Wat gaat duurder worden in 2020 in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Wat gaat duurder worden in 2020 in Spanje
Beeld: 123rf

MADRID – Zoals elk jaar zullen ook in 2020 de prijzen van veel noodzakelijke producten en diensten omhoog gaan. Te denken valt aan elektriciteit, tolwegen, telefonie en een revisie van het kadaster in duizenden gemeenten in Spanje. Naast prijsverhogingen is het goede nieuws dat er ook producten en diensten zijn die omlaag gaan of zelfs gratis worden zoals de tolwegen AP-7 (Tarragona-Alicante) en A-4 (Sevilla-Cádiz).

Aardgas

2020 zal beginnen met lagere aardgasprijzen aangezien de regering de overheidsheffingen bevroren heeft. De zogenaamde Tarifa Ultimo Recurso (TUR) zal in januari dalen met gemiddeld 4%.

Butaangas

Butaangasflessen werden in november voor het eerst in 2019 duurder (+4,86%) en hebben nu een kostprijs van 12,74 euro (vorig jaar rond deze tijd was dat nog 15,33 euro). Tot aan de eerste dinsdag van januari (de 7e) zal deze prijs niet aangepast worden.

Elektriciteit

Vanaf 1 januari 2020 zal de wijze waarop de stroomleveranciers de elektriciteit berekenen gaan veranderen. Het gaat om de zogenaamde ‘tarifa de luz 2.OTD’ wat een samenvoeging is van de tarieven 2.0 en 2.1 wat in feite de kosten zijn omdat huishoudens zijn aangesloten op het elektriciteitsnet ofwel de vaste leveringskosten.

Meer informatie lees je in ons artikel over de wijziging van de elektriciteitstarieven in 2020.

Telefoon en internet

Traditiegetrouw verhogen de grote telecombedrijven zoals Movistar, Vodafone en Orange hun tarieven in een nieuw jaar. Tot nu toe heeft echter nog geen enkele grote leverancier (Movistar, Vodafone, Orange, MásMovil) aangegeven dat er verhogingen aan komen. Iets dat uiteraard altijd later in het jaar nog kan gebeuren … traditiegetrouw 😉

Tolwegen

Er is goed en slecht nieuws wat betreft de tolwegen in Spanje. Inmiddels is bekend dat de AP-7 tussen Tarragona en Alicante en de A-4 tussen Sevilla en Cádiz vanaf 1 januari tolvrij worden, iets dat voor tienduizenden automobilisten en met name de transportsector enorm goed nieuws is.

In de rest van Spanje zullen de tolwegen echter vanaf 1 januari 2020 wel duurder gaan worden en een prijsverhoging zien van 0,84%. Het gaat om de vier ringwegen (R-2, R-3, R-4 en R-5) rondom Madrid, de M-12 vanuit Madrid naar het vliegveld Madrid-Barajas, de AP-41 tussen Madrid en Toledo, de AP-36 van Ocaña naar La Roda, de delen van de AP-7 tussen Cartagena en Vera en de ringweg (circunvalación) A-70 bij Alicante.

Treinen

De Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe heeft aangekondigd dat de treinkaartjes voor alle treinen duurder gaan worden. In het geval van de AVE hogesnelheidstrein en Larga Distancia treinen is dat een prijsstijging van 1,10% (de eerste prijsstijging in drie jaar tijd) terwijl dit bij de Cercanias, Regionales en Media Distancia een stijging zal zijn van 1% (de eerste stijging sinds 2015). De Avanti treinen die gebruik maken van het AVE netwerk worden 1,20% duurder.

Het goed nieuws is dat recent de low cost hogesnelheidstrein werd aangekondigd genaamd AVLO die vanaf Pasen zal gaan rijden op het traject Madrid-Barcelona. Er wordt gesproken over treinkaartjes vanaf 15 euro!

Onroerend goed belasting

De Spaanse regering heeft ingestemd met een nieuwe conversiefactor van de kadastrale waarden voor 2020, iets dat door 1.092 gemeenten is gevraagd waardoor deze de onroerend goed heffing (IBI of Impuesto sobre Bienes Inmuebles in het Spaans) eventueel kunnen verhogen met 3% tot 5%. Of dat gebeurt en wat deze verhogingen inhouden hangt helemaal af van de gemeenten en kunnen we hier dus niet allemaal melden.

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de daarbij geplaatste foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden. Het artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
donker/licht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.