skip to Main Content
Spanjaarden dragen rood ondergoed om veel geluk te hebben in het nieuwe jaar

Spanjaarden dragen rood ondergoed om veel geluk te hebben in het nieuwe jaar

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Sexy kanten bh’s, weinig verhullende nachthemdjes, jarretels, pikante strings, boxershorts met een guitige kerstman of de slurf van een olifant allemaal in een leuke cadeauverpakking… En dat allemaal in het vuurrood. Wie aan het begin van het nieuwe jaar rode lingerie draagt, heeft het hele jaar geluk.

De kleur rood heeft een symbolische waarde, rood dragen bij de start van het nieuwe jaar is een absolute must, want dat gaat je geluk brengen. In Spanje is een rode bh of een rood slipje dragen op oudejaarsavond daarom een ingeburgerde gewoonte. De Spaanse vrouwen zijn ervan overtuigd dat hen een bloeiend liefdesleven te wachten staat als ze rode lingerie dragen bij de overgang van oud naar nieuw.

Oorsprong

De oorsprong van het gebruik van rood zou ontstaan zijn in China. Op de laatste avond van het jaar verscheen er altijd een wild dier met de naam ‘Nian’. Deze at een aantal dorpsbewoners op. De bewoners waren bang totdat een oude man het dier temde en op de rug van het dier het dorp verliet met de woorden ‘Vanaf nu moet iedereen in het oude jaar de ramen van alle huizen rood versieren”. Sindsdien werd het dier nooit meer gezien.

Rood

Rood verdrijft boze geesten en brengt geluk in het nieuwe jaar. Nog steeds worden de ramen in bepaalde delen van China rood versierd. Een ander verhaal vertelt dat in de Middeleeuwen de rode kleur in verband gebracht werd met de duivel en hekserij zodat het verboden was om deze kleur te gebruiken. Tijdens de winter, met de witheid van de sneeuw hadden de mensen zin in wat meer kleur. Maar, omdat het verboden was om de rode kledij te tonen, koos men ervoor om het te gebruiken in ondergoed.

Bad

Op 31 december, moet je een bad nemen voor middernacht om je lichaam te “zuiveren” van de slechte energieën van het oude jaar. Dan moet je de rode lingerie krijgen en dragen tot 24 uur de volgende nacht. Opgepast!, het moet wel nieuwe lingerie zijn… Dus mannen, nog snel naar de lingeriewinkel…

Wat de kleur van de lingerie betreft is het in sommige landen de gewoonte aan het worden om de kleur rood door geel te vervangen. Geel zou grote rijkdom betekenen. Dus aan jullie de keuze… ga je voor het geld of voor de liefde…

Anders

Dit artikel is aangeleverd en aangepast door de redactie in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele of delen van deze tekst is zonder toestemming niet toegestaan.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. Volgens mijn vrouw hoeft het rode ondergoed niet nieuw te zijn, altans zoals de oude traditie altijd al ging was dit niet nodig. Nu heeft het waarschijnlijk een commercieel tintje gekregen waardoor het aanschaffen van nieuw ondergoed er bij verzonnen is om de verkoop te stimuleren. Mijn rode ondergoed vandaag is dus niet nieuw 🙂

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken