skip to Main Content
Catalaanse politieke partijen presenteren zich voor de regionale verkiezingen 21-D (2017)

Catalaanse politieke partijen presenteren zich voor de regionale verkiezingen 21-D (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De Catalaanse separatistische politieke partijen, PDeCAT en ERC die samen Junts pel Si vormen en de CUP partij hebben blijkbaar geaccepteerd dat ze op dit moment geen parlement meer vormen nu ze zich hebben gepresenteerd voor de nieuwe gedwongen regionale verkiezingen van 21 december, ook wel 21-D genoemd. De antikapitalistische CUP formatie wilde zich in eerste instantie niet presenteren omdat ze de regionale verkiezingen niet erkennen maar later stelden ze dat bij en presenteren ze zich toch.

Datzelfde geldt ook voor de PDeCAT en ERC partijen die zich samen bij de laatste verkiezingen presenteerden als Junts pel Si. Of dat nu ook weer zal gaan gebeuren is nog niet bekend maar vanwege het hele afscheidingsproces is er wel een breuk ontstaan tussen de verschillende partijleden waarbij er ook diverse zijn opgestapt uit ontevredenheid over de gang van zaken in het Catalaanse parlement.

Partijen

De Candidatura d’Unitat Popular (CUP) partij zat tot nu toe met 10 parlementariërs in het inmiddels ontbonden Catalaanse parlement waar de extreem links antikapitalistische partij samen met Junts pel Sí met 62 parlementariërs een meerderheid (minstens 68 van de 135) had in het parlement. Junts pel Sí is een samenwerkingsverband tussen Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) en in eerste instantie Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) wat later Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT) werd. De regiopremier was in eerste instantie Artur Mas maar die moest vanwege de druk van de CUP partij plaatsmaken voor inmiddels afgezette Carles Puigdemont die dus nooit aan een verkiezing voor die positie heeft meegedaan maar daar werd geplaatst.

Verslagen

Tijdens de partij vergaderingen van de eerder genoemde drie partijen op zaterdag en maandag werd besloten dat ze alledrie mee doen met de verplichte en opgedrongen regionale verkiezingen die door de Spaanse regering door middel van artikel 155 op vrijdag werden aangekondigd. Met de deelname van deze politieke partijen geven zij dus eigenlijk toe dat ze de slag om de Catalaanse Republiek hebben verloren en ook toegeven dat ze zijn verslagen door artikel 155.

Carles Puigdemont zal waarschijnlijk niet meedoen met deze regionale verkiezingen waardoor de PDeCAT partij een nieuwe leider moet zoeken omdat Puigdemont altijd heeft aangegeven zich niet kandidaat te stellen. De ex regiopremier Artur Mas mag dat niet zijn aangezien deze volgens de rechter gedurende twee jaar geen openbare functie mag uitvoeren.

Campagne

Ondertussen is de verkiezingscampagne in Catalonië al begonnen en heeft de partij Ciudadanos (C’s) aan de andere grote oppositiepartijen Partido Popular (PP of PPC in Catalonië) en Partido Socialista Obrero Español (PSOE of PSC in Catalonië) gevraagd om samen te werken om zo een anti separatisme blok te vormen. Voorlopig lijkt het erop dat de PP en PSOE daar nog geen zin in hebben.

Dan is er ook nog het samenwerkingsverband Catalunya Sí que es Pot (CSQP) welke bestaat uit Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), Esquerra Unida i Alternativa (EUiA), Podemos en Equo. In deze partij is echter veel onenigheid ontstaan vanwege de meningen van de parlementsleden en over wat zij gestemd hebben in het Catalaanse parlement waarbij de leden niet allemaal op eenzelfde lijn zaten.

Peiling

Bij een laatste peiling op 29 oktober bleek dat het separatistische blok bij de verkiezing op 21 december de meerderheid zou verliezen. ERC zou de meeste stemmen kunnen krijgen met 41-43 zetels. PDeCAT zpu 13-15 zetels hebben en de CUP 7 zetels. CSQP zou eindigen op 13 zetels terwijl de C’s partij 26-28 zetels zou hebben. De PSC zou tussen de 20-22 zetels krijgen en de PP zou eindigen op 10-12 zetels.

Volgens het Catalaanse onderzoeksbureau Centre d’Estudis de Opinió de la Generalitat (CEO) is de steun voor de separatisten juist gedurende de afgelopen vier maanden met 7 punten gestegen. Volgens hun resultaten zou Junts pel Si opnieuw de verkiezingen winnen met 60-63 zetels terwijl Ciudadanos (C’s) de tweede grote groep zal zijn met 25-26 zetels gevolgd door de socialistische PSC met 17-19 zetels, SiQueEsPot met 12-14 zetels, de PP met 10-11 zetels en de CUP met 8-9 zetels.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken