Search
menu
Search

September begint met hevige regenval in grote delen van Spanje

September begint met hevige regenval in grote delen van Spanje
Beeld: 123rf

September begint met hevige regenval in grote delen van Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als de voorspellingen van de weerspecialisten van o.a. de Spaanse weerdienst AEMET kloppen dan zullen grote delen van Spanje te maken krijgen met regen, wind en lagere temperaturen. De autonome regio’s Aragón, Navarra, Castilië en León, Castilla-La Mancha en de Madrid regio zullen de grootste veranderingen zien de komende dagen met lokaal zeer intense regenval en mogelijk hagel.

De eerste ‘gota fría’ van september 2021 komt eraan. Hoewel er de afgelopen dagen al sterke stormen met hevige regenval zijn geregistreerd in het oosten van het land, zal vanaf woensdag 1 september een periode van algemene instabiliteit als gevolg van een ‘gota fría’ of ‘geïsoleerde depressie op hoog niveau’ (depresión aislada en niveles altos of DANA ) beginnen. De stormen zullen vrijwel het hele Spaanse vasteland en de Balearen eilanden treffen.  De Canarische Eilanden is de enige regio die volledig buiten deze meteorologische situatie valt.

Een deel van de autonome regio Andalusië zal niet te maken  krijgen met regen of storm maar de provincies Córdoba en Jaén, evenals het binnenland van de provincies Granada en Almería hebben de grootste kans op stormen. Er worden ook zware stormen voorspelt in het noorden en westen van de Murcia regio waar grote hoeveelheden water worden verwacht.

Ook de Balearen eilanden krijgen te maken met de gevolgen van de DANA maar pas vanaf donderdagmiddag, met name op Mallorca en in mindere mate op de overige eilanden.

Het is de Madrid regio en delen van Castilië en León, Castilla-La Mancha, Aragón en Navarra die te maken krijgen met veel regen en zelfs kans op hagel waarbij er drie keer meer dan normaal aan neerslag verwacht wordt. 

In de Valencia regio is het met name het noorden van de provincie Alicante waar de meeste neerslag verwacht wordt. De regionale weerdienst waarschuwt de inwoners van dit gebied voor de hevige regenval met mogelijk ook hagel.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?