Wat is een ‘cotillón’ in Spanje en waarom is men daar zo gek op?

Wat is een ‘cotillón’ in Spanje en waarom is men daar zo gek op?
Beeld: Mercadona.es

Wat is een ‘cotillón’ in Spanje en waarom is men daar zo gek op?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Als je in Spanje woont of daar wel eens de jaarwisseling hebt meegemaakt dan is je al opgevallen dat sommige gebruiken en tradities anders zijn dan in Nederland en/of België. Zo viert men de jaarwisseling met de bekende 12 druiven, draagt men rood ondergoed en doet men mee met de ‘cotillones’ of maak je gebruik van een ‘cotillón’. Maar wat is dat eigenlijk?

Als we Wikipedia moeten geloven dan is een ‘cotillón’ het Franse woord voor een speciale dans uit de 18e eeuw die bestond uit vier koppels die in een vierkante opstelling dansen. Tegenwoordig heeft de naam ‘cotillón’ in Spanje een heel andere betekenis gekregen en is dat de benaming van een feest met meestal live muziek waar gedanst en gefeest wordt, meestal met de jaarwisseling (nochevieja).

Naast dat deze feesten de naam ‘cotillón’ hebben gekregen, is het ook de gewoonte om de deelnemers een zak/tas ofwel ‘bolsa de cotillón’ te geven met daarin onder andere confetti, serpentine, lawaaimakers, fluitjes, maskers, hoedjes, brillen, vermommingen, enz. De meeste inwoners van Spanje zijn er gek op en het feest plezier is gegarandeerd met deze feestpakketten, het is daarnaast een soort van traditie geworden.

Deze zakken met feest spullen zijn in Spanje op veel plaatsen te koop zoals bij de supermarkten, feestartikelen winkels, warenhuizen, buurtwinkels en natuurlijk de ‘chinos’ ofwel Chinese winkels. Geef jij een Oud op Nieuw feestje in Spanje of in Nederland/België, denk dan eens aan de ‘bolsa de ‘cotillón’ die je naast de 12 druiven, het rode ondergoed en de cava kunt gebruiken om een Spaanse jaarwisseling te vieren.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.