Grote woningfraude ontdekt op Mallorca: zes arrestaties en 200 slachtoffers

Europa Press
Beeld: Europa Press

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

PALMA – De Guardia Civil heeft woensdag zes personen aangehouden die verdacht worden van een van de grootste woningfraudes van de afgelopen jaren op de Balearen. Volgens de kranten zijn er tenminste 200 potentiële woningkopers slachtoffer geworden van deze fraude waarmee de bende tussen de 4 en 7 miljoen euro heeft verdiend.

Volgens de krant Diario de Mallorca werd er fraude gepleegd met woningen die nog op papier stonden en al verkocht werden voordat er maar een steen werd gelegd. Het gaat om woningprojecten in de gemeenten Palma, Pòrtol, Llucmajor en Santa Ponça die nooit gebouwd zijn.

Voor de kopers ging het om een koopje of een bijzondere gelegenheid waarbij ze de woningen vanaf de bouwtekeningen al konden kopen. Daarom waren ze goedkoper dan normaal maar wat als een droom werd verkocht bleek voor tenminste 200 slachtoffers een nachtmerrie.

In sommige gevallen hadden slachtoffers van deze fraude al meer dan 200.000 euro aanbetaald terwijl anderen kleinere bedragen tussen de 10.000 en 90.000 euro aanbetaalden. In totaal meent de Guardia Civil dat de bende tussen de 4 en 7 miljoen euro heeft verdiend met deze woningfraude.

De politieactie kreeg de naam “Operación Lloriguera” en richtte zich met name op het makelaarskantoor Mallorca Investmenst, gelegen aan de Avenida Joan Miro 278 in Cala Major met als eigenaar de Italiaan Michele P. die werd aangehouden. Bij het doorzoeken van dit makelaarskantoor werd ook de tekkel “Coco” gebruikt die voor de politie duizenden euro’s wist te vinden.

Naast de eigenaar van deze makelaar werden er nog vijf anderen aangehouden vanwege hun vermeende betrokkenheid bij deze woningfraude. De hoofdverdachte, de 46-jarige uit Calella (Barcelona) komende Carlos G.R. werd echter niet aangehouden en de politie vermoedt dat hij gevlucht is naar Colombia.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
4 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ik ben geen voorstander van aanbetaling voor wat dan ook. Het is aan de verkoper. Ja of nee.

Je moet in Spanje altijd op je hoede zijn als het om grote bedragen gaat. Want er bestaat veel informaliteit, een voorbeeld : Als je een nieuwe auto koopt in Spanje bij een merkendealer, moet je eerst wat aanbetalingen doen, wat logisch is, maar voordat de auto, sleutels, documenten en factuur worden overhandigd, moet je het volledige, resterende bedrag betalen zodat de dealer “de tenaamstelling van het kenteken” regelt. Deze tenaamstelling via Tráfico neemt 2 dagen in beslag, dus je hebt alles betaald, maar nog geen auto, sleutel en documenten in je bezit. Ik heb destijds getelefoneerd met de vertegenwoordiging… Lees verder »

Helaas heb ik een keer hetzelfde meegemaakt en een huis kwijt geraakt op de dag van oplevering. Allebei met schriftelijke Spaanse bankgarantie, die is nog minder waard als de inkt waarmee die geschreven is. Vooral als de bank ook corrupt is en failliet gaat.
Talloze aangiften en processen hadden geen enkel resultaat.

goed zakelijk gebruik: tegenover een aanbetaling een bankgarantie eisen.
geweigerd? foute boel, niet doen.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.