er meer mogelijkheden voor het gebruik van drones voor verschillende soorten diensten binnen en buiten stedelijke gebieden maar wordt het recreatief gebruik van drones enigszins beperkt.

Kleine drones

Drones die minder zwaar zijn dan 250 gram en niet hoger kunnen vliegen dan 20 meter mogen voor recreatieve doeleinden gebruikt worden in stedelijke gebieden. Het merendeel van de drones die in Spanje verkocht worden en beter van kwaliteit zijn voldoen hier echter niet aan want die zijn zwaarder en hebben een hoger vliegbereik. Daardoor zijn dit type drones alleen te gebruiken in landelijke gebieden en dus niet in gebieden waar bewoning is zoals dorpen en steden.

Grote drones

Drones die zwaarder zijn dan 250 gram maar minder wegen dan 10 kilo mogen boven stedelijke gebieden vliegen op een hoogte tot 120 meter boven land en water. De afstand tussen de drone en personen of gebouwen dient tenminste 50 meter horizontaal te zijn en tussen de piloot en de drone niet meer dan 100 meter. Daarbij moet de drone altijd in het gezichtsveld van de piloot zijn en mag er maar op bepaalde momenten in het donker worden gevlogen.

Vergunning

Indien een drone voor zakelijk gebruik wordt ingezet dan dient de piloot een vergunning en/of vliegbewijs te hebben. Daarnaast dient ook de drone te voldoen aan bepaalde eisen zoals duidelijk herkenbaar zijn en een nummer hebben wat gelijk staat met de vergunning waarbij ook te zien is wie de eigenaar is van de drone.

Gebruik van drones

De baan als piloot van een drone is in opmars aangezien er door steeds meer instanties en bedrijven drones worden ingezet voor verschillende doelen. Zo kunnen ziekenhuizen bloed of iets anders naar een plaats van een ongeval vliegen, maakt de brandweer gebruik van drones om natuur te onderzoeken en brandhaarden op te sporen, kan de verkeerspolitie in Spanje wegen afspeuren naar mogelijke overtredingen en problemen en worden drones ingezet voor video- en foto opnames zoals voor films, series en reclames.

Maar er is meer zoals drones voor agrarische doeleinden, topografie, belastingzaken, gemeentelijke doelen, archeologie, reddingsdiensten op stranden, controle van het elektriciteitsnetwerk en het leger om maar enkele andere mogelijkheden op te noemen.

Cijfers

Sinds dat in Spanje in 2014 een eerste regelgeving werd opgesteld is het aantal bedrijven die zich bezighouden met drones gegroeid naar zo’n 3.000 in heel Spanje. Er zijn op dit moment meer dan 3.690 piloten en er staan meer dan 4.280 drones geregistreerd. Er zijn daarnaast 74 scholen waar men lessen kan volgen om een drone-piloot te worden.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?