55.000 mensen protesteren tegen vervuiling Mar Menor in Murcia

SOS Mar Menor / Twitter
Beeld: SOS Mar Menor / Twitter

MURCIA – Op woensdag zijn er volgens de informatie van de politie 55.000 mensen in Cartagena (Murcia) bijeengekomen om tijdens een grote en lange protestmars hun ongenoegen te uiten over de situatie van de Mar Menor. Onder de noemer ‘SOS Mar Menor. Por un Mar Menor con futuro’ trokken de duizenden manifestanten door de straten van Cartagena om maatregelen te eisen tegen de vervuiling van de lagune door o.a. de agrarische sector.

Sinds enkele weken bevindt de Mar Menor zich opnieuw in een kritische situatie waardoor er dagelijks dode vissen en schaaldieren worden gevonden op de stranden. Volgens de autoriteiten is dat het gevolg van de DANA ofwel het noodweer enkele weken geleden waardoor er zoveel afval in de lagune terecht kwam waardoor de in zee levende dieren geen zuurstof meer kregen.

Maar volgens velen is dat een excuus om de waarheid rondom de vervuiling van deze lagune te verdoezelen. Want gedurende jaren en met medeweten van de regionale autoriteiten wordt er afvalwater geloosd in de Mar Menor waaronder ook veel besmet agrarisch water. Daarnaast is er na het noodweer veel vervuilde agrarische grond de lagune ingestroomd.

Men vreest nu dat na de dode vissen, krabben, kreeften en garnalen de zee opnieuw groen zal kleuren door de fytoplankton en chlorofyl die in het water aanwezig is dankzij de illegale mest landbouwstoffen en andere afvalwater. Dat gebeurde al eens in 2016 toen er gesproken werd van een ‘sopa verde’. Ondanks dat de stranden veel van de blauwe vlaggen zijn kwijtgeraakt en dat er veel waarschuwingen zijn geweest van experts, lijkt het erop dat de lagune opnieuw een ‘groene soep’ zal gaan worden.

Mar Menor

De Mar Menor is een lagune in het zuidoosten van de regio Murcia. De lagune is gescheiden van de Middellandse Zee door een strook land, La Manga del Mar Menor genaamd, die 21 km lang is en haar breedte varieert van 100 tot 1200 meter. Met bijna 170 vierkante kilometer en 70 km kustlijn, is de lagune nogal donker op het satellietbeeld. Dit komt door het warme water, aangezien de lagune niet meer dan 7 m diep is.

De stranden van de Mar Menor behoren tot de gemeenten San Pedro del Pinatar, San Javier (Santiago de la Ribera, gedeelte van La Manga, Lo Pagan en The Cuarteros), Los Alcázares en Cartagena (Los Urrutias, Los Nietos en een gedeelte van La Manga). Er zijn ook diverse kleine eilanden zoals de Isla Mayor, Isla Perdiguera, Isla del Ciervo, Isla del Sujeto en de Isla Rondella.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

2
Reageer op dit artikel

1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Pedro

De laksheid en geen aandacht geven aan lozingen en uitstoot. De urgentie wordt niet opgepakt door onkundige domme politici. Geld snel krijgen in de Spaanse politiek is net als in Nederland het eerste waar aandacht voor is. Er zitten overal zoveel verkeerde creaturen in de politiek. Het gaat nergens meer over , alleen maar eigen belangen. De oer domme en doorgeschoten ego,s.. Echt , weg ermee en zo snel mogelijk de bezem er doorheen. Wat een bende in de wereld. Ik noem het stront in de mond hebben. Wanneer houdt deze onzin op en gaat men echt de schouders eronder… Lees verder »

Freddy

Met de Gotta Fria is er inderdaad veel aarde(en meststoffen) in de Mar Menor gevloeid. Aangezien ik hier woon heb ik van dichtbij de verwoesting meegemaakt. Zijn de boeren de schuld ? NEEN.
Er is de laatste jaren enorm veel bijgebouwd. De murciaanse regering verwelkomde wel de extra belastingen, maar trof totaal geen voorzieningen qua riolering, waterzuivering. Alles gaat nog altijd via de openbare riolen(ramblas genoemd) naar de lagune.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.