Wat is de oorsprong van de naam van de bekende kledingwinkel Zara

Wat is de oorsprong van de naam van de bekende kledingwinkel Zara
Beeld: 123rf

Wat is de oorsprong van de naam van de bekende kledingwinkel Zara

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Wie kent de Zara kledingwinkel nu niet. Het is een Spaanse winkel die nu onderdeel is van het Inditex concern van een van de rijkste mannen ter wereld Amancio Ortega. Maar terwijl veel mensen hun kleding kopen bij Zara weet bijna niemand waar de naam vandaan komt. En die oorsprong is een beetje Grieks.

De allereerste Zara winkel werd in 1975 in de Avenida de Arteixo in A Coruña in Galicië geopend. Om die winkel te openen zocht Amancio Ortega naar een naam en die vond hij in een van zijn favoriete bioscoopfilms: ‘Zorba The Greek’.

Hij vond dat een goede film en gaf zijn eerste kledingwinkel de naam ‘Zorba’, de naam van de hoofdrolspeler in de film die gespeeld werd door Anthony Quinn en die natuurlijk bekend is vanwege de Sirtaki-dans op een strand op het eiland Kreta. 

Het probleem was echter dat een bar in dezelfde wijk als de kledingwinkel al de naam ‘Zorba’ in gebruik had waarop aan Amancio Ortega gevraagd werd om zijn naam te veranderen. Om problemen te voorkomen werd gezocht naar een andere naam door wat te spelen met de letters waarna ‘Zara’ ontstond als winkelnaam.

In de ‘legende’ van het ontstaan van ‘Zara’ wordt in een verhaal gesproken over een bar met de naam ‘Zorba’ en in een ander verhaal over een schoenenwinkel met dezelfde naam. Maar enkele jaren gelden heeft The New York Times het mysterie opgelost, het was een bar.

Inditex

Over het ontstaan van de naam Inditex van het huidige moederbedrijf van bekende kledingmerken zoals Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Uterqüe en Zara Home is niet heel veel bekend.

Wat men wel weet is dat Amancio Ortega samen met zijn eerste echtgenote Rosalia Mera in 1963 begon te werken als een kledingmaker onder de naam ‘Confecciones Goa’.

Pas in 1985 werd de naam ‘Industria de Diseño Textil S.A.’ afgekort ‘Inditex’ bedacht als bedrijfsnaam voor het steeds groter wordende concern.

Winkels

Ondertussen heeft Inditex wereldwijd volgens de eigen website meer dan 6.758 winkels in 96 landen waaronder 2.085 Zara winkels, 870 Pull&Bear; 669 Massimo Dutti; 994 Bershka; 936 Stradivarius; 596 Oysho; 527 Zara Home en 82 Uterqüe winkels.

Als we alleen kijken naar de Zara-winkels dan zijn er circa 340 in Spanje te vinden, 30 in Nederland en 30 in België. In de Verenigde Staten 100; Frankrijk 116; Portugal 82; 96 in Italië; Verenigd Koninkrijk 58; China, 139; Hong Kong 13; Taiwan 9; Zuid-Korea 40; Verenigde Arabische Emiraten 14; Duitsland 71; Argentinië 11; Mexico 84; Peru 4; Chili 9. 

Ga naar de inhoud