Rellen van corona-ontkenners en de gebruikelijke relschoppers in Spanje

Rellen van corona-ontkenners en de gebruikelijke relschoppers in Spanje
Beeld: Twitter

Rellen van corona-ontkenners en de gebruikelijke relschoppers in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Je kon erop wachten want net zoals in andere landen zoals Frankrijk, Italië en Duitsland zijn er ook corona-ontkenners in Spanje. Tot nu waren er praktisch geen problemen in Spanje maar de nieuwe maatregelen en de regionale lockdowns zoals de regionale overheden de afgelopen week hebben ingevoerd en de nationaal ingevoerde noodtoestand zijn niet goed gevallen bij een klein deel van de Spaanse bevolking.

Vanaf dit weekend zijn in praktisch alle autonome regio’s van Spanje lockdowns ingesteld. De inwoners hoeven niet verplicht binnenshuis te blijven, behalve tijdens de avondklok, maar men mag de autonome regio niet in- en/of uitreizen gedurende de lockdown. Dit geldt op dit moment (nog) niet voor de regio’s Canarische Eilanden (ook geen avondklok), Galicië, Extremadura en de Balearen. 

Het overgrote deel van de inwoners van deze autonome regio’s accepteert deze nieuwe maatregelen in de strijd tegen het coronavirus maar een klein deel is het daar niet mee eens. Sterker nog, zij ontkennen dat er een coronavirus is en spreken over een wereldwijd complot etc. In Spanje heet deze groep personen ‘negacionistas’.

Op vrijdagavond waren er problemen in Barcelona, Santander, Burgos, Zaragoza en Valencia waar groepen corona-ontkenners maar ook relschoppers die elke gelegenheid aangrijpen om problemen te maken rellen schopten en in aanvaring kwamen met de politie. Er werden containers in brand gezet en winkelruiten moesten het ontgelden. 

In Burgos (castilië en León) vonden de confrontaties met de politie plaats in de wijk Gamonal waar de politie bekogelt werd met stenen en er tientallen mensen werden gearresteerd. Diverse agenten en manifestanten raakten gewond.

In Barcelona (Catalonië) moest het straatmeubilair het ook ontgelden en raakten 30 mensen gewond, waaronder 20 agenten van de Catalaanse politie. De politie spreekt echter niet zo zeer over corona-ontkenners maar meer over de gebruikelijke relschoppers die gelinkt worden met extreemrechts in Spanje.

In Santander (Cantabrië) waren zo’n 150 corona-ontkenners op straat die contaioners omgooiden en in brand zetten en de confrontatie met de politie aangingen. In Valencia (Valencia regio) stad wordt gesproken over een kleine groep van 70 manifestanten waar deze ook gelinkt worden met extreemrechts. Verder waren er problemen in Zaragoza (Aragón) en Sevilla (Andalusië).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.