Search
menu
Search

Nieuwe fake news campagne van de PP om stemmen op links te ontmoedigen

Oeps ... foto ontbreekt!

Nieuwe fake news campagne van de PP om stemmen op links te ontmoedigen

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Alles wijst ernaar dat de conservatieve partij Partido Popular (PP) met een nieuwe fake news campagne is begonnen op internet én op straat om het stemmen op de linkse PSOE en Podemos partijen te ontmoedigen. De frauduleuze campagne van de PP heeft op Facebook 11 miljoen gebruikers bereikt nadat er valse advertenties werden geplaatst. Uiteraard zegt de PP van niets te weten en nooit opdracht te hebben gegeven voor deze campagne. Het is volgens de PP een persoonlijke kwestie van iemand binnen de politieke partij.

Maar diverse kranten in Spanje hebben onderzoek verricht en zijn erachter gekomen dat leden van de jongerenpartij (Nuevas Generaciones) van de PP in Murcia en met name Javier Ager Solano achter de fake news campagne zit. Hij heeft meer dan 17.000 euro aan Facebook betaald aan advertenties om op die manier het stemmen op de linkse partijen zoals de PSOE en Podemos maar ook de nieuwe Más País te ontmoedigen.

Dat gebeurt onder de noemer ‘10-N no contéis conmigo’ waarbij er foto’s en video’s werden geplaatst op Facebook en die tegen betaling aan ongeveer 11 miljoen mensen werden getoond. Het doel van deze campagne is om ervoor te zorgen dat personen die op links stemmen dat op 10 november tijdens de algemene Parlementsverkiezingen niet zullen doen, ofwel #yonovoto.

Bij die lastercampagne wordt ook gebruik gemaakt van de naam en het gezicht van Iñigo Errejón, de partijleider van Más País die voor het eerst mee zal doen bij de landelijke verkiezingen en bij het linkse blok hoort. Errejón heeft deze zaak reeds bij de politie neergelegd want hij heeft er niets mee te maken en spreekt over een Trump achtige campagne.

Nieuw fake news campagne van de PP om stemmen op links te ontmoedigen
La Sexta

Op straat

Overigens wordt er niet alleen op internet een valse campagne gevoerd om de linkse stemmers te ontmoedigen maar ook op straat in met name Madrid. Daar zijn veel posters en flyers verschenen met daarop de gezichten van Pedro Sánchez (PSOE) en Pablo Iglesias (Podemos)

Callcenter

Maar dat is niet het enige. De PP is al weken bezig om duizenden Spanjaarden te bellen en zelfs thuis te bezoeken om hen over te halen te stemmen op de PP. Dat doet men volgens deze krant via een geheim callcenter, iets dat ook al gebeurde bij de autonome verkiezingen in Andalusië. Die actie was toen niet succesvol want de PP leidde een grote nederlaag maar wist dankzij de steun van Ciudadanos en de extreemrechtse partij VOX toch de regering in Andalusië in handen te krijgen.

Sociale media gesloten

Eind september werd ook bekend dat Twitter en Facebook duizenden valse accounts van de PP hebben gesloten. Deze fake accounts werden gebruikt om niet alleen positieve berichten te plaatsen over de PP maar ook om vals nieuws naar buiten te brengen over de linkse partijen.

In totaal ging het om 259 Twitter accounts die dit sociale medium als vals en spammie heeft gezien. Facebook heeft zo’n 100 valse accounts gesloten waarvan 65 op Facebook en 35 op Instagram. Geen enkele andere politieke partij in Spanje heeft te maken gehad met zo’n massale sluiting van accounts die voor propaganda, spam en fake berichten zijn gebruikt.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?