skip to Main Content
“Aporofobia” is het Spaanse woord geworden van 2017

“Aporofobia” is het Spaanse woord geworden van 2017

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Wie heeft er van gehoord of over gelezen? “Aporofobia” ofwel in het Nederlands aporofobie is door de stichting Fundacion BBVA gekozen tot het woord van het jaar 2017. Het woord of neologisme is jaren geleden al bedacht door de filosoof en schrijfster Adela Cortina die het woord verwerkte in diverse krantenartikelen en boeken en geeft een naam aan de angst voor de armen weer.

Na het kiezen van het woord “escrache” in 2013, “selfie” in 2014, “refugiado” in 2015 en “populismo” in 2016 is het dit jaar in 2017 de beurt aan het woord “aporofobia”. Elk jaar kiest de Fundación BBVA een woord wat als hét woord van het jaar wordt gekozen. In het Spaans geeft het woord “aporofobia” aan “el neologismo que da nombre al miedo, rechazo o aversión a los pobres”. Met andere woorden aporofobie is het neologisme dat de angst, afwijzing en afkeer van armen weergeeft.

Het woord zelf werd meer dan 20 jaar geleden bedacht door de filosoof en schrijfster Adela Cortina die in diverse krantenberichten en boeken de aandacht vestigde op de xenofobie en het racisme inclusief de afwijzing van immigranten en vluchtelingen waarbij er een afkeuring is niet vanwege de buitenlandse status maar omdat ze arm zijn.

Jaren geleden schreef ze in diverse columns over de problemen van de Middellandse Zee regio waarbij er enige vorm was van xenofobie omdat buitenlandse toeristen vanwege hun rijkdom en bestedingen in Spanje met open armen worden ontvangen maar als het over die buitenlanders gaat die als arme vluchteling naar Spanje komen is dat beeld compleet anders en is er zelfs sprake van racisme.

Om dat gevoel te omschrijven zocht ze in een Grieks woordenboek naar twee termen “áporos” (diegene die geen middelen heeft) en “fobia” ofwel fobie waarbij ze deze twee samenvoegde tot “aporofobia”.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Leuk verhaaltje edoch de schrijvers van de reacties vóór mij durven man en paard te noemen. Laten we eerlijk zijn en toegeven dat het geen leuk gevoel is te beseffen dat onze vrije cultuur ondergaat en moet plaatsmaken voor een onverdraagzame, naar totalitaire macht strevende cultuur.

  2. Is er ook al een woord gevonden voor de houding van buitenlanders (veelal van Arabische of centraal-Aziatische herkomst) die minachtend, vijandig, destructief, intimiderend en/of maatschappij-ondermijnend staan ten opzichte van onze vrije westerse joods-christelijke beschaafde maatschappij waaraan ze wel hun riante ontvangst en uitkeringen te danken hebben?? Waarom altijd die vergoeilijkende linkse c.q. rooie leugenachtige eenzijdige prietpraat en de zeer selectieve keuze waarbij xenofobie en racisme slechts door westerse blanken begaan kan worden???? Ik roep hierbij al het woord voor 2018 uit: blancofobie resp. blancafobie.
    Dit nieuw-benoemde fenomeen is veel breder verspreid dan verderfelijk links ons wil doen geloven, maar de extreme aantallen economische vluchtelingen, met de bijnaam asielzoeker, houden daarbij wijselijk hun kaken op elkaar. Om niet te worden verleid tot eerlijkheid en kleur bekennen. Dankjewel, rode “vrienden”.

    1. Pas maar op Pepe, want voor je het weet zit de hele kliek van superieure GutMenschen je op je dak, vanwege deze mening. Wie denken wij wel dat we zijn om ons tegen hun gedachtegoed te verzetten!? Nee, we horen gewoon braaf mee te helpen om de vrije westerse joods-christelijke beschaafde maatschappij naar de ratsmodee te helpen, zoals zij dat graag zien. Ik zou maar vast met een Koran studie beginnen.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken