skip to Main Content
Regionale premier van Catalonië vindt een eigen Catalaans leger noodzakelijk

Regionale premier van Catalonië vindt een eigen Catalaans leger noodzakelijk

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Met nog maar een maand te gaan voordat op 1 oktober (1-O) het vooralsnog illegale referendum zal moeten plaatsvinden in Catalonië, worden de motoren door de politici opgewarmd. Deze week werden door de CUP partij al de stappen en regels bekend gemaakt die actief worden nadat de Catalanen voor onafhankelijkheid hebben gekozen tijdens het referendum. De regionale premier Carles Puigdemont verklaarde voor de camera tevens dat het noodzakelijk zal zijn dat Catalonië als land een eigen leger zal moeten hebben om “de grenzen te beveiligen”.

Voor de regionale premier van Catalonië Carles Puigdemont maakt het allemaal niet uit, hoe dan ook zal hij na de uitslag van het referendum geen premier meer zijn. Dat kan zijn binnen zes maanden na het referendum als JA wint of bij nieuwe regionale verkiezingen als NEE wint. Tot die tijd zal hij er alles aan doen om als eerste te zorgen dat er een referendum zal plaatsvinden en daarna de overschakeling naar eigen staat te vereenvoudigen.

Buiten het feit dat hij druk is met het openen van Catalaanse ambassades in het buitenland heeft hij ook tijdens een Facebook live uitzending gezegd dat Catalonië een eigen leger moet hebben na afscheiding van de rest van Spanje. Niet alleen zou dat leger de grenzen van Catalonië met andere deelstaten in Spanje en met Frankrijk moeten beveiligen, ook zou het leger belangrijk zijn om het terrorisme in Catalonië te voorkomen.

Weliswaar vindt de regionale premier een leger belangrijk, hij heeft echter niet aangegeven wat dat allemaal wel niet mag gaan kosten en of dit leger zal bestaan uit beroepsmilitairen of uit personen die militaire dienst moeten doen. Ook is niet bekend wat de rol zal zijn van de Mossos d’Esquadra, de eigen autonome politiemacht.

Voorlopig moet er echter eerst nog een referendum op 1 oktober gaan plaatsvinden en het is nog maar de vraag of dit zal doorgaan. Als het aan de regio Catalonië ligt uiteraard wel maar als het aan de Spaanse regering ligt absoluut niet want dit druist in tegen de Spaanse Grondwet.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 22 reacties
 1. Ik vind dat ze echt een eigen volk zijn, met eigen tradities, gewoontes, volksdansen, een eigen taal, en vooral een andere toekomstvisie. Op erg weinig punten zijn ze het eens met madrid. Bovendien worden ze enorm uitgemolken door Spanje. er bestaat niets met enkel voor of nadelen. Die beiden zijn er altijd, en dat zal hier ook zo zijn , maar ik begrijp die mensen hun drang om van spanje te scheiden héél goed. En zoals hierboven al vermeld, of je nu voor of tegen bent.. Een referendum daar kàn je toch niet tegen zijn? het is pure democratie: we stellen de bevolking zélf de vraag of ze het willen of niet.
  Veel succes Catalunya, ik hoop dat het goed komt. ( wat de rest v spanje dan gaat doen zonder al die inkomsten.. is een ander verhaal)

  1. De inkomsten is altijd een excuusen waar zijn de bewijzen? Er wordt bijna nooit geschreven over de cijfers. De cultuur? Elke deelstaat heeft zijn eigen cultuur dus dat is niet alleen voor Catalonië weggelegd. Eigen taal? Klopt, en nu mogen ze alles al met die eigen taal.

 2. Uit Spanje = uit EU = uit Nato = uit hun grotste exportmarkt dat wil zeggen de rest van Spanje. Niet klagen daarna !!! Arme sukkelaars …

 3. Hoe is het mogelijk al dat geklets van afscheiden in een wereld waarin Europa steeds kleiner wordt (met supermachten als China ,Ver staten etc etc ) Er is maar een manier om te overleven in deze jungle en dat is samen en om oorlog op ons continent te voorkomen. Maar daar hebben die opportunisten / politici het niet over .Straks gaat elke stad afscheiden omdat ze in de middeleeuwen zelfstandig zijn geweest .Te gek voor woorden

 4. We kunnen het niet genoeg herhalen: in de UK mochten de Schotten wel een referendum houden. En ook een referendum over de Brexit.
  Je kan voor of tegen een idee zijn, maar toch niet voor of tegen het voorleggen van een idee aan een bevolking. Dat is toch democratie.
  En wat betreft het eigen leger: de belangrijkste motivatie voor een eigen leger, zou volgens mij moeten zijn dat Catalonië ook haar verantwoordelijkheid wil opnemen in het raam van de NATO en ander internationale engagementen.

 5. Nogal schokkend de meningen van bovenstaande heren.

  Visca Catalunya lliure!!!

 6. Wat erg dat er nog mensen zijn, die sympatiseren met dit gedachtengoed. Vroeger werd je op de brandstapel gemieterd voor dit soort uitspattingen. Hopelijk grijpt Madrid nou eens goed in en op tijd als het effe kan.

 7. Er komt geen refferendum
  en de stembussen zijn al weggehaald door de autoriteiten van Madrid

 8. De volgende lichting zakkenvullers komt eraan. Wie gaat dat betalen?De brave burger waarschijnlijk.
  En zij kunnen dan rijkbetaalde postjes creeren.

  1. Precies de burger maar dat willen de Catalanen toch! Als ze spijt krijgen is het jammer want er is geen weg meer terug. Eigen schuld dikke bult.

   1. Al meer dan 60% ziet inmiddels al helemaal niets meer in afscheiding!!

 9. Pieterke (volg je mij nog????, Eugenia enz….niet lezen he tis ikke….
  Nogal een geluk Michael dat je nog, (niet geheel duidelijk) een huisje hebt in Valencia.
  Als ze onafhankelijk worden/zijn is het heel normaal toch dat ze ook een apart leger hebben maar ieder zijn mening natuurlijk. Hoop dat het ooit zover komt!

  1. Valencia valt buiten Catalunya.
   Gaan er prat op, dat zij Valenciaans spreken en géén Catalaans.
   Hebben daar ook niet de rijkdom en industriële infrastructuren.
   Per saldo dus een soort tweede rang namaak “Catalanen” 🙂

 10. wat een vervelend mannetje is het ook! mocht dit gebeuren dan ben ik weg, gelukkig heb ik een huisje in Valencia!

  1. Michael Valencia is een tweeling broertje van Catalonië . En als eer schaap over de dam is weet je nog.

  2. Hopelijk kom je dan niet naast” vervelende mannetjes”te wonen?

  3. De Catalanen hebben hun redenen en dat zouden wij moeten respecteren. En ik hoop dat Valencia volgt !! De arrogantie van de centrale machthebbers is schandalig, die willen de Catalanen en de Valencianen blijven uitmelken..

   1. Net zoals Rotterdam de motor voor heel Nederland is
    En Amsterdam louter bezig is met Linkse hobby’s.
    Rotterdam dan ook maar afscheiden van het, verder armlastige, Nederland!??

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken