Grote woningfraude ontdekt op Mallorca: zes arrestaties en 200 slachtoffers

Europa Press
Beeld: Europa Press

Grote woningfraude ontdekt op Mallorca: zes arrestaties en 200 slachtoffers

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – De Guardia Civil heeft woensdag zes personen aangehouden die verdacht worden van een van de grootste woningfraudes van de afgelopen jaren op de Balearen. Volgens de kranten zijn er tenminste 200 potentiële woningkopers slachtoffer geworden van deze fraude waarmee de bende tussen de 4 en 7 miljoen euro heeft verdiend.

Volgens de krant Diario de Mallorca werd er fraude gepleegd met woningen die nog op papier stonden en al verkocht werden voordat er maar een steen werd gelegd. Het gaat om woningprojecten in de gemeenten Palma, Pòrtol, Llucmajor en Santa Ponça die nooit gebouwd zijn.

Voor de kopers ging het om een koopje of een bijzondere gelegenheid waarbij ze de woningen vanaf de bouwtekeningen al konden kopen. Daarom waren ze goedkoper dan normaal maar wat als een droom werd verkocht bleek voor tenminste 200 slachtoffers een nachtmerrie.

In sommige gevallen hadden slachtoffers van deze fraude al meer dan 200.000 euro aanbetaald terwijl anderen kleinere bedragen tussen de 10.000 en 90.000 euro aanbetaalden. In totaal meent de Guardia Civil dat de bende tussen de 4 en 7 miljoen euro heeft verdiend met deze woningfraude.

De politieactie kreeg de naam “Operación Lloriguera” en richtte zich met name op het makelaarskantoor Mallorca Investmenst, gelegen aan de Avenida Joan Miro 278 in Cala Major met als eigenaar de Italiaan Michele P. die werd aangehouden. Bij het doorzoeken van dit makelaarskantoor werd ook de tekkel “Coco” gebruikt die voor de politie duizenden euro’s wist te vinden.

Naast de eigenaar van deze makelaar werden er nog vijf anderen aangehouden vanwege hun vermeende betrokkenheid bij deze woningfraude. De hoofdverdachte, de 46-jarige uit Calella (Barcelona) komende Carlos G.R. werd echter niet aangehouden en de politie vermoedt dat hij gevlucht is naar Colombia.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.