menu: rubrieken, zoeken & meer

Spanje heeft op dinsdag officieel lagere corona-dagcijfers dan Nederland

Spanje heeft op dinsdag officieel lagere corona-dagcijfers dan Nederland
Beeld: Pixabay

Spanje heeft op dinsdag officieel lagere corona-dagcijfers dan Nederland

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Wie had dat nou gedacht. In Spanje leek alles mis te gaan en waar ondanks de vergaande maatregelen zoals de mondkapjesplicht etc. er de afgelopen weken dagelijks tussen de 7.000 en 12.000 positieve tests geregistreerd werden. Maar op dinsdag 13 oktober lijkt het volgens de officiële cijfers beter te gaan dan met Nederland waar meer nieuwe op corona positief geteste personen bijkwamen dan in Spanje.

Terwijl de Nederlandse premier Rutte en vicepremier en minister van Volksgezondheid De Jonge een nieuwe persconferentie hielden waar de Nederlandse overheid meer corona-maatregelen aankondigden, maakte men in Spanje de corona-dagcijfers bekend die vreemd genoeg lager zijn dan die van Nederland.

In Spanje werden er in een etmaal 7.118 nieuwe positieve tests geregistreerd (van maandag op dinsdag) wat het laagste cijfer is sinds eind augustus. Maar op dinsdag maakte het RIVM bekend dat er in een etmaal 7.393 positieve tests werden geregistreerd, dat is dus 275 meer dan in Spanje.

Voor Spanje was dat aantal het laagste sinds eind augustus maar voor Nederland werd er een nieuw dagrecord geregistreerd en het einde lijkt nog niet in zicht. Voorzichtig wordt er in de pers al gesproken over een daling die ingezet is in Spanje terwijl het in andere landen zoals Nederland en België wat betreft de op corona positief geteste personen niet goed gaat.

Ook wat betreft het cumulatief aantal COVID-19-gevallen per 100.000 inwoners de afgelopen 14 dagen doet Nederland het slechter dan Spanje. Dat aantal is in Spanje volgens de ECDC dagcijfers van dinsdag 13 oktober van het 299,8 terwijl dit 387 is in Nederland en België het nog slechter doet met 429,5.

Wat betreft het cumulatief aantal COVID-19-sterfgevallen per 100.000 inwoners de afgelopen 14 dagen doet Spanje het echter nog steeds slechter met 3,6 terwijl dit in Nederland 1,2 en in België 1,8 is.

Nederland kondigde dinsdag een gedeeltelijke lockdown of ‘confinamiento parcial’ aan vanaf woensdag 14 oktober 22 uur. Daarbij moet de horeca gedurende de komende vier weken dicht en zal er (wanneer dat juridisch te doen is) een mondkapjesplicht komen in publieke binnenruimtes zoals scholen, winkels, musea, vliegvelden etc. Een datum kon premier Rutte nog niet geven maar tot die tijd geldt een dringend mondkapjesadvies.