Search
menu
Search

Zogenaamde “narcolanchas” of go-fast boten per wet verboden in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Zogenaamde “narcolanchas” of go-fast boten per wet verboden in Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse regering heeft door middel van een Koninklijk besluit de zogenaamde “narcolanchas” ofwel go-fast boten per direct per wet verboden in Spanje. Het gaat om veelal rubberen boten die met hoge snelheid kunnen varen en die veel gebruikt worden tussen Marokko en Spanje om drugs te smokkelen. De laatste tijd worden deze extra snelle boten echter ook gebruikt om mensen te smokkelen en migranten van Afrika naar Europa te brengen.

Er was in Spanje al een wetsvoorstel in behandeling over het verbieden van deze extra snelle boten maar vanwege de urgentie heeft de ministerraad besloten niet te wachten en door middel van een Koninklijk wetsbesluit een verbod uit te geven op de go-fast boten.

De laatste maanden heeft de politie haar handen vol met het opsporen, achtervolgen en aanhouden van drugssmokkelaars die met extra snelle boten pakketten met drugs naar de Spaanse stranden in Andalusië brengen. Het gaat om zogenaamde “narcolanchas” ofwel go-fast boten waarmee men drugs vervoert tussen Afrika en Europa.

De laatste maanden heeft de politie echter gemerkt dat deze extra snelle boten ook gebruikt worden om migranten van Marokko naar Spanje te brengen. Normaal doen migranten dit in normale boten waar soms honderden mensen tegelijk de gevaarlijke oversteek maken maar de drugsbaronnen gebruiken nu ook hun extra snelle boiten om mensen te smokkelen.

Vanwege de urgentie wilde de Spaanse regering niet wachten op de uitslag van een parlementair debat en besloot men over te gaan op een Koninklijk besluit om per wet de go-fast boten te verbieden in Spanje. Dit geeft de politie en douane meer mogelijkheden om boten in beslag te nemen omdat ze dus vanaf nu verboden zijn in Spanje.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?