Aantal vogels waaronder de huismussen wordt steeds minder in Spanje

Aantal vogels waaronder de huismussen wordt steeds minder in Spanje
Beeld: Wikimedia

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Wist je dat meer dan helft van de huismussen in Spanje verdwenen is de laatste 30 jaar? Wist je ook dat dit niet de enige vogelsoort is waarvan er steeds minder voorkomen in het land? Het valt veel mensen steeds meer op dat als men door een stad of dorp loopt er steeds minder vogels te zien en horen zijn. Uiteraard ligt het eraan waar je loopt maar over het algemeen is er een flinke afname in verschillende soorten vogels.

Bij een vogelsoort is dat, net zoals in andere landen zoals Nederland en België, het meeste te merken. Het gaat hier om de “gorriones” ofwel de “passer domesticus” die beter bekend is onder de naam huismus. Deze kleine zangvogel vormt samen met een dertigtal andere mussensoorten zoals de ringmus het geslacht Passer. De huismus in Spanje was de enige vogelsoort die vele malen meer dan het aantal menselijke inwoners van het land voorkwam met zo’n 160 miljoen exemplaren. Dat aantal is echter schrikbarend teruggenomen met volgens SEO/Birdlife minstens 60% de afgelopen 30 jaar.

Milieu

Deze achteruitgang van het aantal huismussen is met name te merken in de steden waar de luchtverontreiniging ervoor zorgt dat de vogels er niet meer willen en kunnen leven. De slechte lucht maar ook het drinken van vervuild water hebben er in de steden voor gezorgd dat er vele miljoenen minder huismussen zijn te vinden. Andere oorzaken van het vertrek van de huismussen is een andere huizenbouw en andere tuin- en stedelijke inrichtingen.

Ook hebben huismussen minder te eten doordat er efficiëntere oogst-, opslag- en transportmethoden (minder verspilling graan) zijn of het gebruik van het gebruik van insecticiden en stoffen als MTBE in de loodvrije benzine (waardoor er minder insecten zijn) zijn toegenomen. In Spanje komt daar nog bij dat er veel straatkatten zijn waardoor er een toename is van de predatie.

Soorten

De “gorriones” ofwel huismussen zijn echter niet de enige vogels waarvan er minder te vinden zijn in Spanje, ook het aantal “codornices” ofwel kwartels is met de helft gereduceerd. Iets wat ook geldt voor de “alimoche” ofwel aasgier welke de kleinste giersoort van Europa is en de “sison comun” ofwel de kleine trap welke voor SEO/Birdlife de vogel van het jaar 2017 is/was.

Jacht

In Spanje worden elk jaar op illegale wijze zo’n 2 miljoen vogels gedood. Dat gebeurt vanwege de jacht door de vogels dood te schieten, vanwege de sport, voor consumptie of simpelweg omdat men dit als traditie ziet in Spanje. De meest bedreigde of opgejaagde vogels zijn de watervogels waarvan er elk jaar tussen de 103.000 en 405.000 gevangen of gedood worden.

In sommige landen zoals Frankrijk heeft men maatregelen genomen en is het doden van bepaalde soorten vogels niet meer toegestaan. Wordt iemand wel gepakt dan kan de jager boetes krijgen tot 300.000 euro. In Spanje is men helaas nog niet zo ver met het nemen van efficiënte maatregelen om vogels meer te beschermen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

8
Reageer op dit artikel

6 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Evert

Insecten zijn juist de laatste 20 jaar enorm toegenomen. Veel meer vliegen en muggen van allerlei soorten hier aan de zuidkust. Het stikt hier dan ook van de vogels, van klein tot zeer groot. Mischien is dit in de grote steden anders. Wellicht worden daar ook proeven met 5G gehouden, zoals @Harm zegt?

Wuyts herman

Over de huismusssen , ik woon in de regio Mojacar , daar zijn er elk jaar meer en meer huismussen , ze zijn hier in de jaren nog toegenomen . Mijn tiun zit er vol van en op de terrassen wordt er welig gepikt van de kruimeltjes aan de tafel . Ze zijn zelfs zeer tam en niet schuw om aan de broodjes op de tafels te komen pikken . Groetjes , ik ben vogel liefhebber . Herman

Harm

Lees juist vandaag dat er in Den Haag veel dode vogels en dan vooral spreeuwen zijn de laatste tijd . En men denk dat dit komt door het uittesten van G5 . Zou straling iets met minder vogels te maken hebben

Rob

Ze vliegen en huppen hier vrolijk rond. Heb totaal niet de indruk dat het terug loopt. Hoor dit ook al jaren, net als in NL. Maar van heel veel mussen naar veel mussen is inderdaad een teruggang. Echter niet eentje waar ik wakker van lig.

Manolo

Ik woon hier naast een parkje waar veel mussen zijn die hier op het dak vergaderen, dat moet heel belangrijk zijn zo te horen en ik vind het een vrolijk geluid. Ik geef ze dan ook elke morgen broodkruimels. Half augustus, toen het heet werd waren ze ineens, in een dag, vrijwel allemaal verdwenen. Andere plek? Dood? Ik weet het niet. Er zitten er nu weer een aantal, maar niet zoals eerst. In Amsterdam waar ik woonde was het veel erger. Daar waren veel mussen op de gracht maar de laatste jaren dat ik er woonde geen enkele meer. Totaal… Lees verder »

Juan74

Ik las inderdaad ook ergens dat de huismus uit het Nederlandse straatbeeld is verdwenen.
Kom er alleen te weinig om het zelf te zien, maar als het zo is, dan is dat wel opvallend.
Vroeger waren er toch enorm veel van in Nederland….?

Rob

Ik denk dat ze de botheid van die Nederlanders zat zijn. Waarschijnlijk naar Duitsland en Waterloo vertrokken, ???

Michel

MTBE (Methyl-tert-butylether) is een ontvlambare, kleurloze vloeistof die gemakkelijk in water oplost. MTBE is een brandstofoxygenaat en wordt bijna uitsluitend gebruikt als brandstofadditief. Deze wordt toegevoegd om het zuurstofgehalte van benzine te verhogen waardoor de benzine beter verbrandt en de schadelijke emissies van voertuigen verlaagd en vervuiling verminderd. In de open lucht wordt MTBE snel afgebroken tot andere chemische verbindingen, waarbij de helft van de MTBE al snel verdwijnt na 4 uur. Het in contact komen met hoge concentraties MTBE kan schadelijk zijn. Sinds 2005 wordt MTBE niet in significante hoeveelheden in de benzine-industrie gebruikt maar werd er overgeschakeld naar… Lees verder »

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.