menu: rubrieken, zoeken & meer

Feestende jongeren in Spanje brachten corona naar Nederland maar klopt dat wel?

123rf
Beeld: 123rf

Feestende jongeren in Spanje brachten corona naar Nederland maar klopt dat wel?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Afgelopen zaterdag wist de RIVM-topman volledig zeker van zijn zaak te melden dat de tweede corona-golf in Nederland het gevolg is van feestende jongeren in Spanje en Zuid-Frankrijk. Zij namen het virus mee naar Nederland en verspreiden het daarna via de horeca en studentenfeesten verder door Nederland. Met andere woorden, de veroorzakers zijn de jongeren en andere landen. Maar klopt dat wel?

Toen in maart de corona-crisis ook in Nederland losbarstte tijdens de zogenaamde eerste golf waren de schuldigen die Nederlanders die op wintersport waren geweest in Noord-Italië en Oostenrijk. Nu heeft Nederland te maken met de tweede golf en wordt de schuld weer deels gegeven aan andere landen, volgens het RIVM Spanje en Zuid-Frankrijk waar feestende jongeren die daar op vakantie zijn geweest het virus hebben opgelopen. 

Het probleem is dat niet iedereen overtuigd is van de stelling van het RIVM, aldus een artikel in de Volkskrant dat weer deels gebaseerd is op een blog op 27vakantiedagen.nl In dat artikel is bijvoorbeeld te lezen dat de redenering dat feestende jongeren in Zuid-Frankrijk het virus mee namen naar Nederland vreemd is want jongeren gaan helemaal niet naar het zuiden van Frankrijk om te feesten.

Ook over het feestgedrag van jongeren in Spanje kan getwijfeld worden want ten eerste zijn er praktisch geen jongeren naar Spanje gekomen en ten tweede werden bijna overal in Spanje de discotheken al snel na de heropening van het land gesloten vanwege de corona-maatregelen. Veel jongeren hebben juist dit jaar voor een vakantie in eigen land gekozen zoals aan de Nederlandse kust. Over de invloed van de binnenlandse vakanties kan het RIVM echter niets melden want daar is geen informatie over bekend.

De kans dat iemand het virus heeft meegenomen naar huis na een bezoek aan het buitenland is natuurlijk altijd aanwezig. Maar echt concrete bewijzen zijn er simpelweg niet. Bij de GGD wordt standaard gevraagd of een getest iemand de voorgaande twee weken in het buitenland is geweest. Daaruit bleek dat bij de 70.000 positief geteste personen sinds 6 juli er 1.190 opgaven dat ze in Spanje waren geweest en 1.100 in Zuid-Frankrijk wat de hoogste aantallen zijn wat betreft vakantielanden. 

Het probleem daarbij is echter dat dit niets wil zeggen want er zijn personen bij die positief getest worden maar al weken terug zijn van hun verblijf in het buitenland en het virus net zo goed konden oplopen in Nederland. Ook zegt dit niets over feestende jongeren want de leeftijden van deze personen zijn niet bekend gemaakt.

Nederland heeft ondanks adviezen van het OMT niet alle inkomende personen geregistreerd, iets wat bij het verkeer over weg moeilijk is maar via vliegvelden makkelijk te doen was. Die gegevens hadden meer inzicht kunnen bieden over waar de besmetting eventueel plaats had kunnen vinden en had daarnaast het bron- en contactonderzoek vergemakkelijkt.

Precies om die reden moeten alle reizigers die Spanje via vliegvelden binnenkomen zich registreren en gegevens achter laten via de speciale website. Die gegevens worden gecontroleerd na aankomst in Spanje en kunnen eventueel gebruikt worden bij het bron- en contactonderzoek, iets wat ook gebeurd is deze zomer.

Helaas wordt dus nu door het RIVM een beeld geschapen dat het buitenland en dan met name het genoemde Spanje en Zuid-Frankrijk die boemannen zijn en dat het in die landen niet pluis is. Want weliswaar schrijft men nu over Spanje en Frankrijk waar men inderdaad veel problemen heeft met het coronavirus, over de ruim 800 besmettingen die zijn ontstaan na een bezoek aan Duitsland hoor je niets.