Veroorzaker bosbrand Gran Canaria aangehouden (UPDATE)

Europa Press
Beeld: Europa Press

LAS PALMAS – Terwijl de brandweer met tientallen voertuigen, brandweerlieden, militairen en blushelikopters en vliegtuigen nog bezig is om een bosbrand in het centrum van het eiland Gran Canaria te bestrijden, heeft de politie de vermoedelijke veroorzaker aangehouden. Het gaat om een 55-jarige inwoner van Telde die waarschijnlijk aan het lassen was waarna de vonken de grote brand veroorzaakten.

Op het moment van schrijven is er meer dan 900 ha natuur verwoest in de gemeenten Artenara, Tejeda en Gáldar op het Canarische Eiland Gran Canaria. Zoals de website van RTVE omschrijft was de verdachte bezig met laswerkzaamheden bij zijn woning in de gemeente Telde nabij de GC-21 weg bij Las Peñas. 

UPDATE: Zondagmiddag werd bekend dat er inmiddels meer dan 1.000 ha natuur is verwoest. Er zijn volgens getuigen ook enkele woningen door het vuur verwoest. Er zijn meer dan 500 mensen geëvacueerd. De natuur- en bosbrand is nog niet onder controle want de wind heeft afgelopen nacht en zondag overdag het vuur nieuw leven ingeblazen.

Direct nadat rond 12.20 uur zaterdagmiddag de melding binnenkwam bij de politie kwam men in actie. Ondanks het snel optreden van de meer dan 100 brandweerlieden kon men niet voorkomen dat er 102 ha natuur werd verwoest. 

Gedurende de nacht van zaterdag op zondag kwamen er nieuwe brandhaarden bij en verspreidde de vlammenzee zich richting de bossen. In eerste instantie meende men dat het vuur onder controle was maar door weersomstandigheden kwam er nieuw leven in de natuur- en bosbrand waardoor er nu 900 ha natuur verwoest is.

Inwoners in zo’n twaalf woningen in de wijken Tablado en las Peñas in de gemeente Gáldar zijn door de politie uit voorzorg geëvacueerd. Ook verschillende inwoners van de gemeente Artenara moesten hun woningen verlaten vanwege de oprukkende vlammenzee.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
3 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

wat een drama door zo’n domkop.
wat moet je nou doen met een -op die plek- lassende domkop?
voorlichten?
nee: beter bewuster OPVOEDEN.
afgelopen week zie ik -in auto- op de Veluwe een achteloos naar buiten gegooide brandende peuk vonken!!! ‘k houd m’n hart vast.
gelukkig daarna geen brandmelding.
onopgevoede boerenlul(lin)?

De vermoedelijke dader werd gearresteerd die zich beroept op het nemen van de “voorzorgsmaatregelen nemen” voor deze periode. Dat wil dus zeggen dat hij wel degelijk voorzorgsmaatregelen heeft genomen.
Men kan dus de vraag stellen of deze voorzorgsmaatregelen dan wel voldoende waren en best eens herzien worden. Natuurlijk primeert het gezond verstand.

Inmiddels is er code geel voor harde wind en wordt het prachtige Tamadaba bedreigt.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.