Wereldgezondheidsorganisatie weet ook niet waarom het corona-mis gaat in Spanje

123rf
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Spanje is het Europese land met op dit moment de meest vergaande en strenge corona-maatregelen waaronder de mondkapjesplicht maar toch is het helemaal mis gegaan in het Zuid-Europese land. Spanje heeft de meeste besmettingsgevallen van Europa maar ook een streng corona-beileid. Experts in Spanje weten niet waar het fout gaat en ook de Wereldgezondheidsorganisatie tast in het duister.

Terwijl men in Nederland maar niet aan de mondkapjes wil en dat al helemaal niet wil verplichten loopt in Spanje iedereen en overal met de verplichte mondkapjes op en wordt dat ook door het overgrote merendeel van de inwoners geaccepteerd. Dat doet men omdat de inwoners van Spanje het nut van de ‘mascarilla’ inzien, omdat het gewoon verplicht is en dan doe je dat of om een boete te voorkomen.

Verder dient men de anderhalve meter en soms zelfs twee meter afstand te houden maar vanwege de mondkapjesplicht wil dat nog wel eens fout gaan omdat men toch een mondkapje draagt. Ook moet iedereen de handen wassen en desinfecteren, zijn er vergaande corona-maatregelen in de horeca, winkels, bij het sporten, is er een verbod op roken als de anderhalve meter niet gehandhaafd kan worden etc. 

En toch is het in maart misgegaan en gaat het nu weer fout. De Wereldgezondheidsorganisatie zoekt ook naar het waarom maar ook zij weten het antwoord niet. Want, zo zegt men bij het WHO, de samenkomst van jongeren en de relaxte houding bij bijeenkomsten tussen vrienden en familie wat ook in andere landen gebeurt, kunnen niet de reden zijn voor het extreem hoge aantal besmettingsgevallen.

Wellicht zorgt de decentralisatie van het land met een centrale overheid en 17 autonome overheden die allemaal andere regels en maatregelen hebben ook niet voor de beste strijd tegen het coronavirus en de Covid-19 ziekte. En dan heb je nog de eeuwige politieke strijd tussen rechts en links of de socialisten en conservatieven waardoor men meer politieke ruzies voert in belang van de politieke partij in plaats van samen de strijd opvoeren tegen het coronavirus.

Terwijl men blijft zoeken naar het hoe en waarom van de hoge corona-cijfers in Spanje, blijven de aantallen corona besmettingen en ook steeds meer ziekenhuisopnames en ic-afdeling patiënten stijgen met als gevolg ook weer meer corona-doden. Al is dat in de laatste drie gevallen nog lang niet zo extreem erg als in maart aan het begin van de pandemie toen SPanje een noodtoestand moest afkondigen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.