menu: rubrieken, zoeken & meer

Mobiele roaming zonder extra kosten binnen de EU wordt verlengd tot 2032

Mobiele roaming zonder extra kosten binnen de EU wordt verlengd tot 2032
Beeld: 123rf

Mobiele roaming zonder extra kosten binnen de EU wordt verlengd tot 2032

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Europees Parlement heeft op donderdag een overeenkomst bereikt met het voorzitterschap van de Raad wat betreft de verlenging met tien jaar van de regels die Europeanen in staat stellen om overal in de Europese Unie te bellen en te internetten zonder extra roamingkosten. Deze vrijstelling loopt in principe volgend jaar (2022) af maar er is nu een overeenkomst om deze regeling nog een decennium (10 jaar) te behouden tot 2032. Het voorlopige akkoord moet nog worden goedgekeurd door de Raad en het volledige Europees Parlement.

Sinds juni 2017 kunnen EU-ingezetenen in de 27 EU-landen het mobiele internetverkeer gebruiken alsof ze in hun eigen land zonder extra kosten. Ben je dus op reis in een ander EU-land, dan hoef je niet extra te betalen om daar jouw mobiele telefoon te gebruiken. Dat wordt ‘roam like at home’ of in het Nederlands ‘roaming tegen thuistarief ’ genoemd. Je belt (naar mobiele en vaste nummers), verstuurt sms’jes en gebruikt data voor binnenlandse tarieven. Je betaalt hiervoor dus evenveel als in eigen land.

Die verordening werd destijds voor een proefperiode van vijf jaar aangenomen en moet in 2022 eindigen. Maar de proef met het gratis roaming is goed verlopen en dus heeft men deze met nog eens 10 jaar verlengd tot 2032. Er komen echter wel enkele verbeteringen zoals dat mobiele telefoonproviders niet de mobiele internetsnelheid mogen verlagen van bijvoorbeeld 4G naar 3G om zo op kosten te besparen. De kwaliteit van de verbinding in het buitenland moet voor alle EU-ingezetenen dus hetzelfde blijven als in eigen land (indien technisch mogelijk). 

Wat is roaming?

Roaming is bedoeld voor als je jouw mobiele telefoon af en toe ook wilt gebruiken buiten het land waar je woont of waarmee je een duurzame band hebt, bijvoorbeeld omdat je er werkt of studeert. Zolang je thuis meer tijd doorbrengt dan in het buitenland, of zolang je jouw mobiele telefoon meer thuis gebruikt dan in het buitenland, wordt dit gezien als een ‘redelijk gebruik’ van roamingdiensten. Je betaalt elders in de EU dan evenveel voor jouw gesprekken, sms’jes en dataverbruik als thuis.

Zodra je de grens overgaat, moet je een sms’je van je provider krijgen om je erop te wijzen dat je aan het roamen bent en om jou te herinneren aan de regels inzake redelijk gebruik. 

Maar als je jouw mobiele telefoon permanent in het buitenland gebruikt, bijvoorbeeld als je naar het buitenland verhuist en jouw simkaart uit je eigen land blijft gebruiken, mag jouw provider jou extra kosten voor roaming in rekening brengen. Maar ook hiervoor gelden op grond van het beleid inzake redelijk gebruik maxima. Meer informatie kun je HIER lezen op de website van de Europese Unie (Nederlands).