skip to Main Content
De oorsprong van de naam Torremolinos
Turismo Torremolinos

De oorsprong van de naam Torremolinos

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MÁLAGA – De kustplaats Torremolinos gelegen aan de Costa del Sol in de provincie Málaga is bij de Nederlandse en Belgische toerist bekend als een drukke en gezellige badplaats. Wat veel mensen echter niet weten is waar de naam Torremolinos vandaan komt. Daarom een korte uitleg van de betekenis van de naam van deze populaire badplaats.

De plaats die nu bekend staat als Torremolinos heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot aan de prehistorie maar daar gaan we het nu niet over hebben. Wat we wel willen uitleggen is de naam van de gemeente en waar die vandaan komt. De naam heeft alles te maken met de molens en de aanvallen vanuit zee.

De eerste keer dat de naam Torremolinos geschreven ergens verschijnt is in het jaar 1748, op een kaart van politicus Riojan, markies de la Ensenada. De naam verwijst naar het grote aantal watermolens wat langs de kust te vinden was. Ook wordt de uitkijktoren vermeld. De watermolens werden gebruikt voor de maalindustrie.

De enige molen die nu nog te zien is, is de gerestaureerde Molino de Inca en diverse resten van andere molens zoals die van de Molino de Batán, Molino del Moro en Molino de Cea.

In de tijd van de Moorse bezetting kreeg deze plaats de naam Molina. Nadat de Katholieke Koningen het land hadden veroverd besloot men een verdedigingstoren te bouwen om de aanvallen vanuit Afrika te voorkomen. Die toren werd gebouwd rond 1300 en kreeg de naam Torre de los Molinos en enkele jaren later de naam Pimentel, de naam van een in die tijd bekende generaal.

De toren is 12 meter hoog en bestaat uit twee verdiepingen met gaten van waaruit men niet alleen de zee en de kust in de gaten kon houden maar ook eventueel kon schieten als dat nodig was.

Deze toren is uiteindelijk wat de naam Torremolinos heeft gevormd maar ondanks de geschiedenis van deze voor de stad zo belangrijke toren, is de staat waarin deze verdedigingstoren zich nu bevindt niet echt goed waarbij de toren aan de binnenkant en buitenkant zwaar beschadigt is. De toren, is gelegen aan de Cuesta del Tajo richting het Bajondillo strand en is dus op dit moment niet te bezoeken.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. Spanje is een land met een diepe en lange geschiedenis en er zijn vele heersers geweest die allemaal in meer of mindere mate hun nalatenschap hebben achtergelaten in het landschap. Torens, forten, kastelen, paleizen, maalderijen, bruggen, (romeinse-)wegen, tuinen en landschappen.
  Toen wij in het noorden nog een direnhuiden rondliepen in het moeras en mekaar met een knots de hersens insloegen waren er hier in Spanje al echte ‘beschavingen’ aanwezig met architectuur, kunst etc.
  Helaas bestaat er in dit land nog veel te weinig belangstelling (en dus geld) in de eigen geschiedenis. Daardoor staan vele overblijfselen van de oudheid gewoon weg te rotten of te kwijnen.
  En dat terwijl men altijd naar alternatieven op zoek is voor het ‘zon, zee en strand’ toerisme.
  Eén van de problemen is ook vaak dat als een monument of park éénmaal is opgeknapt men er daarna geen geld meer voor overheeft om het ook te onderhouden. En ja, dat gaat het weer achteruit…

  Ik hou van dit land vanwege zijn vele oudheidkundige bouwwerken en rijke geschiedenis maar soms staat het huilen je nader dan het lachen bij het zien van veel zaken die teloorgaan gewoon omdat het niemand iets kan schelen….

  1. 100% eens met de mening en zienswijze van Rudy R. De schatten uit het verleden zouden gekoesterd moeten worden,nu en later.

 2. .En nog een Torre… : waar komt de naam Torrelavega )Cantabria-N.Spanje) vandaan? Ook een uitkijktoren tegen de Moren geweest ?

 3. De plaatsnamen met Torre (toren) erin zijn legio langs de zuid en levante kust van Spanje. Deze torens vormden inderdaad in de tijd na de Moren een verdedigingslinie waarbij bij zicht van piraten uit Tanger (meestal) een vuur en rooksignaal werd afgegeven naar de volgende toren die meestal op zo een 3 a 4 km verderop stond zodat de bevolking zich uit de voeten konden maken of zich verschansen in vestingen tegen de plunderaars. Zo onstonden ook de namen Torrevieja (oude toren). Torre de la Horadada(toren met een klok), etc. Meeste torens zijn verdwenen maar resten zijn vaak te zien als men langs de kust rijdt.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken