Aantal vogels waaronder de huismussen wordt steeds minder in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Aantal vogels waaronder de huismussen wordt steeds minder in Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Wist je dat meer dan helft van de huismussen in Spanje verdwenen is de laatste 30 jaar? Wist je ook dat dit niet de enige vogelsoort is waarvan er steeds minder voorkomen in het land? Het valt veel mensen steeds meer op dat als men door een stad of dorp loopt er steeds minder vogels te zien en horen zijn. Uiteraard ligt het eraan waar je loopt maar over het algemeen is er een flinke afname in verschillende soorten vogels.

Bij een vogelsoort is dat, net zoals in andere landen zoals Nederland en België, het meeste te merken. Het gaat hier om de “gorriones” ofwel de “passer domesticus” die beter bekend is onder de naam huismus. Deze kleine zangvogel vormt samen met een dertigtal andere mussensoorten zoals de ringmus het geslacht Passer. De huismus in Spanje was de enige vogelsoort die vele malen meer dan het aantal menselijke inwoners van het land voorkwam met zo’n 160 miljoen exemplaren. Dat aantal is echter schrikbarend teruggenomen met volgens SEO/Birdlife minstens 60% de afgelopen 30 jaar.

Milieu

Deze achteruitgang van het aantal huismussen is met name te merken in de steden waar de luchtverontreiniging ervoor zorgt dat de vogels er niet meer willen en kunnen leven. De slechte lucht maar ook het drinken van vervuild water hebben er in de steden voor gezorgd dat er vele miljoenen minder huismussen zijn te vinden. Andere oorzaken van het vertrek van de huismussen is een andere huizenbouw en andere tuin- en stedelijke inrichtingen.

Ook hebben huismussen minder te eten doordat er efficiëntere oogst-, opslag- en transportmethoden (minder verspilling graan) zijn of het gebruik van het gebruik van insecticiden en stoffen als MTBE in de loodvrije benzine (waardoor er minder insecten zijn) zijn toegenomen. In Spanje komt daar nog bij dat er veel straatkatten zijn waardoor er een toename is van de predatie.

Soorten

De “gorriones” ofwel huismussen zijn echter niet de enige vogels waarvan er minder te vinden zijn in Spanje, ook het aantal “codornices” ofwel kwartels is met de helft gereduceerd. Iets wat ook geldt voor de “alimoche” ofwel aasgier welke de kleinste giersoort van Europa is en de “sison comun” ofwel de kleine trap welke voor SEO/Birdlife de vogel van het jaar 2017 is/was.

Jacht

In Spanje worden elk jaar op illegale wijze zo’n 2 miljoen vogels gedood. Dat gebeurt vanwege de jacht door de vogels dood te schieten, vanwege de sport, voor consumptie of simpelweg omdat men dit als traditie ziet in Spanje. De meest bedreigde of opgejaagde vogels zijn de watervogels waarvan er elk jaar tussen de 103.000 en 405.000 gevangen of gedood worden.

In sommige landen zoals Frankrijk heeft men maatregelen genomen en is het doden van bepaalde soorten vogels niet meer toegestaan. Wordt iemand wel gepakt dan kan de jager boetes krijgen tot 300.000 euro. In Spanje is men helaas nog niet zo ver met het nemen van efficiënte maatregelen om vogels meer te beschermen.

Ga naar de inhoud