skip to Main Content
Hoe moet je in groepsverband fietsen in Spanje
Pixabay

Hoe moet je in groepsverband fietsen in Spanje

MADRID – De Spaanse verkeersdienst DGT heeft in een korte video uitgelegd hoe men in groepsverband moet fietsen op de openbare weg. Daarbij wordt aangegeven dat het naast elkaar fietsen van twee personen is toegestaan. Ook al lijkt het erop dat dit gevaarlijke situaties kan veroorzaken, het vergroot ook het zicht op de fietsers waardoor automobilisten die fietsers beter zien, aldus de Dirección General de Tráfico.

De Spaanse verkeerswet geeft aan dat als je met een groep fietsers over de grote weg rijdt je dat in parallel vorm dient te doen met een maximum van twee personen naast elkaar tenzij er veel verkeer is en het zicht belemmerd is, dan moet men achter elkaar fietsen.

Het is dus toegestaan om op de openbare weg twee aan twee te rijden als men in groepsverband rijdt. Houd dus wel rekening met eventueel veel verkeer waardoor het gevaarlijk kan zijn en op die plaatsen waar het zicht belemmerd is, zoals in bochtige wegen.

De automobilist dient volgens de wet altijd 1,5 meter afstand te houden van de fietsers, iets wat moeilijker is wanneer fietsers naast elkaar fietsen (maximaal 2 personen). Dit zorgt ervoor dat automobilisten soms veel geduld moeten hebben als het druk is met fietsers en tegenliggend verkeer. Dat kan wel eens gevaarlijke situaties opleveren waarbij het soms verstandiger is om in groepsverband achter elkaar en dus niet 2 aan 2 naast elkaar te fietsen.

LEESTIP: Regels voor fietsen in Spanje

En fietsers opgepast, buiten de bebouwde kom als men op de openbare weg rijdt moet men altijd een fietshelm dragen en goede verlichting hebben. Daarnaast is reflecterende kleding ook geen overbodige luxe. Binnen de bebouwde kom is een fietshelm voor volwassenen niet verplicht, wel voor fietsers jonger dan 16 jaar.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. Wielrenners blijven een speciaal geval (denken ze zelf) rondom elche en santa pola liggen mooie fietspaden nieuw aangelegd en waar rijden de wielrenners ja ja de begrijpt het al…..gewoon op de weg…. Fietspad leeg en de autos etteren op de weg, dat zou pas een reden zijn voor een bekeuring

 2. Hier aan de Costa Blanca zijn inderdaad, behalve in de steden, weinig fietspaden en eigenlijk is dat ook logisch. Niemand zou ze gebruiken en alleen de ongeduldige automobilisten vinden het nodig. De overgrote meerderheid werkt en leeft in de stad waar ze woont, Het reliëf nodigt bovendien ook niet uit tot fietsen. Enkel de buitenlandse pseudo-Merckxen beleven er gedurende een paar weken per jaar een soort masochistisch genoegen aan. Die zijn dan weer blij dat er geen fietspaden zijn zodat ze rustig kletsend, met zijn tweetjes naast elkaar en zonder zich aan iemand te storen in de weg kunnen rijden. Waarom de wetgever deze vorm van overlast gelegaliseerd heeft mag Joost weten.

 3. Hier aan de Costa Blanca zijn inderdaad, behalve in de steden, weinig fietspaden en eigenlijk is dat logisch. Niemand zou ze gebruiken ! De overgrote meerderheid werkt en leeft in de stad waar hij woont, Het reliëf nodigt bovendien ook niet uit tot fietsen. Enkel buitenlandse pseudo-Merckxen beleven er dagelijks een soort masochistisch genoegen aan. Maar die zijn dan weer blij dat er geen fietspaden zijn zodat ze rustig kletsend, met zijn tweetjes naast elkaar en zonder zich aan iemand te storen in de weg kunnen rijden. Waarom de wetgever deze vorm van overlast gelegaliseerd heeft mag Joost weten.

 4. Hier in Orihuela Costa heeft men in 2010 een brug over de AP7 gebouwd. Omdat die eigenlijk te smal was, heeft men in 2012 naast die brug nog een andere brug gebouwd speciaal voor fietsers en voetgangers. De wielerterroristen gebruiken die speciale fietsersbrug niet. Hierdoor ontstaat regelmatig een autofile van 200m lang als ze weer met 2 naast elkaar over de smalle autobrug fietsen. De gemeente vertikt het om verkeersborden te plaatsen die fietsers verbieden om over de autobrug te rijden. Ze geven liever hun geld aan tewerkstellingsprojecten. Dan komt er een ploeg van 15 werklozen je straat omvormen tot een 30km/h fietsstraat waar je geen fietser mag voorbijsteken.

 5. Vanaf men met tubes op de fiets rijdt gebruikt men zelfs geen fietspaden, die zijn enkel voor fietsen met dikke banden denk ik. En ja, er zijn te weinig fietspaden.

 6. Hier in Tenerife is fietsen op de openbare weg tussen grote dorpen en steden levensgevaarlijk. De fiets hier in Tenerife is steeds onbestaand en er zijn GEEN fietspaden. De lokale populatie neemt de auto om 500 meter verder naar de kapper te gaan. Dus per 2 naast elkaar fietsen is totale zelfmoord. Beter toertjes organiseren op verlaten wegen in gebergte of off road met MTB. Op grote wegen zijn er wel veel auto’s die de 1,5 meter afstand respecteren maar er zijn er ook die je voorbij flitsen op 15cm.
  afstand. Gelukkig claxonneren ze niet veel.

  1. Nog beter is om NIET te gaan fietsen in Spanje.
   Het ligt heus niet aan de fietsers, in welke formatie ze dan ook fietsen.
   Het is de Spaanse automobilist die zijn geduld verliest en denkt dat een fietser geen deelnemer is aan het verkeer, een fietser hoort er niet volgens hem, hij is er niet aan gewend, en die eikels van die rijscholen hebben hem nooit daarover de les gelezen.
   Hij haalt in omdat dat voor hem als automobilist geen gevaar oplevert, maar wel voor de fietser.
   En daarom kun je maar beter je fiets laten staan.
   Ga je toch fietsen, dan moet je de rotondes absoluut zien te vermijden, dat is vragen om je vroegtijdige einde van je zoete verblijf in Spanje…..

 7. ‘…tenzij er veel verkeer is en het zicht belemmerd is, dan moet men achter elkaar fietsen…’
  Volgens mij betent dit dat men op de N332 tussen Alicante en Denia bijna nergens met twee naast mekaar mag rijden. Ik ben er100% zeker van dat de wielerterroristen dat anders zien.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als u geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst).

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken