menu: rubrieken, zoeken & meer

Mondkapjes in vliegtuigen en bij vliegvelden binnen de EU niet meer verplicht maar in Spanje nog wel

Mondkapjes in vliegtuigen en bij vliegvelden binnen de EU niet meer verplicht maar in Spanje nog wel
Beeld: 123rf

Mondkapjes in vliegtuigen en bij vliegvelden binnen de EU niet meer verplicht maar in Spanje nog wel

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op woensdag hebben het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) verplichting voor het dragen van een mondkapje in een vliegtuig tijdens het reizen en in de vliegvelden voor en na het vliegen afgeschaft. Dat geldt vanaf 16 mei alleen binnen de Europese Unie maar dit geldt niet als je vliegt naar of vanaf een bestemming/land waar het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer verplicht is, zoals op dit moment Spanje.

Ondanks dat het EASA en ECDC gezamenlijk een persbericht hebben uitgegeven waarin staat dat zij het dragen van een mondkapjes in een vliegtuig en bij de vliegvelden niet meer nodig vinden vanwege de huidige epidemiologische situatie, raden beide Europese instanties het dragen van mondkapjes nog wel aan. Met deze versoepeling die op 16 mei ingaat hopen beide instanties dat er weer meer mensen zullen gaan vliegen.

De uitzondering op deze Europese mondkapjes-versoepeling is dat als in een EU-land het dragen van een mondkapje verplicht is in het openbaar vervoer, het dragen van een mondkapje in het vliegtuig en mogelijkerwijs ook in het vliegveld voor en na het vliegen wel verplicht blijft. 

Dat is op dit moment het geval in Spanje . Met andere woorden, voorlopig (totdat er meer nieuws is) zal het mondkapje verplicht blijven in het vliegtuig wanneer je naar en vanuit Spanje vliegt. Voor en na het vliegen in het vliegveld is het dragen van een mondkapje in Spanje niet meer verplicht. Verder is deze mondkapjesplicht aan boord van een vliegtuig ook afhankelijk van het beleid van de luchtvaartmaatschappijen. 

Corona-regels Spanje

Op dit moment gelden in Spanje nog maar weinig corona-regels behalve het verplichte mondkapje in o.a. apotheken, fysiotherapeuten, tandartsen, seniorencentra, bejaardenhuizen, ziekenhuizen, medische centra en alle vormen van openbaar vervoer (bus, trein, metro, tram, taxi) inclusief vliegtuigen. Bij de stations en in het vliegveld hoef je geen mondkapje meer te dragen maar het wordt nog steeds aangeraden om dat wel te doen, zoals we HIER uitgebreid omschrijven.

Daarnaast is het in Spanje op dit moment nog steeds verplicht om vanaf 12 jaar een digitaal EU-covidcertificaat te hebben om het land in te mogen reizen. Daarop wordt gecontroleerd bij de vliegvelden in Spanje. Het digitaal EU-covidcertificaat geeft aan of iemand volledig gevaccineerd is OF een negatief testresultaat heeft OF een bewijs van herstel van Covid-19 heeft. Dat hebben we HIER uitgebreid omschreven.