Veroorzaker bosbrand Gran Canaria aangehouden (UPDATE)

Europa Press
Beeld: Europa Press

LAS PALMAS – Terwijl de brandweer met tientallen voertuigen, brandweerlieden, militairen en blushelikopters en vliegtuigen nog bezig is om een bosbrand in het centrum van het eiland Gran Canaria te bestrijden, heeft de politie de vermoedelijke veroorzaker aangehouden. Het gaat om een 55-jarige inwoner van Telde die waarschijnlijk aan het lassen was waarna de vonken de grote brand veroorzaakten.

Op het moment van schrijven is er meer dan 900 ha natuur verwoest in de gemeenten Artenara, Tejeda en Gáldar op het Canarische Eiland Gran Canaria. Zoals de website van RTVE omschrijft was de verdachte bezig met laswerkzaamheden bij zijn woning in de gemeente Telde nabij de GC-21 weg bij Las Peñas. 

UPDATE: Zondagmiddag werd bekend dat er inmiddels meer dan 1.000 ha natuur is verwoest. Er zijn volgens getuigen ook enkele woningen door het vuur verwoest. Er zijn meer dan 500 mensen geëvacueerd. De natuur- en bosbrand is nog niet onder controle want de wind heeft afgelopen nacht en zondag overdag het vuur nieuw leven ingeblazen.

Direct nadat rond 12.20 uur zaterdagmiddag de melding binnenkwam bij de politie kwam men in actie. Ondanks het snel optreden van de meer dan 100 brandweerlieden kon men niet voorkomen dat er 102 ha natuur werd verwoest. 

Gedurende de nacht van zaterdag op zondag kwamen er nieuwe brandhaarden bij en verspreidde de vlammenzee zich richting de bossen. In eerste instantie meende men dat het vuur onder controle was maar door weersomstandigheden kwam er nieuw leven in de natuur- en bosbrand waardoor er nu 900 ha natuur verwoest is.

Inwoners in zo’n twaalf woningen in de wijken Tablado en las Peñas in de gemeente Gáldar zijn door de politie uit voorzorg geëvacueerd. Ook verschillende inwoners van de gemeente Artenara moesten hun woningen verlaten vanwege de oprukkende vlammenzee.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

3
Reageer op dit artikel

2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
flip

wat een drama door zo’n domkop.
wat moet je nou doen met een -op die plek- lassende domkop?
voorlichten?
nee: beter bewuster OPVOEDEN.
afgelopen week zie ik -in auto- op de Veluwe een achteloos naar buiten gegooide brandende peuk vonken!!! ‘k houd m’n hart vast.
gelukkig daarna geen brandmelding.
onopgevoede boerenlul(lin)?

Michel

De vermoedelijke dader werd gearresteerd die zich beroept op het nemen van de “voorzorgsmaatregelen nemen” voor deze periode. Dat wil dus zeggen dat hij wel degelijk voorzorgsmaatregelen heeft genomen.
Men kan dus de vraag stellen of deze voorzorgsmaatregelen dan wel voldoende waren en best eens herzien worden. Natuurlijk primeert het gezond verstand.

Anoniem

Inmiddels is er code geel voor harde wind en wordt het prachtige Tamadaba bedreigt.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.