menu: rubrieken, zoeken & meer

Nederlandse RIVM: Jonge vakantievierders namen tweede corona-golf uit Spanje mee

123rf
Beeld: 123rf

Nederlandse RIVM: Jonge vakantievierders namen tweede corona-golf uit Spanje mee

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De RIVM-voorman Jaap van Dissel vergelijkt de huidige zogenaamde tweede corona-golf in Nederland met die van de eerste corona-golf. In februari/maart kwam het coronavirus volgens van Dissel waarschijnlijk vanuit Noord-Italië en Oostenrijk naar Nederland en nu tijdens de tweede corona-golf hebben met name jongeren na een vakantie het virus meegenomen vanuit Zuid-Frankrijk en Spanje.

Van Dissel zegt zaterdag dat vooral jongeren na een vakantie in o.a. Spanje het coronavirus mee hebben genomen naar Nederland waar het virus daarna via feesten en studentenhuizen verder werd verspreid. Na de jongeren kregen de ouderen het ook die het daarna weer verder verspreiden via familie waarna het virus weer in de verpleeghuizen terecht kwam.

Volgens de RIVM-voorman is het geen toeval dat het aantal corona-besmettingen in Nederland na de vakantieperiode weer toenam. Daar hebben vakantiegangers die naar Spanje zijn gereisd volgens van Dissel dus aan meegeholpen. De vraag is echter of er wel veel jongeren op vakantie zijn geweest deze zomer in Spanje want veel Nederlandse vakantiegangers zijn er niet geweest.

Wel heeft het RIVM via een eerste analyse van de clusters met besmettingen en een onderzoek van het Erasmus MC naar genetisch materiaal van het virus kunnen achterhalen hoe de plotselinge opleving in Nederland kon gebeuren. Voor het RIVM geven deze resultaten een duidelijk en geloofwaardig beeld van wat er nu aan de hand is.