skip to Main Content
Spaanse medicijnen als souvenir meenemen
123rf

Spaanse medicijnen als souvenir meenemen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het gebeurt al jaren en het zal ook nog zeker jaren doorgaan, het tijdens de vakantie in Spanje kopen van medicijnen. Het gaat in dit geval om medicijnen die goedkoop en zonder doktersrecept verkrijgbaar zijn bij de Spaanse apotheken of Farmacia. Wat dacht je van antibiotica of ibuprofen die in Spanje bijna altijd in 600mg wordt gegeven terwijl dat in Nederland 200mg is zonder recept. Al met al zijn er veel medicijnen vrij verkrijgbaar bij de Spaanse apotheken en meestal nog stukken goedkoper dan in Nederland of België.

In Spanje zijn net zoals in andere landen medicijnen te verkrijgen op doktersrecept of vrij zonder recept. Het deel van de medicijnen dat vrij verkocht wordt in de Spaanse apotheken is veel groter in vergelijking met Nederland en België.

Veel mensen die regelmatig op bezoek komen in Spanje weten dat en nemen vaak de halve koffer met medicijnen mee terug naar eigen land. Volgens specialisten zouden de vrij verkrijgbare medicijnen nagenoeg hetzelfde moeten zijn in Europese landen maar in de praktijk is dat niet helemaal het geval, zoals in Spanje waar meer vrij te verkrijgen is dan in Nederland en België.

Vrij of met recept

De in Spanje vrije medicijnen worden verkocht in de apotheek zonder recept of voorschrift. Deze middelen zijn bestemd voor de verzachting van de gevolgen, behandeling of preventie van kleine problemen en die werden goedgekeurd als vrij verkrijgbare geneesmiddelen.

Geneesmiddelen op recept worden exclusief verkocht op voorschrift of recept van een zowel openbare als particuliere arts, en worden gebruikt om een ernstige ziekte of symptoom te behandelen. De verpakking van het geneesmiddel moet aangeven of de levering onder voorschrift plicht staat.

Farmacia

In Spanje worden medicijnen slechts gedistribueerd of verkocht in de apotheken, hetgeen een professioneel advies van een apotheker garandeert. De verkoop via internet van geneesmiddelen die een recept vereisen is niet toegestaan. In Spanje zul je dus geen drogisten vinden waar je terecht kunt voor de vrije medicijnen.

Gelukkig voor de inwoners en bezoekers van Spanje is er altijd wel een apotheek in de buurt te vinden en laten we eerlijk zijn, er zijn er veel meer te vinden dan in Nederland en België. Je zou bijna kunnen zeggen dat er op elke straathoek wel een apotheek te vinden is met een rood of groen knipperend kruis (met vaak de temperatuur in het midden).

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Hoeveel apotheken heeft Spanje[/su_note]

Kosten

De kosten van veel medicijnen worden door de Spaanse staat gedragen, met een variabel percentage dat betaald moet worden door de burger, dat afhankelijk is van zijn of haar soort zorgverzekering. Bijvoorbeeld, een actieve werknemer betaalt 40% van de waarde van de medicijnen, en een gepensioneerde betaalt 10% van de betaling van het merendeel van de medicijnen. In geval van bepaalde geneesmiddelen voor continue behandeling of chronische ziektes, die een zwarte cirkel ter identificatie hebben, betaalt de patiënt slechts 10% van de prijs met een beperkte maximale betaling.

Voor de toeristen die Spanje bezoeken zijn de prijzen echter vaak hetzelfde als voor de Spanjaarden. Dat geldt dan voor de normale medicijnen die vrij te koop zijn en meestal goedkoper zijn dan in eigen land. Buiten de bekende merken verkopen de apotheken vaak de B-merken waarmee zij meer geld verdienen en die in de meeste gevallen precies hetzelfde zijn als de A-merken. Wil je dat niet dan kun je natuurlijk altijd voor de bekende en vaak iets duurdere merken gaan.

Tips voor het kopen van medicijnen

 • In Spanje zijn geen drogisten te vinden, daar hoef je dus ook niet naar te zoeken.
 • Medicijnen worden uitsluitend verkocht bij de apotheken die in het Spaans Farmacia heten en herkenbaar zijn aan de groene of rode kruizen aan de gevel (vaak met licht en temperatuur).
 • De Spaanse taal kan natuurlijk een barrière zijn. Gelukkig hebben veel medicijnen latijnse en/of internationale namen en herkent een apotheker de benamingen wel.
 • Mocht dat niet het geval zijn dan heeft de apotheker een website of boek waarin de namen vermeld staan en waarin gezocht kan worden naar de werkzame stof in een medicijn. Uiteraard kun je altijd je smartphone gebruiken om een medicijn en vertaling op te zoeken.
 • Neem niet teveel medicijnen mee terug in je koffer. Geneesmiddelen voor eigen gebruik mogen vanuit Spanje in beperkte mate worden ingevoerd in Nederland en België. Mocht de douane meer geneesmiddelen aantreffen in je koffer dan toegestaan is, dan kunnen de medicijnen in beslag worden genomen en dat zou jammer zijn natuurlijk. Daarnaast zou je ook eventueel een boete kunnen krijgen maar dat komt niet zo vaak voor.
 • Weet je na aanschaf van een medicijn in Spanje niet 100% zeker of het helemaal goed is, vraag dit dan aan je huisarts bij thuiskomst. Zij kunnen de Nederlandse en Belgische medicijnen vergelijken met degene die je in Spanje gekocht hebt om er zeker van te zijn dat je niets vreemds gaat gebruiken.
 • Mocht je medicijnen echt nodig hebben dan moet je niet met lege handen vanuit Nederland of België naar Spanje reizen en denken, dat koop ik daar wel. En wat als jouw medicijn niet aanwezig is? Wat in Nederland of België vrij te koop is kan in Spanje wellicht wel alleen op recept te verkrijgen zijn, wie weet.

Welke medicijnen neem jij vaak mee als je vanuit Spanje naar Nederland en/of België reist? Heb je nog tips voor de lezers?

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 26 reacties
 1. Ibuprofen 600 mg vrij verkrijgbaar . Als je die medicatie op reis van Nederland mee neemt zoals diazepam en dat soort middelen . Dan heb je een Schengen verklaring nodig . Met deze verklaring kan je naar de arts krijg je voor 50neuro een recept . En dan kun je je medicatie gewoon bij de farmacia ophalen . Heb een x me medicijnen verloren kreeg voor 4 weken diazepam en koste 2. Nog wat per doosje je moet wel een Schengen verklaring hebben maar die heb je der al.nodig als je met zulke medicatie op reis gaat .

 2. Ga voor vertrek naar Spanje langs bij je apotheek en laat een medicatielijstje uitdraaien. Daar staan je voorgeschreven medicijnen op. Het zijn officiële lijsten en een apotheker in Spanje levert op basis daarvan. Eventueel kun je met die lijst langsgaan bij een huisarts in Spanje.

 3. In Juni heb ik via de apotheek in Spanje Clovate creme meegenomen. Er was er 1 in voorraad kon s’middags terug komen en kreeg ik er nog 5 mee.
  Dit is t zelfde als Dermovate 0,5mg
  Dit omdat het in Nl nog moeilijk verkrijgbaar is wat veel problemen kan gaan geven voor patiënten die dit nodig hebben. De zalf kon ik daar ook niet krijgen zoals in Nl ook de zalf momenteel zo goed als niet verkrijgbaar is. Betaalde ong. €2,60 per tube 30 gr.
  Had wel mijn uitdraai van de apotheek in Nl mee. Dit heb ik laten zien zodat ik de goede meekreeg. Kan voorlopig weer een hele poos vooruit.

 4. Te weinig medicijn meegenomen naar Spanje voor mijn cholesterol. Kan geen statines verdragen dus een alternatief Armolipid Plus. In Spanje 20 st. voor 22,40 in Nederland 60 stuks voor 28,65. Dus altijd goed navragen in de apotheek/farmacia

 5. Ik ben tot half February 2019 in Spanje en ben vergeten extra Wellbutrin (Bupropion) mee te nemen.
  Wat is nu het verstandigste om te doen?
  Gewoon naar een Apotheek gaan en kijken wat die zeggen?

  1. Ik zou. eerst naar in de farmacia vragen of ik het zonder. Voorschrift kan kopen. Niet alle.medicijnen waar je in ned. een voorschrift nodig hebt , hebben in sp. ddat ook nodig. Buena suerte

  2. Hallo Ruiter, ik ben wel benieuwd of het u gelukt is om die Wellbutrin in Spanje te verkrijgen?! Mijn vrouw gebruikt dat ook en het kan soms handig zijn iets achter de hand te hebben.

  1. Kat, volgens mij gaat het bij een parafarmacia meer om homeopathische varianten van een bestaand product. Bijv. traumeel in plaats van voltaren. Als wij naar Tenerife gaan, ga ik vaak een parafarmacia binnen ook voor producten tegen kleine kwaaltjes.

   1. Dorine, dank je. Ik zal er eens op letten als ik er binnenstap. Tis me nog nooit zo opgevallen.
    Ze hebben waarschijnlijk niet dezelfde bevoegdheid als farmaceut/apotheker?,
    Zou iedereen hier een parafarmacia kunnen beginnen? En wat is voor de klant het voordeel?

    1. De farmacie is te vergelijken met onze apotheek. Met een internationaal recept van je huisarts kun je ook in het buitenland je voorgeschreven middelen halen. Vaak ook nog veel goedkoper en in grotere verpakking of ook wel grotere pillen, men heeft inderdaad ook vaker de homeopathische middelen. In nederland kan je nieten apotheek beginnen. Je voordeel zit m in de prijs bijv Fudicine die ik voor nazorg van huidkankerwondjes in ned. Ca 8€ Met recept ook worden voorde1e keer nog ca 8€ bijgeteld door de apotheker. Is in Spanje zonder recept tegen de 3€ zelfde tube.

 6. A.A.S. is qua samenstelling vergelijkbaar met, zo niet identiek aan aspirine. Aspirine kost in NL 3 euro en een beetje per 20 stuks, A.A.S. kost in Spanje 1,75 per 30 stuks. De moeite dus. Wel oppassen voor de maag maar dat geldt voor beide medicijnen evenveel.

 7. Ik heb ooit met een Belgisch voorschrift de medicijnen bekomen moest wel het volledig bedrag betalen, terug in eigen land werd het dan verrekend mits voorlegging van een kosten nota.

 8. medicijnen waarvoor je in nederland 10 euro betaald zijn vaak rond de 3 euro in spanje en vaak zonder doktersvoorschrift verkrijgbaar. gewoon proberen /vragen bij de farmacie.
  1e verstrekking die je in ned betaald kent men daar niet deze vaak onnodige kostenverhogende vergoeding is na een jaar na je laatste verstrekking ineens weer een 1e verstrekking.al gebruik je het al jaren de apotheek mag die kosten er toch weer bijtellen belachelijk !!!
  ik gebruik tegen jicht colchinine Ned ca 8euro 7 tabl a0,5 mg/ colchicine Sp ca 3euro 40 tabl a1mg. en heb ook allopurinol gebruikt en fucidine creme ned 8euro/sp ca3Euro voor nabehandeling huidkanker allen in ned met recept maar in spanje zonder recept tegen aanzienlijk lagere kostprijs zo af te halen vaak grotere verpakkingen. Omeprazol ook veel goedkoper. de werking is hetzelfde. aspirine en maagremmers zijn weer veel duurder. Positon te gebruiken bij snij en schaafwond / muggenbeet /kloven is ook een aanrader. zomaar een greep uit eigen ervaring. medicijnen hebben in spanje niet vaak dezelfde naam als in nederland.

 9. Ik snap dit artikel niet zo goed. Het nemen van antibiotica zonder recept is niet slim en af te raden. Doordat in Spanje zoveel mensen (zonder juist advies) antibiotica nemen is de resistentie erg hoog.
  Dit promotie artikel draagt daar niet aan bij.

  1. Kun je dan anti biotica krijgen zonder recept?
   Zou ik nooit doen. Wij kopen regelmatig Dormidina. Je slaapt er heerlijk mee. Blijkt een oude anti histamine (anti allergie)medicijn.Als anti histamine mag het niet meer worden verkocht maar wel als slaapmiddel. Wel 30 min van tevoren innemen voordat je gaat slapen.. En geen autogebruik als je het ingenomen hebt. Wel als je weer wakker wordt,kun je weer autorijden. Meestal slaap je klok je rond 12 uurtjes.Wij nemen ieder 3 doosjes mee. Dat zou toch mogen?

   1. beste, dormidina kan je dat krijgen zonder voorschrift?
    Ik had een voorschrift uit Belgie voor Tramadol en dafalgan codeïne dat kreeg ik zo met het voorschrift. Maar ik moest ook Alprazolam hebben dat is om rustig te worden in het hoofd zullen we maar zeggen, maar dat kreeg ik niet zelfs niet met een voorschrift uit Belgie daar moest ik in Spanje voor naar de dokter gaan

 10. Ben benieuwd, de medicijnenlobby is ook in Spanje actief. Zo kun je bijvoorbeeld Aspirine (Bayer) vrij verkrijgen, maar de merkloze variant die de helft kost kan alleen op recept…

 11. Persoonlijk vorig jaar en dit jaar meegemaakt: met een Belgisch doktersvoorschrift naar een Spaanse apotheker geweest die weigerden het medicijn te geven (bij verschillende farmacias) want het moest een Spaans doktervoorschrift zijn. Terwijl verschillende Belgische artsen verklaren dat het moet aanvaard worden in de ganse EU. Dat zou enkele jaren geleden reeds geregeld zijn op Europees niveau. Indien zo dan zijner kennelijk nog velen hier niet van op de hoogte. Niet leuk als je dringend medicatie nodig hebt en je kan ook niet zo maar even langs de Spaanse arts gaan vermits die jouw dossier en verleden niet kent. Je kan ook niet genoeg medicatie meenemen als je pakweg 3 maanden in Spanje vertoeft want de Belgische artsen mogen dan weer maar voor maximaal 2 maanden vooruit schrijven.

  1. eerder al gehoord ja. dan zul je er ter plekke bij een arts een recept moeten halen. kost wel extra helaas en het kan ook anders zijn van naam

   1. Reeds eerder in mijn reactie vermeldt: de Spaanse artsen gaan zomaar niet medicijnen voorschrijven als ze jouw dossier niet kennen/verstaan. Dus tijdverlies!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken