Nieuw boek: ‘Xiringuito’ over Barcelona van Edwin Winkels

Nieuw boek: ‘Xiringuito’ over Barcelona van Edwin Winkels
Beeld: Podium / SpanjeVandaag

Nieuw boek: ‘Xiringuito’ over Barcelona van Edwin Winkels

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In april verschijnt de intrigerende roman Xiringuito van Edwin Winkels. Xiringuito is een zeldzaam onderhoudende familieroman tegen de achtergrond van een stad die onherkenbaar zal lijken voor de mensen die haar pas na 1992 hebben ontdekt. Edwin Winkels, die in 1988 naar Barcelona emigreerde, is in zijn vijfde roman op het toppunt van zijn kunnen, op een kruispunt waar alle paden die hij bewandelde samenvloeien. Tot op de laatste pagina wordt de lezer in spanning gehouden.

Barcelona, 1991. De stad maakt zich op voor de Olympische Spelen. De inwoners zuchten onder de grondige renovatie. Tot de slachtoffers van de modernisering behoren de xiringuito’s van Barceloneta. De populaire, door families gerunde eettentjes aan het strand van de oude visserswijk worden opgeofferd voor een nieuwe boulevard. 

Xiringuito speelt zich af in restaurant Cal Pepe, waar de dreiging van de sloophamers tot grote spanningen leidt binnen het gezin van eigenaren Pepe en Montse. Welke toekomst heeft de stille Marisol, hun oudste dochter en de gedoodverfde opvolgster in het familierestaurant? Hoe loopt het af met haar zus, de eigenzinnige Adela, die zich als waterpoloster verheugt op deelname aan de Olympische Spelen en tegelijkertijd wordt begeerd door Spanje’s bekendste aristocratische vrijgezel? Wat is er eigenlijk met Chechu gebeurd, de aan heroïne verslaafde jongste zoon? 

En overleeft het huwelijk van de ouders de ondraaglijke onzekerheid over het voortbestaan van hun levenswerk? En Barcelona zelf? De stad kreunt onder de zoveelste operatie aan haar eeuwenoude lijf. Wat zijn haar zorgen en verwachtingen, waar zou zij voor kiezen: nostalgie of vooruitgang?

Over de auteur

Edwin Winkels (1962) is schrijver en journalist en sinds 1988 gevestigd in Spanje. Hij werkte ruim twintig jaar als verslaggever van de krant El Periódico in Barcelona, waar hij onder anderen stadschroniqueur was. Nu is hij correspondent van het AD en schrijft hij boeken, zowel fictie als non-fictie. Xiringuito is zijn vijfde roman.

Gegevens

  • Titel: Xiringuito / zoek en reserveer op Bol.com
  • Verschijnt op 12 april 2022
  • Paperback | Prijs: € 21,99 | Aantal pagina’s: ca. 304
  • ISBN 9789463810906 | Verschijnt ook als e-book
Ga naar de inhoud