Rechter keurt eerste helikoptervluchten met mountainbikers goed in de Pyreneeën van Aragón

Rechter keurt eerste helikoptervluchten met mountainbikers goed in de Pyreneeën van Aragón
Beeld: Altitude Helibike & Ski / facebook

Rechter keurt eerste helikoptervluchten met mountainbikers goed in de Pyreneeën van Aragón

Deze week delfde de DGA (Gobierno de Aragón) het onderspit tegen het bedrijf Altituderides. Die laatste wil mountainbikers per helikopter droppen op de top van de bergen, zodat ze zelf helemaal naar beneden kunnen fietsen. Helibike, zo heet die bijzondere trend in het Engels.

De problematiek rond Altituderides gaat al een paar jaar terug. Het bedrijf wil fietsers droppen op de hoogste toppen, zodat ze zich vervolgens een weg naar beneden kunnen banen met hun mountainbikes. De DGA (overheid van Aragón) klaagde het bedrijf aan. Volgens hen is de impact op het leefmilieu mogelijk niet te onderschatten. Altituderides ging in de tegenaanval en haalt nu haar slag thuis in de rechbank.

Altituderides kreeg van de rechter toestemming elk jaar tussen 1 juli en 30 november te vliegen naar de Punta Suelza (Bielsa), de Peña Blanca (Plan), de Colladeta del Ibón de Plan (Saravillo) en de Sierra Negra (Castejón de Sos). Nochtans maken heel wat diensten zich zorgen om de precieze impact op het leefmilieu. 

In 2021 wilde het departement van landbouw, veehouderij en leefmilieu Altituderides nog een boete van 240.000 euro opleggen omdat ze zonder toestemming opereerden. De nieuwe regering van Aragón wil dergelijke activiteiten echter zo veel mogelijk aanmoedigen.

Praktijken als Helibike en Heliski (waarbij skiërs uit een helikopter worden gedropt) blijven problematisch. In het geval van de Helibikes verstoren zij mogelijk niet alleen de natuur op grote hoogte, fietsers brengen ook vaak schade toe aan eeuwenoude wandelpaden. De strijd in de bergen tussen business en natuurbehoud gaat voorlopig onverminderd verder. Al ziet het ernaar uit dat de huidige regering van Aragón vooral de zakenwereld ondersteunt.

Ga naar de inhoud