skip to Main Content
Grote woningfraude ontdekt op Mallorca: zes arrestaties en 200 slachtoffers
Diario de Mallorca

Grote woningfraude ontdekt op Mallorca: zes arrestaties en 200 slachtoffers

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Grote woningfraude ontdekt op Mallorca

Diario de Mallorca

PALMA – De Guardia Civil heeft woensdag zes personen aangehouden die verdacht worden van een van de grootste woningfraudes van de afgelopen jaren op de Balearen. Volgens de kranten zijn er tenminste 200 potentiële woningkopers slachtoffer geworden van deze fraude waarmee de bende tussen de 4 en 7 miljoen euro heeft verdiend.

Volgens de krant Diario de Mallorca werd er fraude gepleegd met woningen die nog op papier stonden en al verkocht werden voordat er maar een steen werd gelegd. Het gaat om woningprojecten in de gemeenten Palma, Pòrtol, Llucmajor en Santa Ponça die nooit gebouwd zijn.

Voor de kopers ging het om een koopje of een bijzondere gelegenheid waarbij ze de woningen vanaf de bouwtekeningen al konden kopen. Daarom waren ze goedkoper dan normaal maar wat als een droom werd verkocht bleek voor tenminste 200 slachtoffers een nachtmerrie.

In sommige gevallen hadden slachtoffers van deze fraude al meer dan 200.000 euro aanbetaald terwijl anderen kleinere bedragen tussen de 10.000 en 90.000 euro aanbetaalden. In totaal meent de Guardia Civil dat de bende tussen de 4 en 7 miljoen euro heeft verdiend met deze woningfraude.

De politieactie kreeg de naam “Operación Lloriguera” en richtte zich met name op het makelaarskantoor Mallorca Investmenst, gelegen aan de Avenida Joan Miro 278 in Cala Major met als eigenaar de Italiaan Michele P. die werd aangehouden. Bij het doorzoeken van dit makelaarskantoor werd ook de tekkel “Coco” gebruikt die voor de politie duizenden euro’s wist te vinden.

Naast de eigenaar van deze makelaar werden er nog vijf anderen aangehouden vanwege hun vermeende betrokkenheid bij deze woningfraude. De hoofdverdachte, de 46-jarige uit Calella (Barcelona) komende Carlos G.R. werd echter niet aangehouden en de politie vermoedt dat hij gevlucht is naar Colombia.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. Je moet in Spanje altijd op je hoede zijn als het om grote bedragen gaat.
  Want er bestaat veel informaliteit, een voorbeeld :
  Als je een nieuwe auto koopt in Spanje bij een merkendealer, moet je eerst wat aanbetalingen doen, wat logisch is, maar voordat de auto, sleutels, documenten en factuur worden overhandigd, moet je het volledige, resterende bedrag betalen zodat de dealer “de tenaamstelling van het kenteken” regelt.
  Deze tenaamstelling via Tráfico neemt 2 dagen in beslag, dus je hebt alles betaald, maar nog geen auto, sleutel en documenten in je bezit.
  Ik heb destijds getelefoneerd met de vertegenwoordiging van het automerk in Madrid, en er werd verontwaardigd gereageerd met de woorden “dat ik me absoluut geen zorgen zou moeten maken”.
  Maar wat te doen als de dealer binnen die 2 dagen failliet gaat ?….Dan heb je dus geen auto, geen sleutels, geen documenten en je bent je geld kwijt.
  Een dergelijke regeling wordt je bij aankoop v.t.v. bij de dealer niet medegedeeld.
  Na 2 nachten slecht slapen kon ik de auto ophalen.
  (dit is enige jaren geleden, het kan zijn dat dit inmiddels is gewijzigd, ik heb geen idee, maar ik was destijds razend, want overal in Europa koop je een auto met onmiddellijke overhandiging van auto, sleutels en documenten).
  Ik hoor graag van anderen of ze een dergelijke ervaring hadden.
  Met het kopen van mijn Spaanse woning heb ik destijds de juiste adviseurs om me heen gehad, en kreeg uitstekend advies van een grote Spaanse bank.

 2. Helaas heb ik een keer hetzelfde meegemaakt en een huis kwijt geraakt op de dag van oplevering. Allebei met schriftelijke Spaanse bankgarantie, die is nog minder waard als de inkt waarmee die geschreven is. Vooral als de bank ook corrupt is en failliet gaat.
  Talloze aangiften en processen hadden geen enkel resultaat.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken