Spanje is Europa’s op een na grootste pompoenen producent

Pixabay
Beeld: Pixabay

Spanje is Europa’s op een na grootste pompoenen producent

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Volgens de recente gegevens van Eurostat is Spanje de op een na grootste pompoenenkwekerij van de Europese Unie. Pompoenen of “calabazas” worden niet alleen om te eten gebruikt maar ook om de spookachtige lantaarns te maken met Halloween. In 2020 was ongeveer 31.000 hectare in de Europese Unie (EU) gewijd aan de teelt van pompoenen. Het EU-land dat in 2017 de meeste “calabasas” kweekte was Polen met 163.900 ton gevolgd door Spanje met 143.850 ton.

Spanje was enkele jaren geleden (om precies te zijn in 2018) nog het EU-land waar de meeste pompoenen binnen de Europese Unie vandaan kwamen maar inmiddels is Polen de grootste producent geworden. Eurostat brengt deze gegevens naar buiten op de dag dat het Halloween is.Op de derde plaats binnen de EU staat Frankrijk met 126.230 ton, Portugal met 121.060 ton en daarna Duitsland met 86.890 ton.

Nederland produceerde in 2020 nog 16.560 ton pompoenen wat goed is voor een tiende plaats op de lijst van EU-landen terwijl België met 11.000 ton op een twaalfde plaats staat. Overigens staat Turkije achter Polen op een tweede plaats op de lijst met 151.000 ton maar dat land hoort niet bij de Europese Unie.

Spanje exporteert veel van de in het land geproduceerde pompoenen naar o.a. Nederland met bijna 56.500 ton en België en Luxemburg met bijna 16.000 ton. De meeste Spaanse pompoenen worden geëxporteerd naar landen buiten de EU gevolgd door Frankrijk met 97.000 ton, het Verenigd Koninkrijk met 87.000 ton en ook DUitsland met 53.000 ton.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.