skip to Main Content
Meer dan 15 grote en tientallen tot honderden kleine bedrijven verlaten Catalonië maar.. (2017)

Meer dan 15 grote en tientallen tot honderden kleine bedrijven verlaten Catalonië maar.. (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Catalonië heeft de laatste dagen te maken met een ware exodus van bedrijven en wat voor de Catalaanse regio erger is, kapitaal en belastinginkomen. Gezien de sociale en politieke onrust in de autonome deelstaat over een mogelijke unilaterale afscheiding van Spanje kunnen veel grote beursgenoteerde bedrijven en banken het tegenover hun aandeelhouders en investeerders niet meer maken om in Catalonië te blijven en besluiten ze hun fiscaal hoofdkantoor, dus niet de kantoren zelf, te verplaatsen naar steden buiten Catalonië. Ook veel kleinere bedrijven zijn reeds vertrokken uit Catalonië of denken daar serieus over na.

Veel mensen denken dat grote bedrijven en banken zoals Caixabank, Banco Sabadell, Gas Natural Fenosa hun hele hebben en houwen uit Catalonië hebben weggehaald maar dat is niet zo. Deze banken en bedrijven hebben nu voorlopig alleen hun fiscale hoofdkantoor verplaatst naar steden zoals Madrid, Valencia, Alicante en Palma (de Mallorca). Dat houdt in dat fiscaal gezien deze bedrijven en banken niet meer in Catalonië zijn en daar dus ook niet meer het grootste deel van de belastingen afdragen, een groot gemis aan inkomsten voor Catalonië die daar uiteraard wel op gerekend had.

Fiscale verhuizing

Daarnaast geven veel bedrijven al aan dat de verhuizing van het fiscale hoofdkantoor slechts “tijdelijk” van aard is en men van plan is terug te keren naar Catalonië zodra de sociale en politieke situatie onder controle is. Hieronder bevinden zich Gas Natural Fenosa en ook alle onderdelen van de Caixa (Caixabank, La Caixa, Fundacion Caixa etc) en ook het waterbedrijf Aigües de Barcelona die naar Madrid verhuist. De bankgebouwen en kantoren met al hun medewerkers blijven gewoon operationeel in Catalonië alleen het sociale en fiscale gedeelte is verhuist. Buiten mogelijke financiële gevolgen hebben de verhuizingen ook het imago van een zelfstandig en sterk Catalonië verzwakt, immers als grote Catalaanse bedrijven en banken er al geen vertrouwen in hebben, hoe moet dat dan met de mensen in Catalonië zijn.

De Catalaanse autoriteiten en separatisten beschuldigen de Spaanse overheid ervan de grote Catalaanse bedrijven uit Catalonië onder druk te hebben weggetrokken. Sterker nog, men heeft de regels zo aangepast dat bedrijven en banken via een express decreet Catalonië in een kort tijdsbestek kunnen verlaten. Of dat gedaan is om de Catalaanse autoriteiten een hak te zetten of om de economische stabiliteit te waarborgen is niet bekend maar daar zullen ongetwijfeld meerdere meningen over zijn.

Overige bedrijven

Andere bedrijven zoals biotechnisch bedrijf Oryzon, textielbedrijf Dogi, winkelketen Naturhouse (een van de eerste bedrijven die weg ging), de techneut Eurona, investeerders bank Mediolanum en de credietbank Arquia Banca hebben naast vele andere bedrijven daadwerkelijk hun hele hebben en houwen opgepakt en verplaatst naar Madrid en andere steden buiten Catalonië, De kans dat deze terugkomen is klein. Dit rijtje van vertrekkende bedrijven kan nog veel langer gaan worden wanneer het Catalaanse parlement de afscheiding aan zal kondigen.

Mogelijke verhuizing

Veel kleine en grote bedrijven hebben al aangegeven te besturen wat ze gaan doen als het zover is waarbij men slechts 24 uur nodig heeft om de verhuizing in orde te maken. Hieronder bevinden zich de Cava makers Freixenet en Codorniu, verzekeraar Catalana Occidente en Renta Corporación, Abertis (tolwegen) en de grootste uitgeverij van Spanje Planeta. Er wordt ook veel geschreven over de SEAT fabriek in Martorell maar deze hebben officieel, net zoals het hoofdkantoor van de Lidl supermarkten, nog geen standpunt ingenomen, er zijn alleen geruchten net zoals over Amazon en vele andere bedrijven. Er wordt dus veel gespeculeerd over het vertrek van bedrijven uit Catalonië.

Catalaanse CUP partij wil een boycot

De Catalaanse politieke formatie Candidatura d’Unitat Popular (CUP) is een linkse catalanistische politieke partij die samen met Junts Pel Si in het Catalaanse parlement zit en de katalysators zijn van het onafhankelijkheidsproces. Deze partij heeft nu om een boycot gevraagd van bedrijven en banken als La Caixa, Caixabank, Banco Sabadell en de BBVA vanwege het feit dat ze Catalonië willen verlaten en dus gezien kunnen worden als verraders van het proces. De CUP vraagt of de Catalanen met andere banken kunnen gaan werken en hun rekeningen te verplaatsen terwijl de politieke partij voorstanders zijn van een grote Catalaanse bank.

Spanjaarden roepen op tot boycot

Net zoals de CUP partij een boycot wil op bedrijven die Catalonië verlaten willen veel Spanjaarden een boycot op artikelen die uit Catalonië komen en bedrijven die het afscheidingsproces steunen. Hieronder bevinden zich Gallina Blanca (soep etc.), Cacaolat (chocolademelk etc) beiden eigendom van de Catalaanse familie Carulla die het proces actief steunen. Bedrijven als Vertix, DKV Seguros, SERHS, supermarktketens Bonpreu en Esclat, melkproducten producent Ato etc. Het is een hele lange lijst van voorstanders van een onafhankelijk Catalonië die veel verschillende merken en producten hebben of actief zijn in heel Spanje. Sommige supermarkten zeggen dat ze al hebben gemerkt dat Catalaanse producten minder verkopen, iets wat ook cava producent Codorniu al jaren merkt omdat ze volgens velen super separatistisch zijn.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. De CUP had het er al over dat bij een onafhankelijkheidsverklaring ook tijdelijk inperking van het kapitaalverkeer inhoudt (dus dat je maar een paar tientjes mag opnemen per dag, niets naar het buitenland mag overmaken, en dergelijke). En dat uit de mond van een anarchistische anti-systeempartij… Gelukkig zal de overheid bij een onafhankelijkheidsverklaring gewoon ingrijpen, maar het is te zot voor woorden dat het al zo ver is gekomen dat een anarchistische anti-systeempartij kans heeft om een regio onafhankelijk te verklaren en daar te willen regeren.

 2. Als wij klagen over Brussel, is het goed om te beseffen, dat deze bedrijven Catalonië verlaten ,omdat zij de voordelen van Brussel niet willen missen.
  De puur financiële gevolgen voor Catalonië zijn overigens minder groot dan wordt verkondigd. Je moet dat vergelijken met b.v. Heineken in Nederland, die in Nederland belasting betaalt over zijn Nederlandse activiteiten, waaronder het hoofdkantoor. De buitenlandse Heinekenbedrijven betalen belasting in de betreffende vestigingslanden. Caixabank zal uitsluitend extra in Spanje gaan betalen voor zijn hoofdkantooractiviteiten, terwijl de bank etc.- activiteiten in Catalonië gewoon in Catalonië belastbaar blijven. Zo werkt het internationale bbelastingrecht nu eenmaal.

 3. De Catalaanse patronal heeft vandaag bekend gemaakt dat reeds honderden bedrijven hun zetel buiten Catalonië verplaatst hebben. In harde woorden beschuldigt hij de regering van Bergpiek dat Catalonië zelfs op een insolventie afstevent. Eens kijken of deze waarschuwing de boel in beweging zet richting afblazen.

 4. Ik woon nu pas 6 maanden permanent in Catalonië, maar heb voor de zekerheid mijn geld ( onze onderneming verkocht in NL) toch maar voor de zekerheid weer in NL geparkeerd.

  1. Lijkt me zeer verstandig gezien het bovenstaande nieuws van de patronal.

 5. Ook gelezen dat veel particulieren hun bankrekening verplaatsen naar steden buiten Catalonië, in het vooruitzicht van….

 6. Maar eens kijken of de grenscontroles vanavond al ingevoerd zijn.

  1. Denk maar aan de brexit…dit heeft in verhouding natuurlijk niet dezelfde impakt. Heel Catalonie heeft nog x…maal minder inwoners als London of een andere grootstad in de Uk.
   Trouwens, en dat is geen verwijt naar uw site, maar ik heb tot nu toe nog nergens, ook in Spaanse en c
   Catalaans media, kunnen lezen hoe de comunidades gefinanciert wordenen waarover ze zelf kunnen beslissen……
   Volgens mij weet de gemiddelde
   Catalaan dat zelf niet…..net als de brexitstemmer een tijdje geleden.
   Manipulatie noem ik dat…..
   Overal ter wereld en in diverse conflikten vinden we allen dat dialoog en niet het geweld een oplossing kan bieden.
   En nu in Spanje gaat dat opeens niet meer. Politiegeweld is de beide partijen niet vreemd, en manipulatie in media en pers ook niet.
   Maar beiden weten wel NIET wat emotional intelligence is…Trouwens de rest van de wereld ook niet.
   Graag geen opmerkingen over schrijfstijl en fouten…vind ik heel ongepast…..

   1. @Nicole; Als je nu eerst eens je standpunten fatsoenlijk op papier zet dan kunnen we daarna eens kijken wat je mening nu eigenlijk is. Want door de gebruikte schrijfstijl is er weinig gebak van te maken….

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken