Allerheiligen is in Spanje een feestdag: Dia de Todos los Santos

Allerheiligen is in Spanje een feestdag: Dia de Todos los Santos
Beeld: Wikimedia

MADRID – Op 1 november, de dag na Halloween, viert bijna heel Spanje de Día de todos los Santos, Allerheiligen, een traditionele dag waarop men de overleden personen eert, hetzij bekenden, familieleden of andere dierbaren. Op deze dag is het heel normaal dat hele families naar de kerkhoven gaan om daar bloemen neer te leggen op de graven van de overleden familieleden.

Het is dan ook een drukke bedoening op de Spaanse kerkhoven met de verkoop van honderden bloemen en mensen die voor een vergoeding de graven schoonmaken, meestal de dagen vooraf dat de familie naar het graf komt kijken. De dag ná de Día de todos los Santos, 2 november dus, wordt in Spanje en de rest van de katholieke wereld de Allerzielen gevierd, in het Spaans de Día de Muertos of Día de Difuntos.

Alle heiligen

Op 1 november worden volgens de katholieke kerk niet alleen alle bekende heiligen vereerd, maar ook de onbekende. Volgens het katholieke geloof zijn er drie bestaansvormen: het leven op aarde, de gestorvenen die nog niet naar de hemel zijn gegaan en tenslotte alle gestorvenen die wèl naar de hemel zijn gegaan. Deze laatsten worden beschouwd als heilig en zij worden allemaal herdacht op de dag van Allerheiligen, de Día de todos los Santos.

Begraafplaatsen

In de dagen voorafgaand aan 1 november zorgt heel Spanje ervoor dat de graven van de familieleden en naasten schoon worden gemaakt, worden aangeveegd en dat alle oude bloemen worden weggehaald. Bloemenwinkels verdienen in de weken voorafgaand aan Allerheiligen meer dan in de rest van het jaar samen.

Weken van te voren worden de meest prachtige bossen bloemen besteld. In de kleine dorpjes op het platteland is het vaak ook een prestigekwestie; hoe mooier en overdadiger het graf wordt “aangekleed” des te groter het aanzien.

Lekkernijen

En zoals bij elke Spaanse feestdag horen ook bij el Dia de Todos los Santos weer typische lekkernijen. Per regio verschillen ze, maar de bekendste zijn zeker wel Huesos de Santo en Buñuelos de Viento. Deze lekkernijen moet je echt eens geprobeerd hebben.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

5
Reageer op dit artikel

4 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Ingrid

Zoals ik het artikel lees, zie ik dat het correct beschreven wordt: op 1 nov. Allerheiligen (Día de todos los Santos) en op 2 nov. Allerzielen (Día de Muertos), net zoals in België dus ?

wimruygrok@gmail.com

In mijn agenda staat bij 1 november ‘Todos los santos’ en bij 2 november niets….

Peter Bakker

Worden er nu twee feestdagen door elkaar gehaald? Volgens mij heb je in de katholieke kerk twee aparte feestdagen, Allerzielen (herdenken/eren van de overledenen) en Allerheiligen (eren van de heiligen).

Jan Pieter

Ik wilde dezelfde reactie geven. Of wordt dit in Spanje beide op 1 november herdacht en geëerd? Wie weet dit?

anna

is er ook een foto van deze lekkernijen ?????

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.