skip to Main Content
Politieke perikelen Spanje tijdens het “Debato de la Investidura” in het kort

Politieke perikelen Spanje tijdens het “Debato de la Investidura” in het kort

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

rajoy21aMADRID – Sinds dinsdag 30 augustus zijn de Spaanse politici in het Parlement voor de tweede keer in ruim 8 maanden tijd bezig met een poging om een nieuwe regering te vormen. Spanje zit al 254 dagen zonder regering nadat er twee verkiezingen achter elkaar volgden, een op 20 december 2015 en een op 26 juni 2016 waarbij geen meerderheidsregering of coalitie gevormd kon worden. Op dit moment is men weer bezig met de regeringsvorming en mocht het deze keer ook niet lukken dan kan het gebeuren dat de Spanjaarden voor de derde keer in 12 maanden op 25 december aanstaande naar de stembussen moeten terugkeren.

Op dinsdag 30 augustus was het de beurt aan Mariano Rajoy van de Partido Popular om aan de parlementsleden uit te leggen waarom hij van iedereen de steun moet krijgen om in ieder geval meer dan 176 (van de 350) zetels te hebben, in het Spaans Debate de la Investidura. Op dit moment heeft Rajoy alleen nog de steun van Ciudadanos en de Coalición Canaria wat hem 170 zetels oplevert, niet genoeg dus.

PP en Mariano Rajoy

Nu zou men denken dat de toespraak van Mariano Rajoy belangrijk genoeg is om politici en politieke partijen te kunnen overtuigen om mee te doen in het nieuwe 4 jaar durende project van de conservatieve PP. Helaas was dat ook dit keer niet het geval en werd er zelfs geslapen in het parlementsgebouw tijdens de toespraak die eigenlijk niets nieuws bracht, behalve dan het inmiddels bekende “of wij of de ondergang”, een regelrechte chantage met als doel de socialistische PSOE partijleider. Na afloop van de Rajoy toespraak waren er maar weinig politici die onder de indruk waren en waren er veel aanwezigen die deze toespraak de titel “slechtste van alle democratische jaren” gaven.

PSOE en Pedro Sanchez

Op woensdag was het de beurt aan de andere politici om Rajoy van rubriek te geven en de men wachtte met smart op wat Pedro Sanchez van de PSOE zou gaan zeggen. Net zoals bij andere toespraken was het een grote afkeuring van alles wat de PP gedurende de laatste 4 jaar gedaan heeft. Hij had geen goed woord over voor Mariano Rajoy, de Partido Popular (PP) en de politiek van de conservatieven. Daarnaast heeft Sanchez voor de zoveelste keer weer zijn “nee” tegen Rajoy en zijn coalitie bevestigd, iets wat Rajoy nu schijnbaar wel begrepen heeft aangezien hij daar op terug kwam in zijn antwoord.

Ciudadanos en Unidos-Podemos

Albert Rivera van Ciudadanos is dit keer in plaats van een overeenkomst met de PSOE, een overeenkomst aangegaan met de PP om een regering te vormen. Zijn vraag was dan ook aan iedereen om vooral mee te doen met deze nieuwe coalitie aangezien dat volgens hem de enige manier is om verder te gaan met het regeren van Spanje. Pablo Iglesias van Unidos-Podemos had geen goed woord over voor de PP en Ciudadanos die samen hand in hand naar dit nieuwe proces zijn gekomen. Daarnaast verzoekt Iglesias aan Sanchez van de PSOE om snel rond de tafel te gaan zitten om tot een overeenkomst te komen voor een alternatieve regering mocht het hele proces van Mariano Rajoy niet gaan lukken.

Agenda

Het debat is op het moment van schrijven nog steeds bezig waarbij alle politieke partijen de mogelijkheid hebben om te discussiëren in het parlement. Verwacht wordt dat rond 19:00 uur deze woensdag 31 augustus de parlementsleden hun stem kunnen uitbrengen, iets waarvan men denkt dat het niet positief zal uitvallen voor de PP. Mocht dat het geval zijn en de PP niet 176 of meer zetels/stemmen krijgt, dan zal komende vrijdag 2 september een tweede poging gedaan worden waarbij een simpele meerderheid van zetels genoeg is om een regering te vormen. Verwacht wordt dat dit ook rond 19:00 uur zal gebeuren – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Het begint een beetje op Belgie te lijken, zolang zonder regering, maar net als in Belgie lijkt het er erg op, dat het zonder regering uitstekend in het land gaat!

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken